JOVD wil einde aan samenscholingsverbod voor studentenhuizen
- Artikel
- 01 mei 2020
- 4 minuten leestijd
Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan geldt overal in Nederland een samenscholingsverbod. Huishoudens, meestal gezinnen, zijn hiervan uitgezonderd. De JOVD Amsterdam wil nu dat studentenhuizen ook een vergelijkbare beschermde status krijgen.
Dat liet de jongerenpartij woensdag weten in een persbericht. Volgens de jonge liberalen zijn ‘tientallen studenten’ onterecht beboet omdat ze zich buiten in groepsverband ophielden. Niet alleen kost dat ze 390 euro, ze kunnen “een baan ook op hun buik schrijven” omdat ze een strafblad krijgen. Zo'n boete is zinloos, want als je een studentenhuis deelt is de kans dat je elkaar besmet toch al levensgroot. De regel moet daarom zo snel mogelijk op de helling, vindt de JOVD. Brandpunt+ sprak met woordvoerder Cesar van Rooij.
Volgens jullie zijn tientallen studenten beboet. Hoe kom je aan die aantallen?
"Dat is een ondergrens, het zijn er waarschijnlijk meer. In mijn persoonlijke omgeving alleen al zijn het er twintig, dertig. Voeg daar nog eens de meldingen op internet bij en je bent er al. Met Koningsdag hoorde ik van JOVD-leden dat er veel studenten zijn beboet, niet alleen in Amsterdam maar ook in Leiden en andere Nederlandse steden. Studenten die op hun balkon stonden of even buiten liepen. In Uilenstede [een Amstelveense studentenwijk] alleen al zijn het er 17. Dat zijn mensen die samenwonen, maar wel een boete krijgen als ze samen naar buiten gaan. Dat vinden wij als JOVD gewoon heel erg scheef."
Stel, studenten die samenwonen worden uitgezonderd van het samenscholingsverbod. Hoe moet dat verbod dan in godsnaam nog gehandhaafd worden?
"Dat is een goede vraag. In de eerste instantie gaat het ons erom dat studenten die samenwonen ook erkend worden als een huishouden. Dan is het aan de studenten zelf om te bewijzen dat ze dat daadwerkelijk zijn. Dat kunnen ze bijvoorbeeld door aan te tonen dat ze op hetzelfde woonadres zijn ingeschreven, in combinatie met een identiteitsbewijs."
Maar dat is voor een BOA toch onwerkbaar? Stel je voor dat ik honderden jongeren in het park zie in verschillende groepjes, waar begin ik dan met controleren?
"Dan is inderdaad meer handhaving nodig. Het zal meer werk zijn. Maar wij zijn wel van mening dat een studentenhuishouden een huishouden is en dus net zoveel recht heeft als een gezin om bijvoorbeeld buiten te gaan picknicken."
Waarom wil je handhavers überhaupt meer werk bezorgen tijdens deze crisis?
"Kijk, het is niet dat wij zeggen tegen studenten: ‘ga er vol op uit, ga lekker buiten zitten!’ Maar op het moment dat dat gebeurt, dan willen we niet dat ze beboet kunnen worden."
Jij definieert een huishouden als een groep die een keuken en een badkamer deelt. In sommige studentenhuizen zijn dat tientallen mensen. Kunnen die samen de straat op straks?
"Het zou absoluut niet gewenst zijn dat zo’n grote groep zich buiten verplaatst, maar ze zouden geen boete moeten krijgen."
Moeten andere grote groepen die een badkamer en een keuken delen ook vrijgesteld worden van het samenscholingsverbod? Een daklozenopvang met dertig man erin bijvoorbeeld?
"We richten ons in de eerste instantie op studenten. Dertig man zou ook wel een grote groep zijn. We zouden misschien in de verordening kunnen kijken naar het opnemen van een maximum voor de grootte van een huishouden."
Maar over een specifiek aantal hebben jullie nog niet nagedacht?
"Daar hebben we het wel over gehad, maar het voornaamste punt dat we willen maken is dat we studentenhuishoudens ook als huishoudens zien. Daarom mogen ze niet beboet worden."
Je schrijft in het persbericht dat veel studenten geen kans meer maken op een baan doordat ze een boete hebben gehad. Is dat niet wat overdreven?
"Nee. Op het moment dat je een strafblad hebt, is de kans heel groot dat een potentiële werkgever je niet zal aannemen. Ik werk zelf bij een bank, daar is een Verklaring Omtrent Gedrag standaard. Een boete voor schending van het samenscholingsverbod zou een reden kunnen zijn hem niet te geven."
Je krijgt toch een beetje het gevoel dat dit plan een losse flodder is, een proefballonetje.
"Het is een belangrijk punt dat we willen maken. We gaan graag in gesprek met de veiligheidsregio of burgemeester Femke Halsema over hoe dit op de praktijk moet worden afgesteld. Het eerste wat we willen doen is dit bespreekbaar maken. Dat hebben we nu gedaan."
Wat hebben jullie over een maand bereikt?
"Over een maand hopen we dat dit is opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening en dat daardoor studenten die samen met hun huisgenoten buiten zitten geen aantekening meer krijgen in hun strafblad. Of dat lukt? We gaan er in ieder geval alles aan doen om die kans zo groot mogelijk te maken."