De beste series van 2024
Toplijst serie
Wat valt er te bingen op Netflix, Disney+, HBO Max, NPO Start of andere streamers? Welke must-sees in de bios mag je echt niet missen? De beste tips voor de ultieme movie night en binge-avond vind je hier op NPO3.nl. En meer!
Ja ja, het eind van het jaar is in zicht en je weet wat dat betekent: tijd om de balans op te maken en terug te blikken op al die lekkere series en seizoenen waar 2024 ons op trakteerde. Dit is de top 10 met persoonlijke favorieten van onze redacteuren!
*disclaimer*
De tien állerbeste series kiezen is natuurlijk vrijwel onmogelijk (immers: we zien veel maar hebben niet ALLES gezien), dus dit is dan ook een semi onvolledige lijst puur gebaseerd op onze eigen persoonlijke voorkeuren. Dat gezegd hebbende, zijn dit de 10 series die dit jaar het meeste indruk maakten op onze redacteuren (Loeke, Valérie, Jip en Nienke). Doe er je voordeel mee en sla hiermee nog wat last minute binge inspo op voor de kerstvakantie!
Ook benieuwd naar de favoriete films van onze redactie? Check ze hier!
10. Monsters: The Lyle & Eric Menendez Story
In 2022 maakten we via Ryan Murphy kennis met de doodenge seriemoordenaar Jeffrey Dahmer in de serie Dahmer - Monster: The Jeffrey Dahmer Story. Dit jaar keerde de maker terug op Netflix met een nieuw monsterlijk verhaal - en dat bleef ons niet in de koude kleren zitten. JIP: Kwalitatief gezien niet de beste, maar zeker wel één van de meest controversiële en meest besproken series die dit jaar uitkwam. True-crime serie Monsters: The Erik and Lyle Menendez story vertelt het verhaal van de broers Menendez, die hun ouders vermoordden en daarna verwikkelt raakten in een lang en publiek proces voor hun veroordeling. Ze kregen een levenslange gevangenisstraf, zonder kans op vervroegde vrijlating. Erik Menendez en familieleden waren not amused over de serie en hoe hun verhaal is verteld. Schrijver Ryan Murphy (Glee, Ratched) noemde de serie het ‘het beste dat de Menendez broers in 30 jaar is overkomen’. Aan wiens kant je ook staat, één ding is zeker: de serie deed een hoop stof opwaaien. De zaak krijgt superveel (online) aandacht, van thirst-traps op TikTok tot pleidooien over waarom de broers vrijgelaten moeten worden. Inmiddels staat er een nieuw verhoor voor de broers op de planning, wat zou kunnen leiden tot een nieuwe straf of mogelijke vrijlating. Of dit met dank is aan de populariteit van Murphy’s Monsters valt niet te zeggen, maar het maakt de serie des te interessanter.
Monsters: The Lyle & Eric Menendez Story is te zien op Netflix | TRAILER
9. My Lady Jane
Deze parel van Prime Video kreeg in korte tijd een stortvloed aan fans, die online luid en duidelijk hun ongenoegen uitten toen bleek dat My Lady Jane na een voortreffelijk eerste seizoen vanuit het niets gecanceld werd. Kort daarna verscheen er een petitie (die zelfs werd getekend door Game of Thrones schrijver George R.R. Martin!) om de serie terug te halen. Iets waar wijzelf stiekem ook op hopen, want óók wij hebben genoten van deze betoverende serie vol geestige oneliners. VALÉRIE: Wie had kunnen voorspellen dat een rebelse man die de helft van de tijd een paard is (ja, een echte), één van de hotste main characters van afgelopen jaar zou zijn? Het gaat hier natuurlijk om Lord Guildford (Edward Bluemel), uit My Lady Jane. De serie is gebaseerd op de geschiedenis van Engeland in de tijd van Lady Jane Grey, maar dan als dingen nét ietsje anders waren gelopen. Een belangrijk verschil is dat sommige mensen in dieren kunnen veranderen: zogeheten 'Ethians'. Jane (Emily Bader) wordt door haar moeder uitgehuwelijkt aan een man die ze nog nooit heeft gezien. Ze had dan ook nooit verwacht dat het de wellicht irritante, maar erg hotte, Lord Guildford zou zijn. Lady Jane is een eigenzinnig en vooral sterk personage, dat Guildford eigenlijk niet echt nodig heeft om het strenge anti-Ethians regime te stoppen. Maar de twee hebben een onuitstaanbare aantrekkingskracht tot elkaar, wat voor ons weer lekkere steamy scènes oplevert.
My Lady Jane is te zien op Prime Video | TRAILER
8. Fallout
Gameverfilmingen zijn hot! Na het succes van HBO Max’ The Last of Us, kwam Prime Video dit jaar met Fallout, de verfilming van de gelijknamige spellenreeks die al sinds de jaren ’90 over de toonbank vliegt. Een game tot een tv-serie maken pakt niet altijd goed uit, maar in het geval van Fallout is het een schot in de roos. NIENKE: De serie speelt zich af in een post-apocalyptische wereld, 200 jaar na een allesvernietigende kernoorlog in de jaren ‘50. Overlevenden (lees: de rijke elite) zochten bescherming in ‘vaults’, ondergrondse schuilkelders, waar ze een heel leven hebben opgebouwd zodat de mensheid kan blijven voortbestaan. De optimistische en vooral naïeve Lucy (gespeeld door de leuke Ella Purnell) besluit voor het eerst in haar gemoedelijke leven de vault - waar de tijd sinds 1955 heeft stilgestaan - te verlaten om haar vader te zoeken. Maar de wereld boven de grond blijkt een stuk gewelddadiger dan ze gewend is en dat zorgt voor een hoop (grappige) confrontaties. Bloederig én luchtig, het blijkt een gouden combi voor deze hitserie. Fallout heeft humor, een goede soundtrack, een lekkere retro vibe, en is méga vermakelijk. Ook als je zoals ik nooit veel verder kwam dan De Sims.
Fallout is te zien op Prime Video | TRAILER
7. Somebody Somewhere
In de categorie underrated series spant deze wholesome serie van HBO Max misschien wel de kroon. In elk geval wel voor onze redacteur LOEKE: Somebody Somewhere is de allerliefste serie ooit. In het derde en allerlaatste seizoen van de megatalenteerde Bridget Everett bewijst ze weer dat ze je tegelijk aan het lachen, huilen en snotteren kan krijgen door het ogenschijnlijk enkel over het dagelijks leven in een kleine stad in Kansas te hebben. Maar ondertussen confronteert ze je met je eigen emotionele ontwikkeling (the good, the bad & the ugly), laat ze zien welke betekenis familie en vriendschap kunnen hebben en hoe je mensen dichtbij je houdt. Er is namelijk iemand voor iedereen en anders is er altijd nog Somebody, Somewhere. Kortom; houd je zakdoekjes paraat!
Somebody Somewhere is te zien op HBO Max | TRAILER
6. Dune: Prophecy
Met bioscoopfilm Dune: Part Two nog vers achter de kiezen trakteerde HBO Max ons in november op de prequel Dune: Prophecy, over de oprichting van de geheimzinnige sisterhood Bene Gesserit onder leiding van Valya en Tula Harkonnen. Een spin-off waar reikhalzend naar werd uitgekeken, vooral door onze redacteur JIP: Altijd fijn als een serie aan je verwachtingen voldoet. Nog beter als je verwachtingen dubbel en dwars worden overtroffen, voor mij het geval bij Dune: Prophecy. De prequel-serie bouwt voort op namen die we al kennen uit de succesvolle Dune-films. De serie vertelt de origin-story van de Sisterhood en grote huizen Harkonnen, Atreides en Corrino, die allemaal strijden om dezelfde troon. We krijgen een kijkje in de geschiedenis van het Dune-universum en waarom Timothée Chalamet in de films zo’n belangrijke rol speelt. Als Dune -fan was ik in ieder geval helemaal in mijn knollentuin bij het kijken van Dune: Prophecy. Noem deze prequel gerust de nieuwe Game of Thrones. Iedereen is op jacht naar macht en niemand is veilig. Kortom, genoeg spannends om je op het puntje van je stoel te houden.
Dune: Prophecy is te zien op HBO Max | TRAILER
5. One Day
In februari schotelde Netflix ons een nieuwe verfilming van David Nicholls’ geliefde roman voor. Gedoemd te mislukken of een nodige aanvulling? Wij kiezen voor het laatste. VALÉRIE: Ik had niet verwacht dat deze remake van de film uit 2011 met Anne Hathaway en Jim Sturgess, gebaseerd op het gelijknamige boek, me nog zoveel meer zou aangrijpen dan de original. Leo Woodall en Ambika Mod zijn perfect gecast in de rollen van Dexter en Emma en hun chemie spat van het scherm af. De serie heeft veertien afleveringen, maar het liefst wil je ze allemaal in één keer kijken. Je gaat al snel enorm van de personages houden, waardoor je ook pijnlijk goed meeleeft met de verdrietige periodes in hun levens. Want het is zeker niet alleen rozengeur en maneschijn wanneer twee mensen elkaar steeds maar lijken mis te lopen. Naast de film en het boek geeft deze serie een totaal nieuwe ervaring, een echte aanrader!
One Day is te zien op Netflix | TRAILER
4. Shōgun
Wie nog niet bekend was met Disney+’s Shōgun kon er tijdens de Emmy’s (Amerika’s grootste tv-prijzen) echt niet meer omheen. De serie viel rijkelijk in de prijzen (18 beeldjes!) en schreef geschiedenis door als eerste niet-Engelstalige dramaserie te winnen. Geen verrassing voor onze redacteur LOEKE: Behalve een visueel spektakel is Shogūn ook taal technisch om te smullen. Elk woord lijkt een dubbele betekenis te hebben. Elke wenkbrauw die omhoog prikt, zegt meer dan duizend woorden. En de plek waar je mag zitten, spreekt boekdelen. Te midden van deze intense powertrip kan even niet opletten je dus zo je kop kosten. Shogūn houdt je op het puntje van je stoel met de vraag: wie is wie te slim af? En vergeet in die overweging de vrouwen niet, actrice Anna Sawai mocht niet voor niets de Emmy voor haar acteerwerk in ontvangst nemen. Durven we het al te zeggen? Beter dan Game of Thrones.
Shōgun is te zien op Disney+ | TRAILER
3. Baby Reindeer
Een van de grootste verrassingen van dit jaar was het bizarre Baby Reindeer op Netflix. Het succes kwam ook voor maker Richard Gadd onverwacht, die de serie baseerde op de periode in zijn leven waarin hij te maken had met een stalker. De Schotse komiek vertelde in zijn speech tijdens de Emmy’s dat hij tien jaar geleden nooit had verwacht dat hij zijn leven ooit nog terug op de rails zou krijgen - and look where he is now. NIENKE: Baby Reindeer weet je vanaf het eerste moment bij de strot te grijpen en laat niet meer los. Wanneer de mislukte comedian slash barman Donny de vreemde maar vriendelijke vrouw aan de bar een gratis thee aanbiedt, slaat dat ene lieve gebaar langzaam maar zeker om in een verstikkende obsessie. Dat zou tot een simpel en voorspelbaar verhaal kunnen leiden, maar het is juist de gelaagdheid die Baby Reindeer tot zo’n goede serie maakt. Zo heeft Donny naast aversie ook sympathie voor zijn stalker Martha, en gaat ‘ie best lekker op haar aandacht. Bovendien is Martha niet alleen maar een creepy craycray stalker die overal opduikt, maar óók een schrijnende eenzame vrouw met mentale problemen (een fantastische rol van Jessica Gunning). Baby Reindeer gaat over trauma’s en het helen daarvan, en om dat zo goed mogelijk weer te geven geeft Richard Gadd zich helemaal bloot.
Baby Reindeer is te zien op Netflix | TRAILER
2. Bodem
In deze lijst is er natuurlijk ook plek voor een serie van eigen bodem! (pun intended). Multitalent Eva Crutzen zette dit jaar iets totaal nieuws neer met de serie Bodem die vóór haar tv release al een Gouden Kalf binnensleepte voor Beste Hoofdrol. Naast die hoofdrol tekende Eva ook voor de regie, de scripts, de casting én de liedjes. De verwachtingen waren dus hooggespannen, maar die werden dubbel en dwars ingelost zag redacteur NIENKE: Bodem gaat over de vrijgezelle en zelfdestructieve Cat. Als een personage even rauw als herkenbaar en even onuitstaanbaar als openhartig is dan heb je me eigenlijk al. Terwijl iedereen om haar heen bezig is met voortplanten en promotie maken, walst Cat door het leven heen. Ondertussen is haar moeder een wandelende paniekaanval en haar vader een zweverige coach. Na een groot verlies in de familie wil Cat niets liever dan het leven ontvluchten - en dan bij voorkeur met drugs, seks en alcohol. Maar is dat nu de oplossing? Bodem schippert moeiteloos tussen pijnlijk realisme en lichtelijk absurdisme, gierende zwarte comedy en droevig drama. Met mooie bijrollen voor Lindsay Zwaan als weirde halfzus Sally en Nils Verkooijen als rapper-influencer-fuckboy Bliksem. En goed nieuws: seizoen 2 is onderweg!
Bodem is te zien op NPO Start / Plus | TRAILER
1. De Joodse Raad
Een serie die landelijk grote indruk maakte is toch wel De Joodse Raad. NIENKE: De Joodsche Raad werd tijdens de Tweede Wereldoorlog in het leven geroepen door de Duitse bezetters, als communicatieorgaan met de Joodse gemeenschap in Amsterdam. De serie volgt het gezin van voorzitter David Cohen (indrukwekkende rol van Pierre Bokma), die ervan overtuigd is dat hij hiermee voorkomt dat de boel escaleert. Maar de raad lijkt juist onbedoeld een doorgeefluik voor deportatie te worden. Ondertussen helpt Davids dochter Virrie (Claire Bender) juist honderden Joodse kinderen te verbergen voor de nazi’s, waardoor vader en dochter steeds meer van elkaar verwijderd raken. Een confronterende serie over een complex onderwerp vol onmogelijke keuzes en hartverscheurende dilemma’s, met acteerprestaties van hoog niveau. Met de Zilveren Nipkowschijf, twee Gouden Kalveren én de Televizier-Ring Impact Award op zak is het duidelijk dat dit aangrijpende oorlogsdrama heel het land niet onberoerd liet.
De Joodse Raad is te zien op NPO Start / Plus | TRAILER