American Rust: drugs maak meer kapot dan je lief is
American Rust
In een vergeten stuk van Amerika probeert een ietwat neerslachtige politiechef de zoon van zijn scharrel uit de bajes te houden.
Zul je net zien, ben je eindelijk de liefde van je leven aan het daten, moet je haar zoon oppakken omdat hij de verdachte is in een moordzaak. Over 'killing the mood' gesproken...
Ik moet mijn mening over Jeff Daniels misschien toch een beetje bijstellen.
Vanwege zijn feilloze gevoel om altijd de juiste scripts uit de stapel te vissen, heb ik nog niet zo lang geleden ‘de wet van Michael Kenneth Williams‘ in het leven geroepen. Wanneer de naam van deze onlangs overleden acteur – die we kennen van zijn rollen in The Wire, Boardwalk Empire, Hap & Leonard, The Night Of en The Spoils Before Dying – op een serieposter staat, dan móét je die gewoon kijken. Dat zijn nou eenmaal de regels. Een andere acteur die nadrukkelijk aan de poort rammelt – solliciterend naar een eigen artikel in het wetboek van seriekijken – is Jeff Daniels. Met The Newsroom, Godless, The Looming Tower en The Comey Rule is hij op zijn beurt verantwoordelijk voor een treinlading bingewaardige series. Het leek op voorhand dan ook goed nieuws toen Showtime aankondigde dat Daniels de hoofdrol ging spelen in de verfilming van Philipp Meyer’s unheimische roman American Rust. Ik zeg ‘leek’, want na het zien van deze zwaarmoedige slow burner moet ik mijn mening over Jeff Daniels misschien toch een beetje bijstellen.
Een soort Urk, maar dan aan de oostkant van Amerika.
Vergeten Amerika
Jeff Daniels speelt Del Harris, de politiechef van het kleine dorpje Buell in Pennsylvania. Een dorpje dat qua mistroostigheid niet hoeft onder te doen voor de setting in het eveneens nogal melancholische Mare Of Easttown. We zien een stuk Amerika dat aan haar lot is overgelaten, met een gemeenschap die het resultaat lijkt te zijn van broers en zussen, neven en nichten, die al generaties lang samen kinderen op de wereld zetten. Een soort Urk, maar dan aan de oostkust van Amerika. We zien mensen die – door het wegtrekken van de ooit zo florerende olie- en staalindustrie – steeds dichter richting de (financiële) afgrond zijn geduwd en de ondraaglijkheid van hun bestaan proberen te verdoven met drugs en buitensporig medicijngebruik. Wat dat betreft heeft American Rust ook wel wat van de hagelnieuwe serie Dopesick. Een indringende uiteenzetting van de slinkse manier waarop Big Pharma – met het pushen van zwaar verslavende opioïden – schathemeltjerijk is geworden over de rug van hardwerkend Amerika. Hard werken is aan Del Harris niet meer besteed. Zijn pensioen is in zicht en daar wil hij zo ongestoord mogelijk op afstevenen. Die planning dreigt echter in de soep te lopen, wanneer de zoon van zijn heimelijke liefde – inderdaad, Maura Tierney van The Affair – wordt verdacht van moord.
Zijn 'typetje' ging mij op den duur wel tegenstaan.
Slow burner met gebreken
Je zou over deze nieuwste van Showtime twee reviews kunnen schrijven: één voor de veelkijkers en één voor de mensen die alleen zo nu en dan een serietje meepikken. Die laatste groep heeft aan American Rust een stemmige slow burner met een meer dan prima cast. Al zijn er met Sharp Objects, The Night Of, I Know This Much Is True en Rectify genoeg soortgelijke series op te noemen waar ik dan eerder aan zou beginnen. Ook voor de doorgewinterde bingewatcher is American Rust best een aardige serie, maar wel één met gebreken. Het verhaal van een rechtschapen man die in gewetensnood komt, nadat zijn zoon wordt beschuldigd van een ernstige misdaad, kennen we onderhand namelijk wel. We zagen het in Defending Jacob, het was de insteek voor Your Honor en nu zien we het opnieuw in American Rust. Weinig origineel dus. Niet in de laatste plaats, omdat American Rust – net als Your Honor – uit de koker van Showtime komt. Het is dus net alsof ze twee series uit één idee hebben proberen te persen. Was het Bryan Cranston die in Your Honor zijn zoon de hand boven het hoofd hield, in American Rust is het Jeff Daniels die zijn ‘stiefzoon’ uit de vuurlinie probeert te houden. Daniels die met zijn lome, hese, nogal monotone stem overigens steeds meer een one-trick-pony aan het worden is. Hij speelt negen van de tien keer een man met aanzien die op beheerste wijze, ontzettend gewichtige dingen zegt waar iedereen maar beter naar kan luisteren. Je zou denken dat uitvoerend producent Dan Futterman op de hoogte moet zijn geweest van dit trucje, aangezien de twee in het verleden al samenwerkten op de set van The Looming Tower. Daniels blijft een prima acteur, maar zijn ‘typetje’ ging mij op den duur wel tegenstaan. Gelukkig zijn er ook nog genoeg verhaallijnen waarin hij geen enkele rol van betekenis speelt en dat maakt American Rust best de moeite van het kijken waard.
- Showtime (2021)
- Stemmige slow-burner
- 50 minuten per aflevering