Van der Steur over strijd tegen misdaad in Brabant: legaliseren hennepteelt niet wenselijk
Bijna een kwart van de burgemeesters, wethouders en raadsleden in Noord-Brabant vindt dat het openbaar bestuur op dit moment wordt ondermijnd door de georganiseerde misdaad. Uit een groot onderzoek van het KRO-NCRV-programma Brandpunt, in samenwerking met Overheid in Nederland, blijkt dat meerdere ambtenaren worden bedreigd, moeten onderduiken of worden bewaakt. Een meerderheid van de bestuurders ziet in het legaliseren van hennepteelt een oplossing voor de problematiek. Maar minister van Veiligheid en Justitie Van der Steur laat weten dat niet wenselijk te achten.
Een extreem voorbeeld van de bedreiging van lokaal bestuur is de aanslag op het gemeentehuis in Waalre in de zomer van 2012. Het gebouw ging in vlammen op nadat twee auto's naar binnen waren gereden. De reden voor de aanval zou een conflict zijn tussen de lokale overheid en een woonwagenkamp in de Noord-Brabantse plaats. Er was spanning ontstaan tussen de burgemeester en de bewoners van een woonwagenkamp in Waalre over een nieuw bestemmingsplan voor het kamp. Drie verdachten werden opgepakt, maar niet veroordeeld wegens onvoldoende bewijs.
Ingraven complete kwekerijen
Gemeenten in Brabant hebben al jaren in toenemende mate te kampen met drugsoverlast. Eén op drie 3 lokale politici vindt dat de onderwereld zich steeds vaker zichtbaar manifesteert in de gemeente en er beter in slaagt hun belangen te behartigen in de 'bovenwereld'. Terwijl de Nationale Politie zich richt op de problemen in de grotere steden, nemen de problemen in de regio toe.
Als voorbeeld wordt in Brandpunt het ingraven van complete zeecontainers bij agrariërs op het land genoemd. In de ondergrondse containers bevinden zich hele drugslaboratoria of kwekerijen. Dit kan alleen als loonwerkers helpen dit te faciliteren en als bedrijven zorgen voor de toelevering.
Middelen ontbreken
In 2013 gaven de burgemeesters van Gilze en Rijen, en Heusden, Jan Boelhouwer en zijn collega Jan Hamming, in EenVandaag al aan dat de middelen om de problemen het hoofd te bieden, ontbraken. In de afgelopen jaren is er weinig veranderd.
Boelhouwer en Hamming hebben meerdere malen aan de bel getrokken over de toegenomen macht van georganiseerde criminaliteit in Brabant. Ook zij signaleerden dat de onderwereld steeds meer grip krijgt op de bovenwereld. Gerard Bouman, baas van de Nationale Politie, beaamt dat de zware criminelen hun werkterrein steeds meer van de randstad naar het zuiden van Nederland verplaatsen.
Te weinig middelen
De lokale bestuurders en volksvertegenwoordigers zijn behoorlijk pessimistisch over de vraag of het lokale bestuur een vuist kan maken tegen de oprukkende onderwereld. Bestuurders Noord-Brabant pessimistisch over strijd tegen oprukkende onderwereld. Een ruime meerderheid (63 %) vindt dat het gemeentebestuur te weinig middelen heeft in de strijd tegen de georganiseerde misdaad. 58 procent van de respondenten meent dat de landelijke overheid veel meer zou moeten doen om de Brabantse gemeenten te ondersteunen.
Burgemeester Henk Hellegers uit Uden maakt zich grote zorgen over de aanpak van georganiseerde criminaliteit in zijn gemeente en de rest van Brabant. Hellegers: “Het water staat ons echt aan de lippen, als je kijkt naar de hoeveelheid gevallen die zich voordoen, en dan heb ik het niet alleen over drugs. […] Brabant is toch een provincie waar nogal wat mis is.”
Over een oplossing zijn de Brabantse bestuurders en raadsleden redelijk eensgezind. Een ruime meerderheid (56%) zou het goed vinden als de hennepteelt gelegaliseerd zou worden.
"Legaliseren hennepteelt kan niet"
Ard van der Steur, Minister van Veiligheid en Justitie ziet in de resultaten van Brandpunt een bevestiging van het nut dat er in 2011 een taskforce is opgericht om de problemen in de provincie aan te pakken.
Gevraagd naar het feit dat een meerderheid van de bestuurders vindt dat er onvoldoende middelen zijn en onvoldoende capaciteit is om de strijd aan te gaan, laat Van der Steur weten dat ‘we doen wat we kunnen met de beperkte middelen die er zijn’.
“We doen er alles aan en met succes. Maar het kan nog beter, het moet beter. Alles is niet opgelost volgend jaar, maar we zijn op de goede weg,” vindt de minister. “Ik heb de verplichting om er alles aan te doen binnen de middelen die ik heb. We ondersteunen de burgemeesters, dat gebeurt succesvol, daar gaan we mee door.”
Een meerderheid van de ondervraagden ziet in het legaliseren van hennepteelt de oplossing voor het bestrijden van de criminaliteit. “Al zou ik het willen, ik kan het niet legaliseren, ik ga het niet legaliseren. Maar stel dat we dat zouden willen, dan zou een van de consequenties kunnen zijn dat Nederland de grootste drugdealer in Europa wordt. Dat ga ik als minister van Veiligheid en Justitie niet meemaken.”