Gaslit: het bizarre verhaal achter het bekendste politieke schandaal ooit
Gaslit
Een interessant - en nogal schokkend - inkijkje achter de schermen van één van de grootste politieke schandalen uit de Amerikaanse geschiedenis.
Vraag iemand een politiek schandaal te noemen en Watergate is niet ver weg. Maar wat was het ook alweer en hoe kwam al die bagger naar buiten? Dat en meer zie je in een serie waardoor je bijna het vertrouwen in alle politiek zou verliezen.
Een serie die verplicht kijkvoer is voor de liefhebbers van politieke intriges.
Watergate. Het is één van de grootste politieke schandalen in de Amerikaanse geschiedenis. Je kunt het in één adem noemen met de illegale wapenhandel en rebellenfinanciering van de Iran-Contra-affaire, het grensoverschrijdende gedrag van Bill Clinton en het olie-omkoopschandaal dat de geschiedenisboeken in zou gaan als ‘the Teapot Dome scandal‘. Maar wat was het Watergateschandaal ook alweer, hoe kwamen de doortrapte plannetjes van de Nixon-administratie aan het licht en welke rol speelde Martha Mitchell – de vrouw van de toenmalige minister van Justitie, John Mitchell – in het geheel? Slow Burn – een podcast die focust op schokkende gebeurtenissen als de rellen in Los Angeles, de ruzie tussen Tupac en Biggie, de Irakoorlog en dus ook het Watergateschandaal – kwam met de antwoorden en Starz heeft daar nu een serie van gemaakt. Een serie die verplicht kijkvoer is voor liefhebbers van politieke intriges en schimmige cover-ups.
Ik ben toch niet gek?!
Het Martha Mitchell-effect is een psychiatrische term die veel doorgewinterde complotdenkers moet aanspreken. Psychiaters verklaren hun patiënt in zo’n geval voor gek, omdat diens opmerkelijke ervaringen onterecht als waanvoorstellingen worden weggezet. Sommige medische professionals willen er blijkbaar maar niet aan dat de werkelijkheid soms zó krankzinnig is, dat je het nauwelijks kan geloven. In het geval van Martha Mitchell kon men zich niet voorstellen dat een zittende president zou overgaan tot afluister- en spionagepraktijken om zijn tweede ambtstermijn veilig te stellen. En laat dat nou precies zijn waar het in het Watergateschandaal om draaide. In een poging haar man – tevens minister van Justitie onder president Nixon – uit de wind te houden, sprak de notoire kletsmajoor en roddeltante – ook wel ‘Martha the Mouth‘ genoemd – zich publiekelijk uit over het voorval. Iets wat haar niet in dank werd afgenomen door Nixon & co. Ze joeg de republikeinen tegen zich in het harnas en zette daarmee – onbedoeld – haar eigen geloofwaardigheid op het spel.
Het is politieke konkelarij op z'n allersmerigst.
Bindend kijkadvies
Als je houdt van politieke series als John Adams, Show Me A Hero, het recentelijk uitgebrachte The First Lady en The Comey Rule, dan is Gaslit – zonder enige twijfel – bindend kijkadvies. Het is politieke konkelarij op z’n allersmerigst en het is smullen geblazen. Niet in de laatste plaats omdat het er allemaal ook nog eens fantastisch uitziet. De verantwoordelijke stylisten hebben in de regio Hollywood waarschijnlijk iedere kringloop- en tweedehands kledingwinkel leeggekocht, want je wordt als kijker in één ruk geteleporteerd naar de jaren ’70. Van de kleding tot het behang, en van de hairdo’s tot een Porsche 911 waar Saga jaloers op zou zijn, overal is aan gedacht. Daarnaast kan Gaslit leunen op een kettingbotsing van bekende gezichten. Julia Roberts – eerder al geweldig in Homecoming – en Sean Penn zijn misschien de meest in het oog springende, maar zij worden geflankeerd door namen uit de beste series van de afgelopen jaren. Denk maar aan Dan Stevens van Legion, Allison Tolman van Fargo en Chris Bauer van The Wire, True Blood en The Deuce. En dat is nog maar het topje van de ijsberg.
Wedloop
In de enorme wapenwedloop om content, komen streamingdiensten steeds vaker met nagenoeg identieke series. Zo dropt niet alleen Hulu binnenkort een biopic over Mike Tyson, ook Jamie Foxx werkt aan een portret van de markante bokser. Hij doet dat overigens samen met regisseurs Antoine Fuqua en Martin Scorsese, dus Hulu kan zijn borst nat maken. Ook het verhaal achter Facebook wordt – as we speak – door twee partijen in een serieformat gegoten. Showtime doet dat met het tweede seizoen van hun anthologieserie Super Pumped en HBO met de miniserie Doomsday Machine. Laatstgenoemde is niet de enige serie waarmee HBO moet opboksen tegen de concurrentie. Net als Gaslit staat hun nieuwe serie The Whitehouse Plumbers namelijk volledig in het teken van de Watergate-affaire. Over het werk van HBO kunnen we pas later dit jaar oordelen, maar Starz heeft de lat met Gaslit in ieder geval alvast op aanzienlijke hoogte gelegd.
- Starz (2022)
- Portret van de vrouw die de ondergang van Richard Nixon inluidde.
- 50 minuten per aflevering