We belden Lange Frans om zijn dag te maken
- Even bellen met
- 26 jul 2018
- 7 minuten leestijd
Wat blijkt: zijn teksten lijken qua woordkeuze bizar veel op die van André Hazes.
Onze collega’s van KRO-NCRV Data onderworpen de vaderlandse hiphop aan een grondige taalanalyse. En wat blijkt: de rapper wiens songteksten het meest op André Hazes lijkt, is niemand minder dan Lange Frans (37). Om de dag van Lange Frans te maken, belde ik hem even op.
Hoi Frans. Hoe is het met je?
“Ja - druk, druk, druk, natuurlijk. Bij mij is het nooit rustig. Ik heb eigenlijk officieel vakantie maar ik ben al even op vakantie geweest. Dus heb ik maar besloten om een nieuwe plaat te gaan maken.”
Doe je ooit rustig aan, Frans?
“Nee. Ik ben een harde werker. Rustig aan doen zit er niet in.”
Zeg, ik bel je eigenlijk om je te vertellen dat uitvoerige analyse van onze dataredactie uitwijst dat jij van alle Nederlandse artiesten het meest op André Hazes lijkt.
“Ja jeetje, ik denk dan meteen; dat komt doordat ik zoveel van hem heb gecoverd. Heb je dat wel gecheckt, met dat data programma van je? Want anders is het natuurlijk leuk bedacht maar ook wel voor de hand liggend.”
Je hebt groot gelijk, Frans. Maar het gaat om jouw eigen nummers, de covers hebben we niet gebruikt.
“Ah oké, heel goed. Nou, dan vind ik het wel wat ja. Je kan slechtere complimenten krijgen, denk ik dan.”
Ik vermoedde al dat je dit als compliment zou opvatten.
“Ja absoluut, absoluut. En ja, we kennen allemaal de fameuze beelden van Hazes en z’n rijmwoordenboekje in de studio. Toen ik dat zag wist ik van het bestaan van dat rijmwoordenboek af. Voor veel van mijn collega rappers heb ik deze gekocht. En nu heb je het rijmwoordenboek gewoon online staan. Het is gewoon een appje op je telefoon. Ja, dat zijn toch dingen.”
Oh ja tuurlijk, Mick’s rijmwoordenboek, menig Nederlander wel bekend vanwege de Sinterklaasgedichten. Gebruik je die?
“Ja natuurlijk, je hebt klankrijm, je hebt heel veel verschillende soorten rijm. En dan helpt Mick altijd, Mick maakt het nooit lastig. Mick is mijn mattie.”
Er zijn verschillende wegen naar Rome, maar alle wegen leiden uiteindelijk naar Rome.
Hoe verloopt dat schrijfproces van jou?
“Het komt me gewoon binnenvliegen. Soms ben ik muziek aan het luisteren en dan bedenk ik opeens iets. Het domste wat je kunt doen is een idee niet opschrijven. Dat je in je bed ligt en denkt: laat maar, dat weet ik morgenochtend ook nog wel. Ik kan je vertellen: dat is niet zo. Je moet het opschrijven. En wat het is met liedjes schrijven; rijm is super belangrijk, maar de essentie van wat je zegt zit ‘m vaak tússen de rijmwoorden in. Als de rijmwoorden daarbij kunnen helpen dan is dat alleen maar prachtig maar de meeste ruimte heb je in de woorden die niet rijmen. Maar ja, als je met rap niet rijmt dan is het gewoon gesproken taal. Snap je wat ik bedoel? Er zijn verschillende wegen naar Rome, maar alle wegen leiden uiteindelijk naar Rome.”
Er wordt gezegd dat Hazes bewust voor eenvoudige woorden koos om dichtbij zijn publiek te blijven en zijn muziek toegankelijk te houden. Doe jij dit ook bewust?
“Nou ja wat ik dus denk: van het simpel houden is nog nooit iets moeilijker geworden. Snap je? Want de meeste Nederlanders spreken al geen Engels. We verstaan een beetje Engels en we brabbelen een beetje Engels. Maar ik wil gewoon dat mensen weten waar de fok ik het over heb.”
De zes woorden: vergeet, liefde, eenzaam, dag, wereld en land, komen in allebei jullie teksten het meest voor. Denk je dat je door Hazes’ teksten bent geïnspireerd?
“Ja nou kijk het is simpel, dit zijn gewoon zes heel goede woorden. Serieus. Het zijn zes topwoorden die ik statistisch gezien hard nodig heb. Dus ik denk dat er echt gaten gaan vallen in je kaas als je deze woorden niet gebruikt. Misschien ben ik inderdaad door hem geïnspireerd, maar dan wel onbewust.”
Sommige artiesten moeten een volle maan hebben en op een bordeauxrode stoel zitten en weet ik het allemaal niet voor ze eindelijk aan de bak kunnen. Ik vind dat onzin
Schrijf je eigenlijk ook gedichten?
“Ehm, nee. Nou ja, een gedicht is eigenlijk een rap zonder beat. Ik heb in mijn telefoon gewoon heel veel aantekeningen, die zou je kunnen printen als een gedichtje. Je kunt er ook vijf achter elkaar plakken en dan is het een songtekst. Het is maar net hoe je het bekijkt. “
Heb je wel eens last van een writer’s block?
“Ja nou kijk, er zijn artiesten die zichzelf ontzettend serieus nemen. Die moeten een volle maan hebben en op een bordeauxrode stoel zitten en weet ik het allemaal niet voor ze eindelijk aan de bak kunnen. Ik vind dat onzin. Ik kan gewoon een liedje schrijven als ik er zin in heb. Ook al is het in de ochtend om half tien met een kopje koffie. “
Heel even terug naar Hazes. Wat betekent hij voor jou?
“Nou kijk, een van mijn allereerste herinneringen qua muziek was Hazes. In Diemen heb je het Diemen Festijn. Dat is de kermis en de braderie, wat elk dorp heeft, je kent ’t wel. Toen ik een klein kind was ging ik daar naartoe. Hazes sloot er altijd af. Ik was toen een kleine jongen…”
Daar heb je weer een overeenkomst wat betreft woordkeuze.
“Ja inderdaad, 'kleine jongen'. Het gaat denk ik onbewust, ik kan er niets aan doen. Maar goed, op die kermis heerste aan het eind altijd best een grimmige sfeer. Totdat Hazes ging zingen en dan kwam er in één keer een super vibe over alle mensen heen en was plotseling alles in orde. Dat zijn heftige herinneringen voor mij. Hij is de eerste grote artiest die ik live heb zien spelen en dat maakte indruk.”
Heb je hem ooit ontmoet?
“Volgens mij, ik weet het niet meer zeker, de laatste keer dat hij bij Barend en van Dorp zat. Ik houd mezelf voor dat ik hem daar een keer de hand heb geschud, maar het is lang geleden, er gebeurde toen veel, dus helemaal zeker weten doe ik het niet meer.”
Ben je een groot aanhanger van de vaderlandse smartlap?
“Ja, voordat ik into Hazes was, vond ik Danny de Munk al vet. Ik had ‘Krijg toch allemaal de klere’ op een bandje van mijn buurmeisje gekregen. Dat was wat ik had, mijn eerste bandje. Na dat moment ging ik naar hiphop luisteren maar het Nederlandse lied zat al in mij voordat ik rapper was.”
Ben jij dan eigenlijk een volkszanger die rap is gaan maken?
“Zo heb ik er nog nooit over nagedacht. Maar het zit in me, dat zeker.”
Benieuwd naar het project van onze collega's van de dataredactie? Hier vind je de resultaten – en het is, al zeggen we het zelf, nogal tof geworden.