Maak de krokantige chipjes volgens het recept van chef Richard van Oostenbrugge.
Chips met kruiden en azijn
Chef Richard van Oostenbrugge snijdt zijn handgebakken
chips flinterdun en gebruikt graag wat azijn. Alle gebruikte kruiden droogt en
maalt hij zelf tot poeder en ook het azijnpoeder is van eigen makelij. Mocht je
de poedertjes thuis niet bij de hand hebben dan staat de bereiding hieronder.
Proberen?
Ingrediënten
- 100 g agria aardappel
- 50 g peterseliepoeder
- 50 g sjalotpoeder
- 10 g azijnpoeder
- 5 g zout
Bereiding
-
Was de aardappels goed, schil ze en snijd ze 1 mm dun met
een mandoline. Doe de schijfjes in een kom en spoel ze goed af onder lauw warm
water totdat het water helder is. Hiermee was je het zetmeel eraf en dat maakt
de chips extra krokant. Droog de schijfjes af met een schone theedoek.
-
Zet de frituurpan met sojaolie op 160°C en frituur de
schijfjes per 10 stuks.
-
Draai de schijfjes af en toe om met een tang zodat ze
goed in de olie zitten. Belangrijk is dat ze niet aan elkaar plakken. Haal ze
eruit en laat ze even uitlekken op wat keukenpapier.
-
Meng ondertussen de
poeders van peterselie, sjalot en azijn door elkaar. Gooi de chips hierna in
een kom en mix met het kruiden- en azijnmengsel.
-
Hussel alles goed door elkaar
en klaar is je chips.
Peterseliepoeder
Gebruik twee bosjes bladpeterselie. Pluk hier de blaadjes
vanaf en spoel het schoon onder de kraan. Droog hierna de blaadjes goed in een
slacentrifuge of tussen schone doeken.
Verdeel de peterselie in vijf delen en droog het per
groepje 1 minuut in de magnetron. Maal de blaadjes fijn met een koffiemolen of
keukenmachine. Nu kun je het bewaren in een luchtdichte box.
Sjalotpoeder
Gebruik vijf sjalotjes. Schil ze en snij ze in dunne halve
ringen. Spoel hierna de sjalotten in stromend water. De sjalotjes moeten een
dag lang gedroogd worden in een oven van 50°C. Gebruik een keukenmachine of
koffiemolen om de sjalotjes tot poeder te malen en bewaar het daarna in een
luchtdichte box.
Azijnpoeder
Zet tien liter blanke natuurazijn op in een grote pan en
laat het op een laag vuur rustig inkoken tot je ongeveer 500 ml overhoudt. Mix
hierna met een staafmixer 100 gram tapiocameel door de azijn tot het een gladde
massa is. Plaats vervolgens de pan met het mengsel weer op laag vuur tot de
tapioca gaar wordt en begint te binden.
Als het een goed gebonden massa is geworden smeer je het
uit op bakpapier en laat je het drogen in een oven van 50°C. De azijnmassa is
droog genoeg wanneer het helemaal hard is geworden. Om er een poeder van te
maken neem je weer je keukenmachine of koffiemolen en maal je het fijn. Bewaar
het poeder wederom luchtdicht.