Toxische TikTok-hit Andrew Tate: waarom we nú moeten stoppen met hem te verheerlijken
- Artikel
- 10 aug 2022
- 5 minuten leestijd
Grote kans dat je deze man de afgelopen tijd in je TL langs hebt zien komen: Andrew Tate. De 35-jarige kickbokser is met 4 miljoen volgers op Insta en 11 miljard views op TikTok dé nieuwe socialmediaster. Waar komt de obsessie met deze sigma-man vandaan?
TW: Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfmoord helpt en kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch op 113 of 0800-0113.
Goed, voor het geval je hem nog niet kent (bless you) even een korte recap over Tate. De Amerikaanse Brit Andrew Tate gaat met zijn vrouwonvriendelijke-uitspraken geregeld viral op TikTok. Het overkoepelende thema: mannelijkheid – en dan met name het hedendaagse gebrek daaraan, aldus Tate.
Zo noemt Tate depressies ‘fake’, kunnen mannen en vrouwen absoluut niet bevriend zijn en ziet hij een vrouw als eigendom van haar man. We zien Tate rondrijdend in dure auto’s, de wereld over vliegend met zijn privéjet en dure whisky drinken. Mocht je zelf daar nog geen conclusie aan hebben verbonden? Geen zorgen, hij laat geen kans onbenut om te vertellen hoe rijk hij is.
@tatetopp Do you allow it? #tate #tatespeech #tatewudan #tateterrific #andrewtate ♬ original sound - .
Nu denk je misschien: ach de zoveelste TikTok-hype, wat maakt dat uit? Toch zit er achter Tate wel een diepere laag, namelijk het promoten van toxic masculinity, oftewel giftig mannelijk gedrag. Mannen moeten volgens Tate stoer zijn, geen emotie tonen en vrouwen ondergeschikt houden. We zien dat gedrag bij de anti-abortusbeweging in Amerika, de sperma-emmer-roepende corpsstudenten en nu dus ook bij Tate.
Niet om te lachen
Want die uitspraken en dat gedrag zijn schadelijk voor vrouwen én mannen, vertelt socioloog en genderexpert Katrien van der Heyden van de Universiteit van Gent. Ze schreef een boek over toxic masculinity en hoe er mee te dealen.
Neem bijvoorbeeld het aantal zelfmoorden. Wereldwijd plegen er twee keer zoveel mannen als vrouwen zelfmoord. Mensen als Tate wijten dat gegeven aan het feminiseren van de samenleving, vertelt Katrien. “Wat hij eigenlijk zegt is dat in deze samenleving mannen niet meer zichzelf kunnen zijn. Dat zij terug moeten keren naar de conservatieve norm van man-zijn: stoer, sterk en niet je emoties tonen. Zoiets zit nou eenmaal in de man, volgens Tate.”
@tateteacher Don’t be a p*ssy. #andrewtate #hustlersuniversity #rich #money #freedom ♬ original sound - Andrew Tate
Maar daar is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor, aldus Katrien. “Biologisch zijn mannen net zo goed in staat om alle emoties te voelen als vrouwen. Het zijn juist de culturele normen rondom mannelijkheid – een man moet stoer en sterk zijn – die ervoor zorgen dat zij emoties als verdriet en pijn niet durven te uiten. Daardoor zie je dat vrouwen vaker gediagnosticeerd worden met een depressie, maar dat mannen vaker zelfmoord plegen. Uit schaamte kroppen zij emoties op en trekken ze niet eerder aan de bel.”
Juist die conservatieve normen probeert Tate aan te wakkeren, terwijl gendergelijkheid juist ook positieve effecten heeft voor mannen. Katrien: “We zien in onderzoeken dat mannen (en vrouwen) gelukkiger zijn in een relatie met meer gendergelijkheid, en dat je als man beter intimiteit kan aangaan en een beter seksleven hebt.”
Als zo’n conservatief mannelijkheidsideaal dan zo schadelijk is, waarom lopen er dan zoveel mannen achter deze zelfbenoemde goeroe aan? Katrien: “Vaak zijn het jonge mannen in een kwetsbare situatie. Hun relatie is net uit of ze hebben moeite met het vinden van een partner. In plaats van naar jezelf te kijken zegt iemand als Tate: het ligt niet aan jou maar aan de samenleving. De veranderende samenleving ontneemt jou de kans om echt man te zijn.”
“Vrouwen en de feminisering de schuld geven is de makkelijke oplossing, want zo hoef je niet in de spiegel te kijken. Zoiets spreekt aan bij een beïnvloedbare doelgroep.”
Hoe ermee te dealen?
Moeten we dan vooral lachen om de uitspraken van Tate of is het problematisch? Katrien: “Ik denk dat het belangrijk is om je uit te spreken tegen dit conservatieve mannelijkheidsideaal. Scholen, ouders maar ook mede-mannen moeten laten zien dat gendergelijkheid iets moois is dat je gelukkiger maakt. Niet meer in dat strakke keurslijf van man-zijn, maar een authentiek mens zijn.”
Vroeg je je trouwens af hoe Tate aan zijn geld komt: daar zit à la Boyd Hoek een betaalde cursus achter. Voor vijftig dollar per maand kan je lid worden van Tate’s Hustlers University waarin tips worden gedeeld voor o.a. cryptotraden. Maar het meeste geld kan je verdienen door een ander ook lid te maken. Yeah right… dat pyramide-spel kennen we nu wel. Blijkbaar is niks zo mannelijk als het aftroggelen van geld van kwetsbare mannen.
Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfmoord helpt en kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch op 113 of 0800-0113.