Hoe komt 't dat het zó slecht gaat in de favela's van Rio de Janiero? Het ging toch steeds beter? En dan al die crack verslaafden... Wat is er mis gegaan?
Hoe is het om in een drugsbende te zitten? Hoe is het om verslaafd te zijn in de favela’s? En hoe is het om daar bij de politie te werken? In Trippers: Cracklands laten we je zien hoe de crisis en de sportevenementen de situaties in de favela’s van Rio de Janeiro hebben verergerd en hoe de mensen daar nu leven. Maar wat is er nu eigenlijk aan de hand?
Van bloeiende economie naar recessie
Nog maar een paar jaar geleden was Brazilië het voorbeeld van een land dat zich in korte tijd had omgevormd van ontwikkelingsland tot bloeiende economie. Maar nu beleeft het land de ergste recessie in honderd jaar en het grootste corruptieschandaal uit de historie.
WK en Olympische Spelen
Alle aandacht gaat naar deze economische en politieke crisis waarin Brazilië verkeert, maar in de afgelopen tien jaar ontwikkelde zich niet alleen een crisis. Het land was ook de host voor o.a. het WK, en de Olympische Spelen. Dit heeft gezorgd voor meer problematiek dan louter een economische en politieke crisis. Voor de sportevenementen werden de favela’s namelijk schoongeveegd, de verhoudingen werden verstoord en bendeleiders die tot dan toe crack buiten de favela’s hielden werden verdreven door gasten die het geen probleem vonden hun geld te verdienen aan de verslavende en verwoestende crack.
Favela’s onder politiecontrole
In de aanloop naar de spelen vond de overheid het tijd dat het afgelopen moest zijn met het drugsprobleem waar de favela’s mee te kampen hebben. Ze startte een ‘favela pacificatieprogramma’ en stelde dertig favela’s onder politiecontrole. Het mocht niet baten. Het moordpercentage klom met 20% vergeleken bij het jaar ervoor.
Negenduizend militairen
Rio telt 6.500.000 inwoners en meer dan duizend verschillende favela’s. Deze armoedige wijken bieden aan meer dan twintig procent van het totaal aantal inwoners van Rio onderdak. In deze favela’s zijn bijna negenduizend militairen gestationeerd om de criminaliteit en de drugsdealers te bestrijden. En dat is nodig, want de drugsoorlog daar gaande als nooit tevoren.
Kinderen in de favela’s
Alleen al in 2017 heeft 75% van de scholen in de noordelijke zone van Rio minstens één keer per week haar deuren moeten sluiten vanwege schietpartijen. Ziekenhuizen hanteren speciale protocollen die ook in oorlogsgebieden worden gebruikt en de bevolking leeft met de dagelijkse dreiging van schietpartijen die ieder moment kunnen losbarsten. Maar de inwoners zijn minstens zo bang voor de kogels van de politie als van de bendes. De favela’s worden meerdere malen per week belaagd door politie-aanvallen en ook daarbij vallen onschuldige doden.
Reisadvies Brazilië
Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen in Brazilië. Het Ministerie van Buitenlandse zaken geeft aan dat er een verhoogd risico is om slachtoffer te worden van criminaliteit. Vooral gewelddadige berovingen komen veel voor, en dan vooral na zonsondergang in de grote steden als Rio. Daarnaast wordt er afgeraden om demonstraties bij te wonen gezien de kans op rellen.
Meer informatie over de veiligheid in Brazilië vind je op Nederland Wereldwijd.
BNNVARA's Trippers: meer info!