Waarom het onnatuurlijk is om sinterklaasavond digitaal te vieren (+tips!)
- Artikel
- 03 dec 2020
- 6 minuten leestijd
Vier jij Sinterklaas dit jaar met je geliefden aan de andere kant van een beeldscherm? Dat is instinctief gezien niet natuurlijk. Geen zorgen: met onze tips kom je ook deze ongemakkelijke Zoommeeting door.
Al maandenlang moeten we veel van onze vrienden en familieleden missen en hebben we het maar te doen met die vele videobelletjes op afstand. Met de feestdagen in het verschiet, zijn er een paar onder ons die steeds meer hunkeren naar het samenzijn met onze dierbaren.
Sinterklaas en kerst zijn voor sommigen van ons zelfs de enige momenten in het jaar waarop we onze familieleden ontmoeten. Deze tradities zijn we gewend en zitten diep in onze cultuur geworteld. Dit jaar is het door de pandemie echter lastig om elkaar in real life te zien. Veel mensen kiezen daarom voor een digitale sinterklaasavond. Maar het gaat flink tegen ons instinct in om de feestdagen zonder elkaar en dus digitaal te vieren. Hoe komt dat?
Natuurlijke drang
De wetenschap bewijst dat we ontiegelijk veel over hebben voor onze familieleden: ze delen natuurlijk onze genen. Ons oerinstinct wil er alles aan doen om deze genen – die wij zelf ook dragen – te beschermen en door te geven. Dit klinkt egoïstisch maar is eigenlijk heel logisch aangezien ieder mens een natuurlijke overlevingsdrang heeft.
Je denkt nu vast: wat heeft dat in hemelsnaam te maken met de feestdagen? Nou, het delen van dezelfde genen zorgt er voor dat we bereid zijn om voor onze inner circle grotere risico’s te nemen dan bij andere mensen. Diezelfde genen zorgen er echter ook voor dat we het gevaar van besmetting minder serieus nemen binnen onze eigen familiekring. We zijn dus sneller geneigd om wel lekker samen kerst te vieren. Dit terwijl de kans van het oplopen van het virus bij iemand uit je familie het grootst is, namelijk 19 procent.
Ondanks deze instincten is het voor velen van ons dus beter om even tegen dat oergevoel in te gaan en de feestdagen dit jaar coronaproof te vieren. Zet je bak met chocoladepepernoten maar alvast klaar. Met deze tips kun je toch nog een beetje samen zijn en maak je jouw digitale sinterklaasavond een stukje leuker.
Deel een muziekplaylist
Op feestjes wordt er meestal muziek gedraaid. Om een gevoel van saamhorigheid te creëren, kun je samen een muziekplaylist maken – bijvoorbeeld op Spotify – en deze luisteren tijdens jullie sinterklaasavond. En als je toch even klaar bent met al die sinterklaasliedjes (of liedjes waarin ze nog over zwarte piet zingen, ieks), zet je gewoon wat anders op. Muziek zorgt voor gezelligheid en door het luisteren van dezelfde liedjes heb je toch nog een beetje het gevoel dat jullie samen zijn. Om allemaal hetzelfde te kunnen luisteren, koppel je de spotifylijst gewoon aan Zoom.
Maak een online groepsfoto
Op afstand met elkaar Sinterklaas vieren betekent niet dat je dit jaar geen mooie familieportretjes kan schieten. Door een screenshot van je scherm te maken heb je toch nog een fijne herinnering om later naar terug te kijken. Een foto van jullie Zoomgesprek klinkt saai, maar er zijn allerlei manier om het op te leuken. Laat iedereen bijvoorbeeld verkleed gaan in zijn mooiste, gekste kostuum. Daarnaast is het bij Zoom mogelijk om je achtergrond in iedere mogelijke locatie te veranderen. Sinterklaas vieren op een tropisch eiland onder een palmboom was nog nooit zo makkelijk. Je kan er ook nog een wedstrijdje van maken. Laat ieder team een eigen online foto maken. Het meest geniale exemplaar wint.
Speel een spelletje op Zoom
Weg met dat ouderwetse ganzenbord of Risk: er staat een wereld van digitale spelletjes op je te wachten. Met deze online en offline spelletjes kom je de avond sowieso door. Speel bijvoorbeeld The Wiki Game: een spel waarbij je zo snel mogelijk door Wikipedia heen racet. Je begint op een random wikipediapagina en moet door op linkjes te klikken zo snel mogelijk bij een getarget artikel terecht komen. Zo kom je er gegarandeerd achter wie van jullie een meesterbrein heeft en het beste kan researchen. En als je graag wil lachen om de meest lelijke tekeningen van anderen (of jezelf) dan kun je Pictionary spelen door een whiteboard te delen op Zoom. Vergeet niet je geluid uit te zetten als je overlegt natuurlijk.
Naast al deze opties heb je ook je ook nog Jackbox.TV: deze Zoomgame biedt een brede collectie aan simpele spelletjes die je gewoon op je computer kan doen. Meerdere spelletjes in één dus. Zo heb je Quiplash: een game waarbij je vragen op een zo grappig mogelijke manier moet beantwoorden (voor diegene die het kennen: het is een beetje vergelijkbaar met Cards Against Humanity). Vervolgens stemt iedereen op het meest grappige antwoord. Hier komen echt de raarste dingen voorbij. In het spel Bidiots tekent iedereen zijn meest prachtige kunstwerk.Daarna kan iedereen geld bieden op een bepaald werk. Het lastige is: je weet van tevoren niet welk stuk het meest waard is. Je moet dus een sterke artistieke neus hebben.
Kijk samen een film
Zijn alle cadeautjes uitgepakt en heb je geen zin meer om te kletsen of eindeloos naar elkaar te staren? Kijk dan met z’n allen een film op afstand. Dankzij wat creatieve geesten tijdens de lockdown zijn er nu allerlei manier om dit te samen doen. Zo is er bijvoorbeeld Teleparty (eerst ook wel Netflix Party gehete). Op Zoom bestaat er ook gewoon de mogelijkheid om je scherm te delen, zodat je je film ‘uitzendt’ naar de rest van je vrienden of familie.
Genoeg manieren om deze digitale sinterklaasavond gezellig te maken dus. Nog even volhouden, en hopelijk zitten we volgend jaar weer met z’n allen rondom een berg geknutselde surprises en cadeautjes. Dat ellenlange gedicht van je vader klinkt toch mooier in het echt.