Tips: zo voorkom je een burn-out
- Achtergrond
- 30 mei 2017
- 3 minuten leestijd
Paniekaanvallen, hartkloppingen en totale lichamelijke uitputting: een burn-out is absoluut geen pretje. En het komt helaas steeds vaker voor. Ook bij hele jonge scholieren al. Maar hoe kom je eraan en belangrijker nog: hoe voorkom je dat je er één krijgt? Jongeren die het overkwam geven tips in het boek ‘Stop met Stressen’. Hier de belangrijkste op een rij.
Anouk (16): ”Het helpt mij heel erg als ik me aan een vast dagritme houd. Ik probeer dingen ook heel bewust mee te maken. Van de therapeut moet ik ’s ochtends, als ik onder de douche sta, bewust voelen hoe het water op mijn huid druppelt. Ze zegt dat het beter is om wat vroeger op te staan en alles heel rustig te doen dan om te gaan haasten. Daarom probeer ik overal heel erg de tijd voor te nemen en me alleen te concentreren op wat ik op dat moment aan het doen ben.”
Jeroen (16): “ Maak onomkeerbare keuzes. Uit psychologisch onderzoek blijkt dat je de meeste kans hebt om blij te zijn met wat je hebt gekozen als je niet meer terug kunt. Je staat jezelf dan eerder toe om iets echt heel gaaf te vinden. Probeer dus niet allerlei studies uit ,maar kies er één en spreek met jezelf af dat je die afmaakt. Spring in het diepe en kijk niet achterom. Wees misschien een beetje impulsief- en probeer dan het gevoel te vermijden dat je die impulsiviteit later nog moet kunnen uitleggen.”
Jorieke (17): “Ik zou andere mensen kunnen adviseren het rustiger aan te doen. Maar ja, ik ben een slecht voorbeeld, want ik ben zelf ook niet gestopt met alles. Sporten en erover praten, dat werkte bij mij heel goed. Mijn burn-out was ook wel perfect getimed. Die ging pas echt goed los in de zomervakantie. Ik ga er met veel humor mee om, dat helpt mij ook. De beste therapie voor mij was: fitnessen, fietsen, schrijven en praten met ouders en vriendinnen. En vooruit, ook wat minder hooi op mijn vork nemen.”
Pedro (17): “Doe goed, doe weinig. Ik zie die tegenbeweging steeds meer opkomen. Veel vrienden en kennissen nemen weer een beetje gas terug. Ik juich dat toe.”
Lotte (16): “Een van de oorzaken van een burn-out is te hoge eisen stellen aan jezelf. Dat kan op school zijn of op je werk, maar ook met vrienden of in een relatie. Of allemaal. Dat je vindt dat je alles eruit moet halen wat erin zit, dat je leven zo leuk mogelijk moet zijn. Toen mij voor het eerst werd verteld dat ik een perfectionist ben, dacht ik: "ja, dikke doei". Ik ben namelijk een fervent lanterfanter op school en mijn kamer is regelmatig een puinhoop. Maar hoe langer ik erover nadacht, hoe meer ik me realiseerde dat het klopt. Ik wilde inderdaad zoveel mogelijk leuke dingen doen en zoveel mogelijk vrienden hebben en baalde dus enorm als ik een weekend niks te doen had. Dat slaat nergens op. De eisen die je aan jezelf stelt, zijn niet reëel. En ze maken je alleen maar extra gestrest. Dus wees relaxter: niemand is perfect, jij ook niet, en dat is prima.”
Deze tips van jongeren komen uit het boek ‘Stop met Stressen’ van Annnemieke Ruggenberg en Lotte Stegeman.