- Menu
- Download de Club Lees-app
- Over Club Lees
- 12 | Een lied voor Achilles
- 11 | Yellowface
- 10 | Vlucht
- 9 | De morgen loeit weer aan
- 8 | Kitchen
- 7 | Thuis draag ik bij me
- 6 | Wij slaven van Suriname
- 5 | Ik ben Eleanor Oliphant
- 4 | Herfst
- 3 | De zon is ook een ster
- 2 | Auxiety
- 1 | 10 minuten 38 seconden in deze vreemde wereld
- Download de Club Lees-app
- Over Club Lees
- 12 | Een lied voor Achilles
- 11 | Yellowface
- 10 | Vlucht
- 9 | De morgen loeit weer aan
- 8 | Kitchen
- 7 | Thuis draag ik bij me
- 6 | Wij slaven van Suriname
- 5 | Ik ben Eleanor Oliphant
- 4 | Herfst
- 3 | De zon is ook een ster
- 2 | Auxiety
- 1 | 10 minuten 38 seconden in deze vreemde wereld
Club Lees las Ik ben Eleanor Oliphant
- 6 minuten leestijd
Het vijfde boek dat we lazen met Club Lees werd gekozen door Naaz: Ik ben Eleanor Oliphant van Gail Honeyman. Een boek waarin je je als lezer in het hoofd van de hoofdpersoon duikt. Vijf weken lang (26 februari 2024 - 2 april 2024) werd er meegelezen door de app-gebruikers en de clubleden. Het boek werd verrijkt met annotaties van Naaz, wat zorgde voor interessante gesprekken in de digitale kantlijn. Op 27 maart vond de online meetup plaats, waarin de clubleden en de lezers met elkaar in gesprek gingen. We zetten de mooiste leesmomenten op een rijtje.
Ik ben Eleanor Oliphant
In het boek Ik ben Eleanor Oliphant, volg je de hoofdpersoon Eleanor en wordt je even onderdeel van haar leven. En dat is niet zomaar een leven: Eleanor leeft op een eigenaardige manier. Ze is altijd alleen, heeft haar eigen routine en heeft moeite met sociale situaties. Sarcasme snapt ze niet. Geld uitgeven aan je uiterlijk vindt ze onzin. Ze heeft geen vrienden en ze eet iedere vrijdag pizza met wodka. Stukje bij beetje leer je haar kennen en langzaam zie je hoe Eleanor vriendschappen sluit, van haar routine afwijkt en haar verdrietige verleden loslaat.
Naaz en Eleanor
Tijdens de meetup vertelt Naaz over haar verhouding met dit boek: ‘’Ik las het boek voor het eerst toen ik 19 was, dat was een hele andere tijd in mijn leven. Nu ben ik 25 en verhoud ik me ook anders ten opzichte van Eleanor. Ik was ook best wel veel vergeten, dus ik schrok opnieuw van een aantal spoilers!’’ Meer over de redenen waarom Naaz dit boek koos lees je hier.
Het contrast tussen de eerste en tweede keer lezen was groot. Naaz: ‘’Ik vond het doen en laten van Eleanor best wel raar de eerste keer dat ik het las. Ik had niet verwacht dat ik haar dit keer eigenlijk niet zo raar zou vinden. Ik had verwacht dat ik haar net zo gek zou vinden als toen, maar ik vond haar gewoon gewoon.’’
Neurodivergent
In het boek lees je hoe Eleanor zich soms op een gekke manier gedraagt in sociale situaties. Bekijk hieronder het gesprek van Naaz met etiquette-trainer Hajare Ait Ouaba.
Voor clublid Noah was dit herkenbaar:
‘’Toen ik op de middelbare school zat sprak ik nooit af met mensen en was ik heel erg op mezelf en ik vond het heel fijn om te zien dat Eleanor toch vrienden kreeg. Ik ben neurodivergent, bij haar merkte ik dat ook. Ik ben heel zelfbewust, zij ook maar op een hele andere manier dan ik. Ik denk dat dat komt omdat ze geen ouders had en ik wel. Eleanor had geen tegengeluid vanuit haar omgeving.’’
Veel mensen uit de app herkennen zichzelf ook in Eleanors denkwijze en gedrag:
Anderen zijn gefascineerd en observeren Eleanors gedrag:
Hanneke vond het neurodivergente aspect van Eleanor juist moeilijk, vertelt ze tijdens de meetup: ‘’Ik kon de schrijfstijl daardoor niet geloven. Ik ben neurotypisch dus ik vond haar gedachten en gedrag echt onvoorstelbaar.’’ Naaz reageert: "Hanneke, ik dacht hier nog aan, ik kon begrijpen dat als je het niet leeft dat het dan te letterlijk geschreven lijkt. Als je het niet ervaren hebt kan het best plat overkomen’’ Hanneke antwoord: ‘’Ja, het komt op mij over als een schrijfstijl terwijl andere lezers denken: dit is hoe mijn brein werkt.’’
In de comments van de meetup reageren mensen:
Eten
Een van Eleanors gekke trekjes is haar eetgedrag: ze eet heel vaak hetzelfde en iedere vrijdag eet ze pizza margherita. Naaz vertelt in de app dat zij ook heel specifieke voorkeuren heeft als het eten betreft. (Bekijk het hier).
In de app blijken er onder de lezers ook veel verschillende eetgewoontes te bestaan.
In de meetup vult Noah aan: ‘’Ze maakt alleen maar pasta pesto en toen dacht ik, ja dat doe ik ook want ik haat na te denken over eten.’’
Eleanor en Raymond
Al vrij vroeg In het boek krijgt Eleanor contact met een collega, Raymond. Er ontstaat een band met deze IT-collega nadat ze samen een oude man helpen, die op straat is gevallen. Samen zorgen ze ervoor dat de man veilig door de ambulance mee wordt genomen en bezoeken hem daarna nog een paar keer samen. Eleanor en Raymond ontmoeten elkaar steeds vaker op hun werk en beginnen met lunchafspraken. Genietend van kaasscones en koffie worden ze steeds betere vrienden en gaan ze zelfs samen naar feestjes en concerten. Raymond blijkt een echte vriend te zijn als het even helemaal niet goed gaat met Eleanor en hij haar door deze zware tijd heen helpt.
‘’Ik vond Eleanor en Raymond heel leuk. Ik vond het leuk dat ze de tijd kregen om de band te definiëren. Ik vond dat heel mooi.’’ zegt Hanneke tijdens de meet-up.
Naaz: ‘’Ik hoopte dus heel erg dat ze samen zouden komen, een relatie zouden krijgen. Misschien is die gedachte ook te kinderachtig, maar dat leek me zo leuk.’’
Tijdens de meet-up krijgt een lezer uit de app, Kitty, het woord: ‘’Ik vond dus de verhaallijn tussen Raymond en Eleanor heel tof en voor mij werd het niet perse duidelijk of het romantische lijn en platonische lijn was. En als iemand die zelf heel erg staat voor platonische liefde en niet romantische liefde en het was mooi dat het open werd gehouden. Eleanor had gewoon liefde nodig, in welke vorm dan ook.’’
Ook in de chat van de meet-up delen mensen hun verhaal:
Dierenvrienden
In het boek lees je hoe Eleanor last heeft van haar mentale gezondheid. In de meet-up vertelt Lemuël over een passage die hem is bijgebleven, waarin Eleanor een zelfmoordpoging doet: ‘’Je wordt langzaam meegenomen in haar beslissing. De hele structuur van het boek is kleine beetjes weggeven en die avond was daar een soort miniatuurversie van.’’
Denk jij aan zelfdoding? Bel of chat anoniem met 113.nl.
Na de zelfmoordpoging gaat Eleanor in therapie en gaat het steeds beter met haar. Ze krijgt van Raymond een harige metgezel: een kat die ze Glenn noemt. Glenn geeft Eleanor veel rust, ze kan voor het dier zorgen waardoor ze zich nodig en nuttig voelt.
In de meet-up delen mensen hun verhalen over hun eigen dieren. Een lezer vertelt dat ze duiven heeft en dat deze dieren haar veel rust geven Dat dieren daadwerkelijk een positief effect kunnen hebben op het welzijn van mensen, vertelde psycholoog dr. Nienke Endenburg aan Naaz in deze video-reportage.
Dol op het boek
Ik ben Eleanor Oliphant viel bij veel lezers in de smaak.
Het boek kreeg van de aanwezigen op de meet-up gemiddeld een 7,9. Bij Hanneke paste het boek minder, ze gaf het boek een 4. Noah was daarentegen heel enthousiast en gaf het boek een 10!
Lees de artikelen over het boek hier terug of bekijk hier de video-items van Hanneke terug, uit de kantlijn van Ik ben Eleanor Oliphant.