Doctor Strange in the Multiverse of Madness: vermakelijke chaos met vleugje horror
Doctor Strange in the Multiverse of Madness
De meest duistere Marvel tot nu toe is een rommeltje, maar wel een heel vermakelijke.
Wat kun je zeggen over de nieuwe Doctor Strange als zowat iedere scène een spoiler bevat? Nou, in ieder geval of hij de moeite waard is, waar je hem het beste kan kijken én welke Marvel-films en series je minstens gezien moet hebben voordat je naar deze gaat.
Toen Doctor Strange 2 werd aangekondigd, kwam hij met zo'n korte omschrijving dat je wist: dit wordt er eentje met een hoog spoiler-gehalte. Iets met ‘de grenzen van de Multiverse verleggen’. En de superheld zou het in deze 28e MCU-film opnemen tegen een 'nieuwe mysterieuze vijand'. Lekker concreet. Als je op dit punt trouwens al denkt: MCU, multiverse, Doctor wie? Dan is dit sowieso (nog) niet je film en kan je beter beginnen met het bingen van alle 27 avonturen (de Spider-Mans met Tom Holland meegerekend) uit de Marvel Cinematic Universe.
Wat je al gezien moet hebben
Voor iedereen die beter bekend is met dit superheldenuniversum, is het handig om de eerste Doctor Strange film uit 2016 op het netvlies te hebben, Spider-Man: No Way Home en vooral de serie WandaVision. Om echt alle hoofdpersonages, relaties en multiversum-shizzle te snappen kan je daar de series Loki (laatste aflevering) en What If…? aan toevoegen en Captain America: Civil War en de Avengers-film Age of Ultron, en Infinity War. En ben je een echte Marvel-diehard, dan komen daar misschien nog titels als Captain Marvel en films van regisseur Sam Raimi bij, maar dat weten de grootste Marvel-fans vast beter dan ik.
Het verhaal (soort van)
Terug naar Doctor Strange in the Multiverse of Madness en iets meer spoiler-vrije informatie over de gebeurtenissen. De superheld (Benedict Cumberbatch) komt al snel in het verhaal in contact met het meisje America Chavez (Xochitl Gomez) die de gave heeft om van het ene naar het andere universum te hoppen. Ze heeft daarom Wanda Maximoff aka The Scarlet Witch (Elizabeth Olson) achter zich aan die deze gave wil gebruiken voor haar eigen uuuh… plannetjes. Het is aan Doctor Strange om het enige toverboek te vinden die de oppermachtige Scarlet Witch kan tegengaan. En dat blijkt nogal een dingetje.
Chaos XL
Zo’n multiversum biedt natuurlijk een shitload aan interessante mogelijkheden met al die alternatieve realiteiten, werelden en personages. En daar word je in the Multiverse of Madness ook volop op getrakteerd. Maar het lukt de film niet helemaal om alle balletjes perfect gebalanceerd in de lucht te houden. Met andere woorden: de boel wordt een tikkeltje rommelig en onduidelijk. Ik was van tevoren in de gloria toen ik ontdekte dat het Marvel-avontuur ‘slechts’ twee uur duurde, maar een minder gehaaste montage of een kwartiertje extra waren nu geen overbodige luxe geweest. Ook om sommige dialogen en emo-momenten beter uit de verf te laten komen.
De Wanda show
Ze hadden de film daarnaast beter The Scarlet Witch in the Multiverse of Madness kunnen noemen, want Wanda Maximoff (sterk gespeeld door Olsen) steelt de show. Benedict Cumberbatch staat als Doctor Strange ook wel een potje lekker te acteren hoor, en de superheld blijft goed overeind naast deze powervrouw, maar Wanda is het verknipte kloppende hart van de film. Al is de omslag van goede-Wanda naar slechte-Wanda wel erg abrupt. We zagen natuurlijk al in de postcredits van WandaVision dat de getraumatiseerde moeder met de dark side flirtte. Maar met een extra episode WandaVision had je beter in haar plotselinge transformatie mee gekund.
Ultiem popcornvermaak
Ondanks deze gebreken is Doctor Strange in the Multiverse of Madness een heel entertainende kijkervaring die je écht in de bioscoop wil zien. De visuele effecten zijn (op het gevecht met de reuze-octopus na) next-level, de soundtrack wordt erg creatief gebruikt (iets met een piano, meer verklap ik niet) en je krijgt een paar aangename verrassingen. Niet zo overweldigend als in Spider-Man: No Way Home, maar nog steeds erg leuk. En voor wie er lekker op gaat: dit is de meest duistere MCU-film ooit, met figuren uit de onderwereld en horrorelementen als jumpscares, bodyhorror en zombies. Niet verwonderlijk met Sam Raimi aan het roer, die naast de Spider-Mans met Tobey Maguire ook horror classics The Evil Dead en Evil Dead 2 maakte maakte. No worries, het blijft een 12+ film, dus echt eng wordt het niet. Maar Doctor Strange 2 is wel gewelddadiger en donkerder dan je gewend bent. Marvel blijft verrassen en vermaken. Nice.
Kortom: geen perfecte film, maar absoluut heerlijk popcornvermaak en zeker de moeite waard voor elke Marvel-liefhebber.
- Doctor Strange in the Multiverse of Madness (2022)
- Cijfer: 7,5
- Avontuur, actie, superhelden, beetje horror
- Duur: 2h, 6min
- Regie: Sam Raimi
- Cast: Benedict Cumberbatch, Chiwetel Ejiofor, Xochitl Gomez, Elizabeth Olsen, Michael Stühlbarg, Benedict Wong, Rachel McAdams