Review Voetbalouders: Luizenmoeder-bedenker Ilse Warringa maakt met nieuwe comedyserie een ijzersterk Netflix-debuut Vanaf 16 mei op Netflix


Voetbalouders
Voetbal: het is maar een spelletje. Maar niet voor de ouders langs de zijlijn. In Voetbalouders zien we hoe een groep overenthousiaste ouders zich fanatiek bemoeit met de amateurvoetbalcarrières van hun kinderen. En dat levert een hilarisch herkenbare serie op. Lees hier waarom!
Door: Jip Soekhai
Nadat ze tijdens een voetbalwedstrijd van haar kinderen een schreeuw- en juichverbod kreeg, wist Ilse Warringa: dit is voer voor een nieuwe comedyserie. En dat bleek, want uit de koker van de Luizenmoeder-bedenker rolde de nieuwe Netflix-serie Voetbalouders. Hierin maken we kennis met de meest uiteenlopende types, die allemaal door één ding worden verbonden: het amateurvoetbalteam van hun kind en hun passie voor het spelletje. In Voetbalouders zet Lillian (Eva van Gessel) haar zoon Levi (Yosef Weijers) op voetbal bij een nieuwe club. Ze komt er al gauw achter dat ze de eigenzinnige groep ouders, en teamleider Marenka (Ilse Warringa) in het bijzonder, het liefst zo snel mogelijk weer achter zich laat. Maar Levi wil blijven en raakt bevriend met Vito (Seb van Gemert), het meest unieke en minst goed voetballende kind van het team én de zoon van Marenka.
Warringa for the win
Warringa bedacht, schreef en regisseerde Voetbalouders zelf. Ook speelde ze de rol van Marenka, manusje van alles, moeder van kanjer Vito en vooral een wandelende meme. Van de misselijkmakende eierkoeken voorafgaand aan de wedstrijd tot haar SIUUUU-Ronaldo-imitatie. Zodra Marenka in een scène voorkomt, valt er wat te lachen. Iedereen irriteert zich aan haar, heeft kritiek en uit deze ook. Maar als Marenka na de vele beledigingen besluit op te stappen, valt de volledige teamorganisatie uit elkaar. De chaotische teamleider blijkt de lijm van het onsamenhangende zootje voetbalouders en Warringa speelt haar rol met verve.
Heibel langs de lijn
Maar niet alleen Warringa zorgt ervoor dat deze serie een succes genoemd mag worden. Met iedere aflevering wordt Voetbalouders sterker en dat is onder andere te danken aan het acteerwerk van de hele cast. Dit voelt zo natuurlijk dat je je soms afvraagt of je niet gewoon naar realityserie Heibel langs de lijn kijkt. Hier en daar vallen de grappen in herhaling, maar door het goed geschreven script ga je bij iedere aflevering een beetje meer van ieder personage houden. Met name voetbalkinderen (aka kanjers, in Marenka’s woorden) Vito, Levi en Held (Gino Walraven) zorgen met hun onschuldige houding, droge oneliners en aparte allergieën voor hilarische momenten.
De rollen omgedraaid
Wat duidelijk wordt is dat de kinderen eigenlijk het meest volwassen zijn in Voetbalouders. En net als in de Luizenmoeder gedragen de ouders zich op hun beurt vooral kinderachtig. Op de club worden regels op de deur gespijkerd met zinnen als: ‘Het zijn kinderen’, ‘De scheids is ook een mens’ en ‘Dit is niet de Champions League’. Hoewel deze wijze leuzen relativerend zouden moeten werken, hebben ze compleet het tegenovergestelde effect. Het draait uit op één grote en onvermijdelijke escalatie, die na het zien van alle afleveringen helemaal niet zo overdreven overkomt. Want bij Voetbalouders, maar óók bij echte voetbalouders, is niets te gek.
De belangrijkste boodschap
In het huidige havermelk-tijdperk is Voetbalouders een humoristische reality-check voor iedere overenthousiaste ouders langs de zijlijn. Zowel ouders als kinderen zullen zich in de serie herkennen (ouders: of je het nou wilt of niet) en de komische wijze waarop er verschillende maatschappelijke boodschappen in Voetbalouders verwerkt zijn, maakt de serie des te sterker. Voetbalouders houdt een confronterende spiegel voor, met als belangrijkste boodschap: het is maar een spelletje. Toch..?
- Cijfer: 8
- Te zien op Netflix
- Drama, komedie
- 6 afleveringen
- Cast: Ilse Warringa, Eva van Gessel, Mariana Aparicio, Michiel Nooter, Edwin Jonker, Bas Hoeflaak, Guido Pollemans, Leonoor Koster en meer.