In Trippers: Cracklands stond Geraldine oog in oog met een drugsbende. Hoe bereid je je als team daarop voor? Waar let je op? Productieleider Joyce vertelt!
Wie zijn nu eigenlijk die mensen achter de schermen? In ‘Woord van de Makers’ laten wij bij elke aflevering een maker aan het woord. Hoe is het om Trippers te maken? En waar moeten jullie allemaal op letten? Deze week vertelt productieleider Joyce van der Zalm over haar rol in CRACKLANDS.
Je maakt een risicoanalyse
Voorafgaand aan iedere reis maak ik een risicoanalyse. Welke risico’s moeten we rekening mee houden? En hoe kunnen we die zoveel mogelijk beperken? Sommige risico’s vallen niet uit te sluiten. Zoals in Brazilië. Want het feit is dat wij favela’s ingaan waar een bende-oorlog aan de gang is, de politie onaangekondigd binnenvalt en in het wilde weg geschoten kan worden. Zie zo’n risico maar even op afstand te beperken, dat kan dus niet.
Je team is je basis
Wat de basis is om veilig te kunnen reizen is dat er een team is, die volledig op elkaar vertrouwd en kan communiceren met elkaar zonder te praten. Een blik moet genoeg zijn, om elkaar kenbaar te maken dat iemand zich op een bepaald moment onveilig voelt. Stelregel is: als er ook maar één iemand zich onveilig voelt, vertrekt het hele team en wordt er op een veilige locatie over de situatie gepraat. Daarna kijken we hoe en of we verder gaan.
Het CRACKLANDS-team
Voor deze reis naar Brazilië hebben we vanuit BNNVARA Kim Smeekes gestuurd als regisseur, Bart Stoffels als cameraman, Merijn Kramp als geluidsman en Geraldine Kemper als presentator. Zij maken al jaren reizen met elkaar en kennen elkaar door en door.
Speciale training
Alle mensen die voor Trippers op reis gaan, krijgen een speciale training over hoe om te gaan in de verschillende situaties die kunnen ontstaan tijdens deze extreme reizen. Van wegblokkades tot aan ontvoeringen en terroristische aanslagen. Ook krijgen ze een medische training, zodat ze elkaar altijd eerste hulp kunnen verlenen.
Wat ik spannend vond
Wat ik onder andere heel spannend vond aan deze reis, is dat de lokale fixer waar wij mee werkten nauwelijks Engels sprak. Een fixer is een local die de crew begeleidt tijdens de reis. Zo’n fixer helpt ons in contact komen met bendeleden, de politie, bewoners uit de wijk, kinderen van de school en crackverslaafden. In dit geval zat tussen ons en de fixer een extra tolk. Dat maakte spannende situaties nog spannender, omdat vertalen tijd kost.
De bende wist dat we kwamen
De fixer heeft vooraf in de favela aangekondigd dat wij kwamen. De bendeleden wisten wat wij kwamen doen, met wie we waren, en in welke auto we reden. Zij kenden onze fixer goed en hebben daar in het verleden al een vertrouwensband mee opgebouwd. Dat is essentieel bij dit soort reizen.
We werden volledig getrackt
We werken nauw samen met een security centrum. Zij weten middels een track systeem van minuut tot minuut waar onze crew zich bevindt en wat ze daar op dat moment doen. Zodra er ook maar iéts gebeurd, staat er een team klaar om onze crew te komen helpen. Voor ieder land, voor iedere plek, hebben wij een ander protocol.
We gaan ver, maar er zijn grenzen
Wij willen heel ver gaan om onze kijkers een vet verhaal te kunnen laten zien, maar ook wij hebben grenzen. Onze fixer kon het bijvoorbeeld mogelijk maken dat we met de politie mee mochten in een tankwagen bij het binnenvallen van een favela. Deze tanks worden echter altijd beschoten en de bendeleden doen er alles aan om dat ding tot ontploffing te brengen. Dat kan natuurlijk heel spannend zijn voor ons verhaal, maar we willen nog net iets liever dat onze mensen nog veel meer Trippers verhalen kunnen blijven maken.
Leuk weetje ;)
De t-shirts die de bendeleden dragen om zichzelf onherkenbaar te maken, komen gewoon van het grootste waren huis van Nederland en ook de zonnebrillen komen van de feestwinkel om de hoek.
Trippers in 60 seconden? Volg Trippers op Instagram!
TRIPPERS: CRACKLANDS
BNNVARA's Trippers: meer info!