Deze TikTokkers vloggen over borderline: “Om mijn video’s kun je lachen”
- Artikel
- 18 aug 2020
- 7 minuten leestijd
Op TikTok worden massaal filmpjes gedeeld over psychische problematiek. Van vlogs op een instelling tot het delen van verhalen over de GGZ. Drie ‘mental health-TikTokkers’ delen hun verhaal.
Uit recent onderzoek van het CBS blijkt dat één op de twaalf jongeren psychisch ongezond is. Het grootste gedeelte daarvan zijn meisjes tussen de 18 en 25 jaar. In hun dagelijkse leven rust er een taboe rondom mentale gezondheid. Dat kan beter. Deze drie jonge TikTokkers proberen dat taboe te doorbreken door video’s te maken over hun psychische klachten.
Waarschuwing: deze video’s en verhalen kunnen triggerend werken.
@ggzbabe ##fy ##fyp ##ggz ##jeugdzorg ##therapist ##foryou ##foryoupage
♬ origineel geluid - ggzbabe
Isjah (17)
maakt sinds april 2020 TikToks onder de naam @ggzbabe. Haar eerste video ging viral en momenteel heeft ze bijna 8.000 volgers.
“Ik ga al langer naar een psycholoog maar ik weet pas sinds een aantal maanden dat ik borderline heb. Leven met borderline is niet altijd makkelijk voor mij geweest. Naast borderline kreeg ik ook de diagnose explosieve periodieke stoornis. Hier ben ik gelukkig vanaf en ik heb ook behandelingen gehad voor PTSS. Halverwege april maakte ik mijn eerste video op TikTok. Ik houd van grapjes maken tijdens therapie, maar mijn psychologen vonden dat vaak minder leuk. Mijn eerste video werd veel bekeken en ik heb toen besloten om nog meer video’s maken. Zelfs een doktersassistent herkende mij een keer van TikTok.”
“Ik wil de problematiek binnen de GGZ op een toegankelijke manier bespreekbaar maken. Mijn video’s hebben vaak een grappige insteek, omdat binnen de GGZ alles heel erg volgens het boekje gaat en voor veel mensen is dat herkenbaar. Ik snap dat regels nageleefd moeten worden, maar ze mogen van mij meer naar de cliënt kijken.”
“Ik denk dat mijn TikTok-pagina zo populair is omdat mijn video’s herkenbaar zijn en je erom kunt lachen. Het leven binnen de zorg is al complex genoeg. Je ziet dat mensen steeds vaker dit soort video’s maken. Ik vind het goed dat het taboe wordt doorbroken op deze manier, maar ik vind wel dat jongeren moeten oppassen wat ze plaatsen. Als het bijvoorbeeld over zelfbeschadiging gaat kan iets ook triggerend werken voor een ander.”
@mies_mhstruggles Wanneer je CM vraagt dit bij te houden.. 🤷🏽♀️ ##ggz ##mentalhealth ##mentalhealthmatters ##voorjouwpagina ##dutch ##fyp
♬ I Gotta Feeling - Black Eyed Peas
Michelle (22)
maakt sinds mei 2020 TikToks over mental health op haar account @mies_mhstruggles.
“Op mijn zestiende begonnen mijn psychische klachten. Ik kreeg toen de diagnose dysthyme stoornis, een langdurige depressie. Op mijn negentiende werden borderline en een vermijdende persoonlijkheidsstoornis vastgesteld. Die klachten zijn steeds erger geworden. De afgelopen drie jaar is ook vastgesteld dat ik suïcidaal ben. Ik weet waar dit vandaan komt: het zit bij mij in de familie, maar het is ook een combinatie van trauma’s en nare ervaringen in mijn verleden. Ik had een onstabiele thuissituatie en ik heb te maken gehad met seksueel misbruik, pesten en huiselijk geweld.”
“Ik ben in mei begonnen met het maken van TikToks over mental health nadat ik het andere mensen zag doen. Er zijn verschillende redenen waarom ik ze ben gaan maken. Veel mensen hebben een verkeerd beeld bij psychische klachten. Ook wil ik laten zien hoe slecht de GGZ soms met je om kan gaan. Ik vind het belangrijk dat mensen zich kunnen herkennen in mijn video’s. Open zijn over psychische klachten is enorm belangrijk. Het is ook voor mezelf fijn om mijn gedachten en klachten te kunnen uiten in zo’n filmpje.”
“Soms zet ik een trigger warning bij een video. Ik kan zelf ook slecht tegen bepaalde triggers en ik weet dat andere mensen hier ook last van kunnen hebben. Ik ben in ieder geval blij dat er zoveel aandacht is voor dit onderwerp op TikTok. Er wordt al zo weinig aandacht besteed aan psychische problematiek, terwijl we hier juist over moeten praten.”
@xhristinaserena_ And that’s on trauma.. 😬 ##ggz ##jeugdzorg ##fy ##foryoupage ##fyp ##voorjoupagina ##mentalhealthmatters ##mentalhealthawareness ##mentalhealthhospital
♬ crimewave by crystal castles - kermishy
Serena (16)
maakt sinds corona uitbrak in Nederland humoristische filmpjes over mental health onder de naam @xhristinaserena.
“Ik zat begin 2019 in de knoop met mezelf. Ik verloor vrienden en op school ging het steeds minder goed. Op een gegeven moment ging het zo slecht dat ik uit huis moest worden geplaatst omdat ik een gevaar voor mezelf werd. Ik ben toen in een gesloten jeugdzorginstelling terecht gekomen waar ik nu gelukkig uit ben. Over mijn tijd daar maak ik ook video’s.”
“Toen corona uitbrak, ben ik begonnen met TikToks maken over mental health. Ik hoop dat ik hiermee het taboe kan doorbreken. Door mijn video’s heb ik nu veel contact met lotgenoten; dat is heel erg fijn. Ik houd van donkere humor en dat kan ik goed uiten op TikTok. Als ik in mijn omgeving zo’n grap maak, valt het nog weleens verkeerd. Liever maak ik ergens een grap van dan dat ik een filmpje maak waarin ik moet huilen. Ik vind het goed dat mensen hun verhaal delen op TikTok. In plaats van alles voor jezelf houden, kun je het ook met anderen delen. Ik denk wel dat mensen flashbacks kunnen krijgen door het zien van bepaalde filmpjes. Het is daarom goed om een trigger warning bij bepaalde video’s te plaatsen.”
En dit zegt de jongerenpsycholoog…
Daniëlle Verroen is orthopedagoog en jongerenpsycholoog op het MBO. Haar gevoel over het maken van TikToks over mentale gezondheid is dubbel. “Ik vind het heel goed en belangrijk dat er open over wordt gesproken. Jongeren vinden het vaak moeilijk om over psychische problematiek te praten. Zodra ze weten dat ze niet de enige zijn, durven ze eerder hulp te zoeken en praten ze sneller over hun problemen.”
Wel is Verroen bang dat mensen klachten door zulke video’s te veel over één kam gaan scheren. “Bij ieder ziektebeeld kunnen de klachten enorm verschillen. Ik zelf ook weleens meegemaakt dat een student iemand online volgde die sprak over depressies en zij ging die klachten vervolgens eigen maken.”
Een trigger warning plaatsen bij een video kan daar bijvoorbeeld bij helpen. “Ik vind het heel goed dat de meiden die dat doen verantwoordelijkheid nemen. Het gebeurt online ook dat mensen onbedoeld slechte tips geven. Daar schuilt een gevaar in.”
Dat betekent overigens niet Verroen vindt dat het maken van deze video’s moet stoppen. “Je moet voor jezelf beseffen dat iedereen eigen klachten heeft en een eigen manier om dat op te lossen. Als je tips geeft, zeg er dan bijvoorbeeld bij dat dit voor jou persoonlijk heeft gewerkt maar dat dit niet voor iedereen geldt.”
Ook is er volgens Verroen een taak voor psychologen. “Zelf vraag ik altijd wat voor socialmediakanalen jongeren hebben en welke populaire accounts ze volgen. Soms zoek ik zo’n account dan op.”
Dat er op TikTok veel over problematiek binnen de GGZ wordt gesproken, ziet Verroen als iets positiefs. “Ik wil niet dat het mensen afschrikt om hulp te zoeken, maar ik hoop dat het professionals wakker schudt. Ik hoor vaak van studenten dat het te veel volgens het boekje gaat. Dat iemand op de klok zit te kijken en een vragenlijstje afwerkt. Als psycholoog moet je een eigen stijl van werken zien te ontwikkelen.”
Denk je aan zelfmoord? Praat erover. Bel 0800-0113 of chat via 113.nl. 24/7 open, anoniem en vertrouwelijk.