Podcasttip: Het is tijd om de geschiedenis van vrouwen te ownen
- Artikel
- 07 sep 2020
- 3 minuten leestijd
Vrouwen zijn ondervertegenwoordigd in de geschiedenisboeken. Met hun podcast ‘De Geschiedenisles die je nooit hebt gehad’ leren Agnes en Mark van educatieplatform F-site je alles over de inspirerende, onderbelichte vrouwen uit onze eigen geschiedenis. Terug de schoolbanken in!
Zeggen de namen Fatima Mernissi, Corry Tendeloo of Kartini jou iets? Nee? Toch zijn het stuk voor stuk namen van historische vrouwen die een belangrijke stempel hebben gedrukt op onze maatschappij. Waarom weten we niets over deze vrouwen? Aangezien ik en de andere helft van de bevolking onderdeel uitmaken van het vrouwelijke geslacht, zou je denken dat er in de geschiedenisboeken ook een eerlijke man/vrouw verdeling is. Dit is helaas (nóg) niet de realiteit. Wanneer ik, inmiddels alweer zes jaar geleden, op de middelbare mijn geschiedenisboek opensloeg, zag ik pagina’s vol over mannelijke leiders, helden en misdadigers. Gelukkig begint hier de laatste tijd steeds meer verandering in te komen.
Het platform F-site biedt lesmateriaal over belangrijke vrouwen uit onze geschiedenis. Hun podcast ‘De Geschiedenisles die je nooit hebt gehad’ is hier een belangrijk onderdeel van. In elke aflevering wordt het verhaal van een verborgen, vergeten of minder gehoorde vrouw uit de geschiedenis verteld.
Zelf heb ik dankzij de podcast al veel meer geleerd over mijn vrouwelijke voorgangers. Ik weet bijvoorbeeld meer over Corry Tendeloo (1897-1956). Zij was een advocate en politica. Dankzij haar motie uit 1955 werd het arbeidsverbod voor gehuwde vrouwen afgeschaft. Zonder haar had ik nu moeten kiezen tussen arm zijn of een leven leiden zonder liefde… Nu kan ik mijn droombaan najagen mét een leuke vent aan mijn arm.
En wist je ook al dat harems eigenlijk feministischer zijn dan je denkt? Vrouwen hebben daar namelijk best veel macht en maken binnenshuis de beslissingen. De Marokkaanse sociologe Fatima Mernissi (1940-2015) groeide op in een harem en beschreef dit in haar werk, waarmee ze zich inzette voor de gelijkheid van man en vrouw.
Initiatiefnemers Agnes Cremers en Mark Bergsma gaan voor de podcastserie in gesprek met verschillende experts als Dr. Kaouthar Darmoni, de directrice van Atria, het kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis. De podcast is in een fijne vorm gegoten en luistert héérlijk weg. Middelbare scholieren krijgen de kans om vragen te stellen aan de expert, waardoor je tijdens het luisteren in een echte onderwijssfeer belandt maar dan leuker. En het wordt nog beter. Voor deze geschiedenisles hoef je niet eens terug naar het stinkende klaslokaal. Nee, deze les volg je fijn terwijl je op de bank ligt (of als je zoals ik aan het multitasken bent en tussendoor je hele to-do-lijst afwerkt).
Eens in de paar weken verschijnt er een nieuwe aflevering. Inmiddels zijn er al zes afleveringen uitgebracht, waaronder een die gaat over de vrouwen uit de Canon van Nederland: een lijst met de belangrijkste geschiedenis thema’s. Op 22 juni 2020 werd deze in zijn hernieuwde versie gepresenteerd. Goed nieuws: de aangepaste versie is veel diverser en bevat zeven vrouwen in plaats van drie. Marga Klompé, een politica, en jager-verzamelaar Trijntje schitteren nu ook tussen de andere historische figuren op de lijst.
De middelen om meer te leren over vrouwen uit onze geschiedenis zijn er (ein-de-lijk). Nu is het tijd dat jij ook jouw kennis wat opkrikt, zodat we de vrouwen uit onze geschiedenis de aandacht kunnen geven die zij verdienen.