Doodzieke Youssra (22) werd geweigerd bij voordeur ziekenhuis vanwege nikab
- Artikel
- 10 maa 2020
- 4 minuten leestijd
Een beveiligingsmedewerker heeft een zwangere vrouw met een nikab toegang tot het Flevoziekenhuis geweigerd. Pas nadat ze haar sluier afdeed mocht ze naar binnen. Ze bleek een blindedarmontsteking te hebben.
Youssra (22) is vier weken zwanger en kan nauwelijks op haar benen staan als ze zich begin december 2019 meldt bij de balie van het Flevoziekenhuis Almere om hulp. De deur van de huisartsenpost blijft echter voor haar op slot. Reden: ze draagt een nikab. Misselijk en verzwakt probeert Youssra de beveiliger te overtuigen haar binnen te laten. “Ik ben echt ziek”, zegt ze. Het mag niet baten. Pas nadat ze haar gezichtssluier afdoet gaan de schuifdeuren open. Het blijkt geen moment te laat: dezelfde nacht nog wordt Youssra opgenomen. De dag daarop wordt ze geopereerd aan een blindedarmontsteking.
“Mijn leven is in gevaar gebracht”
Ze heeft bij eerdere bezoeken aan het ziekenhuis nooit problemen ervaren, zegt Youssra. Toch is ze boos. Na een ziekbed van twee weken herstelde ze volledig en haar ongeboren kind maakt het goed. Twee maanden lang zweeg ze over het voorval, maar nadat Brandpunt+ contact met haar zocht besloot ze toch haar verhaal te doen. “Mijn leven is in gevaar gebracht”, zegt Youssra, in haar ogen een direct gevolg van de invoering van het boerkaverbod.
Het is inmiddels meer dan een half jaar geleden dat dat boerkaverbod van kracht werd: op het dragen van gezichtsbedekkend kleding in openbaar vervoer, overheidgebouwen of ziekenhuizen staat sindsdien een boete van 150 euro. Zo’n boete is nog nooit eerder uitgedeeld, maar wat Youssra is overkomen laat zien dat de wet wel degelijke gevolgen heeft voor draagsters van de nikab. Ook doet het voorval twijfels rijzen over de registratie van dit soort incidenten door de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. Het Flevoziekenhuis meldde het voorval namelijk pas bij de koepelorganisatie nadat Brandpunt+ vragen stelde over de kwestie.
Flevoziekenhuis biedt “welgemeende excuses” aan
Het Flevoziekenhuis onderzocht het incident en deelde de uitkomsten vorige week met Youssra gedeeld in een brief. De klachtenfunctionaris van het Flevoziekenhuis bevestigt daarin dat Youssra onterecht de toegang tot de huisartsenpost is ontzegd en biedt daarvoor haar “welgemeende excuses” aan namens het ziekenhuis en de betrokken medewerker.
“In het Flevoziekenhuis zijn alle patiënten welkom ongeacht religie, herkomst of geaardheid”, schrijft het ziekenhuis. “Een ander uitgangspunt is dat acute spoedzorg altijd wordt verleend, óók indien betrokkene gezichtsbedekkende kleding draagt.” Volgens het Flevoziekenhuis was de beveiligingsmedewerker kennelijk niet van dit beleid op de hoogte. Het ziekenhuis heeft beloofd naar aanleiding van het incident “het beleid nogmaals met alle medewerkers” te zullen bespreken.
Woordvoerder Peter Pels benadrukt desgevraagd dat Youssra uiteindelijk de medische zorg heeft gekregen die ze nodig had. Ook laat hij weten dat Youssra haar nikab weer mocht opdoen nadat collega’s van de beveiligingsmedewerker hadden ingegrepen. Verder wil hij in het kader van de privacy geen mededelingen doen.
Youssra accepteert de excuses van het ziekenhuis, maar ze wil graag aandacht voor het effect dat het boerkaverbod op haar leven heeft. Omdat de wet slechts mondjesmaat wordt gehandhaafd ontstaat volgens Youssra momenteel zelfs bij tegenstanders het beeld dat het verbod geen issue meer is. Weliswaar dragen niet veel mensen een nikab, voor de kleine groep die het wel doet is de impact groot. “Zelfs als een ziekenhuis zegt ‘Wij doen hier niks mee’, hoeft er maar één individu te zijn die daar anders over denkt en dan krijg je dit”, zegt Youssra. “In mijn geval is het gelukkig goed afgelopen, maar dat had makkelijk anders kunnen zijn.”