Dit is hoe we (virtueel) gaan rampetampen in de toekomst
- Artikel
- 09 dec 2020
- 9 minuten leestijd
"Een (seks)robot klinkt nu misschien gek, maar zo dachten we een tijd geleden ook over de vibrator." Technologie ontwikkelt zich ook op ons meest intieme plek: ons seksleven. Wij nemen je mee naar de toekomst van sextremismen, seksrobots en virtual reality seks. Be prepared.
We skippen een paar decennia en komen in het (fictieve) jaar 2075 terecht. Je bent aan het uitrusten van je virtuele orgie die je net had samen met je partner (met wie je in een polyamoreuze relatie zit) aan de andere kant van de wereld. Je fullbodysuit en VR-attributen liggen naast je op de bank. Je kijkt in de spiegel die tegenover je aan de muur hangt. Tevreden lach je naar je reflectie in het spiegelbeeld: je gezicht ziet er stukken beter uit dan vorige week. Ondanks de hoge kosten ben je blij met je nieuwe bodyhack. Deze nieuwe genen passen namelijk veel beter bij de identiteit die je wil uitdragen naar de buitenwereld. Op de achtergrond hoor je zacht gezoem van je Babypod: een doorzichtig ei waar jouw eerste kindje al 25 weken groeit in een kunstmatige baarmoeder. Je hebt gekozen voor een intelligent, vrolijk meisje met blonde haren en groene ogen. De perfecte combinatie.
De toekomst van seks zit vol verrassingen. Of bovenstaande allemaal uitkomt, valt toch te bezien. Dat er veel gaat veranderen staat sowieso vast. Jeanneke Scholtens en Mabel Nummerdor weten er alles van. Als toekomstonderzoekers gingen zij op expeditie naar de toekomst van seks, en schreven samen het boek Holy Fuck: op expeditie naar de toekomst van seks. Ik spreek één van hen, Jeanneke, toekomstonderzoeker en oprichter van Buro Zorro, over hun meest bizarre bevindingen.
Dag Jeanneke! Seks zal in de komende jaren andere en extremere vormen aannemen. Hoe gaan wij dit op korte termijn merken in ons eigen seksleven?
“De toekomst van seks vind je al in het nu. De extreme vormen zijn namelijk al te zien in hun beginselen. Sinds de publicatie van Vijftig tinten grijs zie je een toename van ruwere vormen van seks. Op de Huishoudbeurs liggen de zweepjes inmiddels al naast de citruspers. Met de tijd worden de dingen die eerst taboe waren mainstream. Tegenover de ruwe seks staat juist de tantra-kant: het hebben van spirituele rustige seks waarbij je de tijd neemt. Dit zijn twee uitersten van elkaar die allebei populairder worden.”
"De monogame relatie zal steeds minder de standaard zijn. Polyamorie en dingen als casual daten en sologamie komen steeds vaker voor: een relatie hebben met jezelf."
“In tegenstelling tot vroeger is seks nu overal in your face. Je ontkomt er bijna niet meer aan. Sociale media en reclames zitten er vol mee en naaktheid is steeds minder schaars. Tegelijkertijd is er juist een nieuwe jongere generatie die kiest voor minder naakt en soms zelfs voor onthouding. Seks is tegenwoordig minder spannend en relevant, omdat het vanzelfsprekender is geworden. Vroeger was seks iets van het huwelijk, nog het hoogste haalbare. Nu zijn er veel andere manieren om aan onze behoeften te voldoen: naar de sportschool gaan, eten en foto’s plaatsen op Instagram. We bouwen onze identiteit rondom een veelheid der dingen. Seks is daar slechts één van.”
“Al deze tegenstrijdige ontwikkelingen zijn direct van invloed op ons gedrag in de slaapkamer.”
Uit onderzoek blijkt dat we over het algemeen minder seks hebben dan eerst. 22,6 procent van de Nederlanders tussen de 15 en 70 heeft nooit seks. Vooral de jonge generatie kiest sneller voor onthouding. Waarom kiezen zij voor een seksdetox?
“Deze ontwikkeling heeft meerdere oorsprongen. Sociale media staan vol met idealistische beelden die we dagelijks krijgen voorgeschoteld. Je krijgt al snel het gevoel dat je fysiek gezien niet perfect genoeg bent om seks te hebben. Je schaamt je wellicht voor je vetrandje en je puistje. Dit is een vertekend beeld want perfectie bestaat in de realiteit niet eens.”
"Professor David Levy verwacht dat de mens in 2045 met robots zal trouwen."
“Ook technologie heeft een grote invloed op ons seksgedrag. We willen onze privacy beschermen. Je zou tijdens een onenightstand maar in slaap vallen. Het is dan heel makkelijk om zomaar een foto van iemand te maken. Je ziet steeds vaker dat er naaktfoto’s op het internet worden verspreid. Aan de andere kant zorgt de technologie, bijvoorbeeld virtualreality-seks, er voor dat echte seks niet meer nodig is en dat het op hele andere manieren kan.”
Nu we beter weten hoe we seks gaan hebben, moeten we het natuurlijk even hebben over met wie we seks gaan hebben. In jullie boek stel je dat een monogame relatie minder standaard wordt en er meer ruimte komt voor polyamorie.
“Het aantal relatievormen zal veranderen: er komen veel meer smaken bij. Hierdoor zal de monogame relatie steeds minder de standaard zijn. Polyamorie, het hebben van meerdere relaties, en dingen als casual daten komen steeds vaker voor. Denk bijvoorbeeld ook aan sologamie: een relatie hebben met jezelf. Steeds meer mensen kiezen voor een langere periode alleen. Kijk naar onze eigen premier Mark Rutte. Er komt dus meer variatie op het gebied van relatievormgeving, het aantal partners en met wie je gaat trouwen. Misschien staan we straks zelfs wel voor het altaar met een robot, een hologram, ons huisdier of een voorwerp.”
"Het is voor een mens zeker mogelijk om gevoelens te krijgen voor een voorwerp."
Kan het echt zo zijn dat we straks trouwen met, wat je noemt, een robot, huisdier of zelfs een voorwerp?
“Het is natuurlijk nog maar de vraag wat de Nederlandse wet zal toelaten. Wij spraken professor David Levy die deskundig is op het gebied van seks en robots. Hij verwacht dat de mens in 2045 met robots zal trouwen. Ik geloof zelf ook wel dat er mensen met die behoefte zullen zijn. In Azië heeft het eerste huwelijk tussen man en hologram zelfs al plaatsgevonden. Je kan tegenwoordig ook al een hologram laten maken van je overleden geliefde en die zelfs laten spreken op de begrafenis. ”
“Een relatie is niet voor iedereen weggelegd, niet iedereen vindt liefde of een geschikte partner in het leven. Een robot zou dan een goed alternatief zijn. Als je er diep over nadenkt, is het zo gek nog niet. Als mens hecht je je best snel aan een voorwerp. Zo zijn we nu al extreem gehecht aan onze telefoon, wat ook een voorwerp is. Jij raakt toch ook in paniek als je hem kwijtraakt? Ook kun je nu al verliefd worden op woorden die je op een scherm leest. Door de juiste woorden kun je je al bemind en gezien voelen, of ze nou van een echt persoon komen of van Artificial Intelligence. Het is steeds aannemelijker dat de technologie een stukje van ons liefdesleven gaat overnemen. Het is voor een mens zeker mogelijk om gevoelens te krijgen voor een voorwerp. Een (seks)robot klinkt nu misschien gek, maar zo dachten we een tijd geleden ook over de vibrator. Deze technologische seksspeeltjes zijn inmiddels mainstream geworden. Een idee is eerst alleen aan de rafelranden te vinden. Vervolgens wordt het door mensen gesignaleerd en beginnen ze het steeds vaker over te nemen, totdat iets uiteindelijk mainstream wordt. ”
Een voorwerp it is. De technologie wordt steeds slimmer: met een druk op de knop kunnen we door middel van verschillende attributen online seks hebben. Hoe ziet zo’n online seksmeeting er dan uit?
“Je kan straks doen wat je wil met wie je maar wil. Niks is meer onbereikbaar. Stel je voor dat je een virtuele room binnenkomt. Je kan alles zelf kiezen en moduleren. Je hebt zelf een droomlichaam en de andere mensen in de kamer zijn avatars gevormd naar jouw ideale sekspartner. Je draagt een speciale bodysuit die vervolgens bestuurd wordt door mensen aan de andere kant van de wereld. Het voelt heel realistisch.”
"We gaan meer op zoek naar geluk op de lange termijn."
Dus je kan ook gewoon het hoofd van bijvoorbeeld een studiegenoot op de avatar plakken. Is dat geen enge gedachte?
“Dat is zeker eng. Er zijn straks veel meer manieren om iemand mee te schaden. We komen in een wereld waar het verschil tussen realiteit en fictie bijna niet meer te onderscheiden is. Je ziet niet meer of de persoon waar je seks mee hebt echt is of dat diegene is gegenereerd door een computer. De technologie kan alles. De ethische vraag is alleen: willen we dit wel?”
Als toekomstonderzoeker ben je nu ook bezig met de toekomst van genot. Welke vorm gaat ons genot aannemen in te toekomst? En wat voor effect heeft dit op ons seksleven?
“Het zijn sensationele tijden. Je ziet momenteel een verschuiving plaatsvinden van pleasure naar purpose. Pleasure betekent dat alles gericht is op persoonlijk genot. We zijn altijd op zoek naar dat ene dopamineshot: ik moet nu klaarkomen, ik moet die mooie jurk nu meteen kopen. Directe behoeftebevrediging staat voorop.”
“De komende tijd stappen we daar een beetje van af. We gaan meer op zoek naar geluk op de lange termijn. Steeds meer van ons realiseren zich dat het uitstellen van direct genot ons uiteindelijk meer geluk brengt. Het uitgestelde verlangen en het maken van echte connecties zullen voorop komen te staan.”
“Wat dit voor effect heeft op ons seksleven? Door de opkomst van technologie maar ook door de coronacrisis ontwikkelen wij een steeds grotere huidhonger en behoefte naar intimiteit. De toekomst van huidhonger schreeuwt om menselijke aandacht. Het hebben van virtuele seks zal deze behoefte dus nooit helemaal kunnen vervullen. En de primaire levensbehoefte van fysiek contact leren we echt niet zomaar af. Het is als ademen of eten. Een honger die nooit te stillen zal zijn. Uiteindelijk is menselijk contact en iets doen voor een ander onze belangrijkste kern van geluk.”
Illustraties: Tijmen Snelderwaard.