Defending Jacob: van voorspelbaar naar onverwacht grimmig
Defending Jacob
Grimmig familiedrama, waarin een vader - tevens openbaar aanklager - in een ingewikkelde spagaat terechtkomt wanneer zijn zoon wordt verdacht van moord.
Captain America zonder cape, is dat ook een beetje leuk om naar te kijken? Nou best wel eigenlijk. Al is 'leuk' misschien niet de beste omschrijving voor deze misdaadserie.
Apple TV+ is nu een goed half jaar onderweg en het is nog een beetje zoeken naar de vorm. De evenwichtigheid laat tot dusver nog wat te wensen over. Ze zijn geen Sven Kramer die tijdens de tien kilometer rondje na rondje als een robot lage dertigers op het ijs legt. De wittebroodsmaanden van Apple TV+ kenmerken zicht vooralsnog door uitschieters. Naar boven én naar beneden. Met The Morning Show hadden ze een knaller te pakken en Little America, Mythic Quest en For All Mankind waren best aardig, maar met Truth Be Told, Amazing Stories en – in mindere mate – Servant zaten er ook de nodige ketsers tussen. Aan Morten Tyldum – regisseur van onder andere The Imitation Game, Counterpart en Jack Ryan – nu de taak om Apple TV+ van een nieuwe smuller te voorzien en dat is met de verfilming van William Landay’s misdaadroman – Defending Jacob – bovengemiddeld goed gelukt.
Real heroes don’t wear capes
We hebben er twintig jaar op moeten wachten, maar na zijn aandeel in Opposite Sex is Chris Evans dan eindelijk weer eens te zien als hoofdrolspeler in een serie. De afgelopen jaren hebben we deze ideale schoonzoon natuurlijk vooral leren kennen als de gast die – samen met de rest van The Avengers – in een blauwe maillot de wereld trachtte te redden van de ondergang. In Defending Jacob hangt Evans echter op een heel andere manier de held uit. Hij speelt de rol van Andy Barber, een openbaar aanklager die de rechtszaal gebruikt om de straten van Amerika veilig te houden. Andy komt in een nogal lastige spagaat terecht, wanneer zijn 14-jarige zoon – Jacob – wordt opgepakt als verdachte van de moord op een klasgenoot. Kan hij de onschuld van zijn zoon met droge ogen blijven verdedigen of is er stiekem toch wat meer aan de hand?
Je gaat als kijker langzaam van ‘ja, dit ken ik inmiddels wel’ naar ‘hier lust ik wel meer van’.
Een groeier
Defending Jacob begint als het zoveelste ‘awaiting-trial-terwijl-de-hele-buurt-alvast-besloten-heeft-dat-je-schuldig-bent’-drama. In den beginne is het zeker geen slechte serie, maar het is ook allesbehalve een origineel verhaal. Je kunt de anonieme dreigbrieven, bekladde garagedeur en oordelende blikken in de supermarkt echt al van mijlenver aan zien komen. Zelfs voor een vrij naïeve, passieve seriekijker als ikzelf was dit een platgetreden pad. Hoeveel films en series hebben we inmiddels wel niet gezien, waarin een gezin noodgedwongen aan huis gekluisterd is, omdat de hele voortuin volstaat met sensatiebeluste journalisten? Nogal wat. Toch weet Defending Jacob gaandeweg haar eigen vorm te vinden en wordt deze nieuwste van Apple TV+ richting het einde steeds rauwer en donkerder. Op een goeie manier. Op een zeer goede manier. Zo ga je als kijker langzaam van ‘ja, dit ken ik inmiddels wel’ naar ‘hier lust ik wel meer van’. Niet alle series laten vanaf het begin hun ware aard zien en Defending Jacob is daar zeker een goed voorbeeld van. Nu maar hopen dat Apple TV+ dit vast weet te houden.
- Apple TV+ (2020)
- ‘awaiting-trial-en-de-hele-buurt-keert-zich-alvast-tegen-je’ drama
- 50 minuten per aflevering