“Ik raakte bekneld”. Deze koppels gingen proefsamenwonen
- Artikel
- 06 jul 2022
- 7 minuten leestijd
Eerst even aftasten of het wel echt bij je past, dat samenwonen met je geliefde. Deze drie koppels gingen eerst op proef samenwonen voordat ze officieel bij elkaar introkken en vertellen hoe dat was.
© Maarten Delobel
“Dat kleine appartement in Rotterdam? Dat doen we nooit meer.”
Lisanne (28) uit Dordrecht trok in bij Jikke (27) uit Rotterdam, maar na drie maanden bleek dat het samenwonen niet werkte.
“Jikke heeft een heel schattig appartement met oude details. Het is prachtig, maar ook heel klein. Het heeft een woonkamer, één slaapkamer maar geen berging en tuin”, vertelt Lisanne. Zij werkt in het speciaal basisonderwijs.
De twee leerden elkaar zes jaar geleden kennen tijdens hun bijbaantje bij de Albert Heijn. De zaterdagen spendeerden ze samen op de werkvloer, maar de vonk sloeg pas echt over tijdens een date. Nu zijn ze ongeveer zes jaar samen en gingen ze tijdens de eerste lockdown proefsamenwonen. “Jikke had alleen wat twijfels en ik durfde door de wooncrisis mijn goedkope kamer niet op te zeggen, dus we besloten er een proefperiode van te maken”, herinnert Lisanne zich.
Omdat de twee constant op elkaar lippen zaten, liepen de irritaties op. “Tijdens het thuiswerken stoorden we elkaar”, vertelt werktuigbouwkunde-student Jikke. “Praatte ik weer door het filmpje heen dat Lisanne voor haar studie maakte of haalde zij mij uit mijn concentratie.”
Natuurlijk zag ik in dat het niet werkte, maar het voelde als een stap terug
Daarnaast kon Lisanne door de lockdown slecht aarden in Rotterdam. Al haar vrienden woonden in Utrecht of Dordrecht, de stad waar ze vandaan komt. Jikke: “Ik raakte bekneld in de situatie: als ik ’s middags bijvoorbeeld met vrienden was, voelde ik me bezwaard om daar ook nog te blijven eten omdat ik wist dat Lisanne alleen thuis was.”
Wanneer de twee besluiten om een punt achter hun samenwoonavontuur te zetten, verhuist Lisanne naar Dordrecht. “Ik sta daar al sinds mijn achttiende ingeschreven en er kwam een fijn appartement op mijn pad. Ik was blij, maar ik vond het ook moeilijk dat ons experiment niet was gelukt. Natuurlijk zag ik in dat het niet werkte, maar het voelde als een stap terug.”
Toch hebben Lisanne en Jikke geen spijt van het proefsamenwonen. Sterker nog: ze denken zelfs dat het de reden is dat ze nog steeds samen zijn. “Al zie ik het niet als een relatietest, je kijkt enkel of je klaar bent voor samenwonen. Dat was in ons geval dus niet zo”, zegt Jikke.
In de toekomst wil het koppel weer gaan samenwonen. Lisanne: “Er zijn nog geen concrete plannen maar we weten nu wat we willen. Dat kleine appartement in Rotterdam? Dat doen we nooit meer.”
“Een stempel erop plakken kan geforceerd voelen”
Tekstschrijver Nadia (27) en reclamemaker Sebastiaan (29) leerden elkaar kennen via Tinder en gingen al na vier maanden proefsamenwonen in Rotterdam.
Doordat de twee elkaar leerden kennen in coronatijd, nam hun relatie een sneltreinvaart. “We vonden in elkaar wat we allebei zochten, maar er was ook weinig te doen buiten de deur en daarom zoek je elkaar al snel op”, vertelt Nadia.
Sebastiaan: “Op een gegeven moment gaf mijn huisgenoot aan dat hij iets anders zocht, waardoor samenwonen steeds reëler werd. Tijdens zijn zoektocht verhuisde Nadia hier officieel naartoe en deelden we het huis door tweeën tot mijn huisgenoot ging verhuizen.”
Nadat het huurcontract van Nadia was opgezegd, voelde het samenwonen pas officieel. “Ik was blij. Zo’n extra huis voelde ook als een financiële last en ik voelde me schuldig dat ik het ophield voor een ander”, vertelt Nadia.
Ik zou mezelf toch allereerst afvragen of je wel echt wilt samenwonen als je er zo tegenop ziet.Ondanks dat het proefsamenwonen goed voor de twee heeft uitgepakt, twijfelen ze of ze het zouden aanraden aan anderen. “Ik denk dat je ook wel echt de ruimte moet hebben. Als je allebei een superkleine woning hebt en daarin gaat proefsamenwonen, kun je geïrriteerd raken. Dan krijg je een verkeerd idee van samenwonen”, zegt Nadia. Sebastiaansluit zich daarbij aan. “Een stempel erop plakken kan ook zo geforceerd voelen”, vindt hij.
Natuurlijk zijn er ook voordelen. “Je went aan elkaars ritme, tempo en het idee van samenwonen”, somt Sebastiaanop. “Nadia trok pas echt bij mij in toen we honderd procent zeker wisten dat dit iets voor ons was.”
Nadia: “Bij samenwonen komt er voor sommige mensen veel twijfel en angst kijken. Dan kan dit een goede manier zijn om uit te zoeken of samenwonen echt bij je past. Maar ik zou mezelf toch allereerst afvragen of je wel echt wilt samenwonen als je er zo tegenop ziet."
“We hebben verschillende escape routes voor als het niet werkt”
Kimberly (28) en Rick* (37) gingen niet één, maar twee keer proefsamenwonen. Kimberly werkt in de zorg en Rick als glasvezel-engineer.
Kimberly en Rick kennen elkaar al jaren, maar wanneer ze na het Bevrijdingsfestival in 2019 hand in hand naar huis lopen, durven ze toe te geven dat ze elkaar wel heel erg leuk vinden. Wanneer de pandemie uitbreekt in Nederland, hebben ze het voor het eerst over samenwonen.
Om voorzichtig te testen of ze daar klaar voor zijn, besluit Kimberly in april 2020 voor een maand bij Rick in te trekken. “Na die maand ging ik weer naar mijn eigen huis”, vertelt Kimberly. “We moesten allebei verwerken hoe we dat vonden en we hadden ook behoefte aan eigen ruimte.”
De twee besloten dat ze nog niet klaar waren om bij elkaar in te trekken, maar in de zomer van 2021 begon het weer te kriebelen. Omdat ze niks wilden overhaasten, besloten ze wéér te gaan proefsamenwonen, dit keer voor een periode van zeven maanden.
Ik heb een angst- en paniekstoornis en dan kan samenwonen best spannend zijn
Rick: “Door die proefperiodes weten we precies wat we nodig hebben. Voor ons helpt het bijvoorbeeld om samen een online agenda te hebben, omdat Kimberly door haar baan in de zorg vaak onregelmatige werktijden heeft. In het begin botste dat: ging ik slapen, moest Kimberly er een paar uur later uit. Met zo’n gedeelde agenda creëer je toch een vorm van regelmaat.”
Verder staat goede communicatie bij het koppel op één. “Ik heb een angst- en paniekstoornis en dan kan samenwonen best spannend zijn”, vertelt Kimberly. “We hebben nu een wekelijkse check-in. Dat is een momentje waarop we gaan reflecteren op ons leven samen.”
Wat voor Kimberly ook werkt zijn de verschillende ‘escape routes’ die ze hebben bedacht voor als het samenwonen toch niet lukt. “Ik heb logeerplekken bij meerdere vrienden tot ik een particuliere huurwoning vind en ondertussen blijf ik ook ingeschreven staan bij de woningbouw”, legt Kimberly uit. “O ja, en we hebben de regel dat we altijd als vrienden uit elkaar kunnen gaan. Dat geeft rust.”
Rick: “Het proefsamenwonen heeft veel voor ons betekend. We hebben vooral geleerd dat je er altijd uitkomt met goede communicatie en begrip voor elkaar.”
*Rick is een gefingeerde naam. Zijn echte namen is bekend bij de redactie.
Foto’s: Maarten Delobel