Nieuwe films in maart Mickey 17, Snow White, Holland en meer

Voor de fans van Robert Pattinson en Bong Joon Ho staat de maand maart natuurlijk vooral in het teken van Mickey 17. Maar er is nog veel meer om je als filmliefhebber op te verheugen, of je nou vooral graag films vanaf de bank kijkt of in de bioscoop. Bekijk hier het overzicht.
6 maart: Hard Truths
We voelen ons allemaal weleens klote. En soms is een goed gesprek met een bestie, een rondje hardlopen of zwijmelfilm genoeg om weer vrolijk door te gaan. Maar tegen de woede en frustratie van de Britse moeder Pansy (een prijswinnende rol van Marianne Jean-Baptiste) kan geen Bridget Jones-marathon of liter Ben & Jerry’s tegenop. Daarvoor gaan haar mentale en fysieke pijn veel te diep. De enige persoon die weleens door Pansy’s harde buitenkant weet te prikken, is haar positief ingestelde zus Chantelle. Met heel veel moeite. Geen gemakkelijke opgave voor een zus, Pansy’s gezin en Pansy zelf en het levert volgens de berichten soms een ongemakkelijke kijkervaring op. Maar blijkbaar ook een heel ontroerende, tragisch-komische en vooral heel eerlijke. En dat kan voor iedereen die weleens een Pansy is en zich eenzaam voelt, misschien wel prettig zijn.

Hard Truths
6 maart: Mickey 17
In deze langverwachte nieuwe film van Parasite-regisseur Bong Joon Ho speelt Robert Pattinson Pattinson de rol van de onwaarschijnlijke naïeve held Mickey Barnes. Hij meldt zich soort van per ongeluk als ‘expendable’ aan voor een kolonisatiemissie naar een verre planeet. En dat houdt in dat hij de taak heeft om alle klusjes te doen die te gevaarlijk zijn voor normale mensen. Nadeel: hij zal talloze keren sterven tijdens die opdrachten. Voordeel: hij wordt telkens opnieuw gekloond. Maar of dat eigenlijk wel een voordeel is op een schip vol weirde opportunisten en politici… Bong Joon Ho kennende zit hier een intrigerende maatschappijkritische boodschap achter. In de film zijn naast Pattinson onder andere Naomi Ackie, Steven Yuen, Mark Ruffalo en Toni Collette te zien. Nice!

Mickey 17
6 maart: Picture This (Prime Video)
Over spannende samenwerkingen gesproken. Simone Ashley uit Bridgerton is deze maand in een nieuwe Prime-romcom te zien met Hero Fiennes Tiffin uit de After-filmreeks. Ze speelt de rol van de fotografe Pia die het nogal moeilijk heeft; het leven loopt niet zoals ze hoopt. Maar dan krijgt ze een voorspelling: ze zal de ware liefde van haar leven tijdens een van haar volgende vijf afspraakjes ontmoeten. Leuk en spannend, helemaal nu haar zus op het punt staat te trouwen. Alleen gooit de familie roet in het eten door ongevraagd voor Cupido te spelen. Met als resultaat dat Pia’s ex ineens opduikt.

Picture This
6 maart: September 5
De dodelijke gijzeling van Israëlische atleten tijdens de Olympische Zomerspelen van München in 1972 was al eerder het onderwerp in Steven Spielbergs ijzingwekkende en gelaagde film Munich. Daarin lag de focus op een Mossad-agent (Eric Bana) die samen met een team de verantwoordelijke Palestijnse daders moet opsporen en uitschakelen. Met (discutabele) operaties tot gevolg die aan de haal gaan met het geweten van de agent. In deze nieuwe film September 5 ligt de focus op een Amerikaans nieuwsteam dat van sportverslaggeving ineens moet overschakelen naar een live-verslag over de gijzeling. En je gaat voornamelijk mee met de ambitieuze tv-maker Geoff (John Magaro) die voor moeilijke beslissingen komt te staan en wordt geconfronteerd met zijn eigen morele kompas.

September 5
7 maart: Chaos: The Manson Murders (Netflix)
Het zal je niet verbazen dat Netflix ook deze maand weer een true crime docu voor je in petto heeft. En die duikt nu in het schimmige en complexe verhaal van de beruchte moorden die in de jaren zestig zijn gepleegd door de Manson Family. Daarbij trekt regisseur Errol Morris de officiële verhalen over hun moordgolf in twijfel. Hij zou een licht schijnen op nieuw geopenbaarde verbanden tussen de CIA, lsd, Charles Manson en Vincent Bugliosi, de aanklager wiens bestseller 'Helter Skelter' uit 1974 het Manson-proces beschrijft. Oké, we zijn nu toch wel geïntrigeerd.

Chaos: The Manson Murders
13 maart: Aftermath
Dylan Sprouse kennen we vooral van rollen in komische en zoetsappige series en films. Maar in Aftermath speelt hij de stoere ex-soldaat Eric. Hij belandt met zijn zusje in een totale nachtmerrie wanneer een groep zwaarbewapende terroristen honderden mensen gijzelt op een brug in Boston. Hun doel: een high profile gevangene vinden. En om de druk op te voeren begint de leider gijzelaars te executeren. Yikes. Het is aan Eric (en wat onverwachte helpende handen) om zijn skills in te zetten en zijn zusje en de andere gegijzelden te bevrijden.

Aftermath
13 maart: I’m Still Here
Dit waargebeurde verhaal van de Braziliaanse regisseur Walter Salles (The Motorcycle Diaries) werd in zijn thuisland een grote bioscoophit, beleefde z’n wereldpremière op het filmfestival van Venetië en won een Golden Globe voor Beste Actrice. Oh en laten we de drie Oscarnominaties niet vergeten. De film is gebaseerd op de memoires van Marcelo Rubens Paiva en gaat over de verdwijning van zijn vader en congreslid Rubens Paiva tijdens de Braziliaanse militaire dictatuur in de jaren zeventig. De levens van Rubens’ echtgenote Eunice (Fernanda Torres) en hun vijf kinderen verandert vanaf dat moment voorgoed. Zo wordt Eunice gevangengenomen en onder druk gezet om haar vrienden en familie te verraden. Maar wanneer ze na 12 dagen wordt vrijgelaten, besluit ze terug te vechten tegen het corrupte regime.

I'm Still Here
13 maart: Memoire of a Snail
Die poster alleen al, so cute! Deze bijzondere stop-motionfilm van de Australische Oscarwinnaar Adam Elliot draait om het bitterzoete leven van Grace Pudel: een introverte vrouw uit Canberra die zich sinds de dood van haar vader en de scheiding van haar tweelingbroer Gilbert steeds verder in haar schulp terugtrekt. Maar terwijl Grace haar verhaal vertelt aan haar favo huisdier, de slak Sylvia, ontvouwt zich een tragikomisch universum gevuld met excentrieke personages en een flinke dosis melancholie en humor. En dat schijnt een hartverwarmende én hartverscheurende film op te leveren. Omdat veel uit de film is gebaseerd op het leven van Adams moeder, noemt hij Memoire of a Snail een ‘clayography’. Met trouwens een heel indrukwekkende stemmencast ook die onder andere bestaat uit Sarah Snook (Succession), Jacki Weaver (Yellowstone) en multitalent Nick Cave.

Memoir of a Snail
13 maart: O’dessa (Disney+)
Vond je Sadie Sink uit Stranger Things helemaal te gek? Ze schittert deze maand in een nieuwe film op Disney+ waarvoor ze niet alleen acteert maar ook zingt. Ze speelt namelijk het boerenmeisje-met-gouden-strot Odessa die haar ‘farm life’ achter zich laat om op zoek te gaan naar een belangrijk erfstuk. Ze belandt daardoor in de gevaarlijke stad Satylite City (met hoge Hunger Games vibes) waar ze naast een hoop engerds ook haar ware liefde tegen het lijft loopt. Maar die loopt gevaar en om hem te redden, wordt de zingende Odessa flink op de proef gesteld.

O'Dessa
13 maart: One of Them Days
Hoe vet is dit?! Keke Palmer (Nope) en Grammy-winnaar SZA zijn samen te zien in een buddy comedy. En die schijnt volgens de eerste reacties in Amerika super vermakelijk te zijn. Ze vertolken in One of Them Days de beste vriendinnen en huisgenoten Dreux en Alyssa en die komen erachter dat Alyssa's vriend het geld voor de huur aan iets anders heeft uitgegeven. Eikel. Het zadelt de besties op met een race tegen de klok om te voorkomen dat ze hun huis worden uitgetrapt. Niet heel fijn voor hun vriendschap, maar het zou een hilarische must-see op moeten leveren met een geweldige leading ladies-chemie die smaakt naar een sequel. We zijn benieuwd.

One of Them Days
14 maart: The Electric State (Netflix)
Nóg een Stranger Things-ster in een spannende hoofdrol deze maand. Millie Bobby Brown schittert samen met Chris Pratt en Ke Huy Quan in retro-scifi-film vol actie. Deze nieuwe Netflix-titel neemt je mee (of beter gezegd: brengt je terug) naar het jaar 1994 waarin de wereld in puin ligt door een strijd tussen de mensheid en AI. De verslagen robots zijn verbannen naar een verboden zone in de zuidwestelijke woestijn. En terwijl de resterende mensen de samenleving opnieuw proberen op te bouwen zonder hulp van de mechanische wezens, is de jonge Michelle (Brown) op zoek naar haar verdwenen broer. Ze krijgt daarbij gelukkig hulp van een lieve robot (tenminste, dat hopen we) en de excentrieke oorlogsveteraan Keats.

The Electric State
19 maart: Disney's Snow White
Alle Disney-classics hebben inmiddels een liveaction-versie toch? Oh nee, wacht. Sneeuwwitje lag nog op de plank;-) En deze film uit 1937 komt dit voorjaar tot leven met Rachel Zegler (West Side Story) als de iconische Disney-prinses en Gal Gadot (Wonder Woman) als haar stiefmoeder, de boze koningin. En de dwergen Bashful, Doc, Dopey, Grumpy, Happy, Sleepy en Sneezy natuurlijk, die Disney na wat kritiek (van Game of Thrones-ster Peter Dinklage onder andere) toch maar met CGI te ontwerpen. Leuk detail: Greta Gerwig (Little Woman, Barbie) is een van de schrijvers die aan het script meewerkte.

Disney's Snow White
19 maart: Hans Zimmer & Friends: Diamond in the Desert
Vind je de filmmuziek van Hans Zimmer helemaal de shit en wil zijn mooiste composities voor films als Dune, The Lion King, Gladiator en Interstellar een keer op het grote scherm beleven? Dan hebben we goed nieuws. Er komt namelijk een bijzondere live-uitvoering in de bioscoop die hij opnam in Dubai. Hij vertelt tussendoor over de creatieve drijfveren en verhalen achter zijn werk en de opname bevat ook gesprekken met artiesten, acteurs en filmmakers als Pharrell Williams, Billie Eilish, Sir Christopher Nolan, Denis Villeneuve, Timothée Chalamet en Zendaya voorbij.

Hans Zimmer & Friends: Diamond in the Desert
20 maart: The Alto Knights
Robert De Niro is met Zero Days momenteel op Netflix te zien in z’n eerste rol voor een serie. Maar voor de nieuwe film The Alto KNights gaat hij terug naar z’n maffiafilm-roots. Dit crime drama is gebaseerd op een waargebeurd verhaal dat zich afspeelt in de jaren vijftig en draait om twee maffiabazen: de Italiaans-Amerikaanse Vito Genovese en Frank Costello. Die Genovese (De Niro) probeert zijn rivaal Costello te vermoorden. Maar het mislukt en Costello raakt zwaargewond. Dat is voor Genovese hét grote keerpunt om voorgoed uit het criminele milieu te stappen. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, zoals we konden zien in veel van De Niro’s eerdere gangsterfilms.

The Alto Knights
20 maart: Full Moon
Een vriendentrip naar het prachtige, tropische Thailand? Leuk! Maar voor een vriendengroep in deze Nederlandse actiethriller loopt het reisje uit op een nachtmerrie. De vakantie begint nog spectaculair met een hoop seks, drugs en feestjes. Maar na een wild Full Moon feestje spoelt het lichaam van een jonge vrouw aan en de vier vrienden zijn de hoofdverdachten. Hadden ze nou toch maar gewoon een weekje Vlieland geboekt. De hoofdrollen van de vrienden worden gespeeld door Yannick Jozefzoon (Femi, Santos), Kay Greidanus (Net als in de film, Commandos), Matthijs van de Sande Bakhuyzen (De stamhouder, Billy the Kid) en Joep Paddenburg (Tegendraads, Jippie No More!).

Full Moon
Het is nog even wachten op de trailer.
27 maart: De propagandist
Dat propaganda en desinformatie tot vreselijke dingen kunnen leiden weet je. Maar hoe dat precies werkt en waar bijvoorbeeld de grens tussen documentaire en propaganda ligt, is je misschien minder bekend. Regisseur Luuk Bouman onderzoekt dit in zijn documentaire door te duiken in de opkomst en ondergang van de Nederlandse filmmaker Jan Teunissen. Hij groeide tijdens de Tweede Wereldoorlog uit tot de machtigste man in de Nederlandse filmindustrie en werd het hoofd van de filmafdeling van de NSB en SS. Hij kreeg daardoor de naam ‘de filmtsaar’ en werd ook ‘de Nederlandse Leni Riefenstahl’ genoemd. Na de oorlog werd Teunissen vervolgd en gestraft, maar toch bleef hij trots spreken over zijn sluwheid en zijn banden met de elite van het naziregime. Doodeng, maar zijn verhaal werpt misschien wel een intrigerend en belangrijk licht op de gevaarlijke en manipulatieve kracht van film.

De Propagandist
27 maart: Holland (Prime Video)
Nicole Kidman blijft na Babygirl en haar geweldige samenwerking met Halina Reijn nog even lekker in de Hollandse sferen. Of nou ja lekker… In de nieuwe Prime-thriller Holland leidt ze als Nancy Vandergroot samen met haar man Fred (Matthew Macfadyen) en zoon Harry (Jude Hill) op het eerste oog een perfect ‘Nederland-ish’ leventje in Holland, Michigan. Een stukje Holland in Amerika dus, maar wel inclusief grote tulpenvelden en molens. Maar alles verandert wanneer zij en haar collega Dave (Gael García Bernal) een krankzinnig geheim ontdekken en als verdachten worden aangewezen. WTF?! Daarmee verandert dat ‘perfecte leventje’ in een onvoorspelbare nachtmerrie.

Holland
28 maart: The Life List (Netflix)
Kan je leven een boost gebruiken en zoek je naar wat inspiratie voor nieuwe doelen? Dan geeft deze nieuwe Netflix-feelgood je misschien wel het nodige duwtje in de rug. De film draait om de jonge vrouw Alex Rose (zangeres en actrice Sofia Carson) die door haar moeder wordt aangemoedigd om nou eindelijk de bucketlist uit haar kindertijd af te werken en haar levenslange dromen na te gaan streven. En dat leidt tot een bijzondere reis vol avontuur en verrassingen, waarbij ook een aantal familiegeheimen aan het licht komen. Die onthullingen leiden gelukkig niet tot vervelend gedoe, maar juist tot leerzame inzichten én romantiek.

The Life List