Origin: een belediging voor het scifi-genre
Origin
Een groep dubieuze karakters wordt de ruimte in geschoten om op een andere planeet een nieuw leven te beginnen. Onderweg loopt alles echter niet zoals gepland.
Er is een tijd en plaats voor series als deze en die tijd is nooit en die plaats is nergens.
YouTube Premium is voor mij één van de verrassingen van 2018. De groothandel in bewegend beeld was al een tijdje bezig met eigen producties, maar lijkt dit kalenderjaar een tandje te hebben bijgeschakeld. Ze wisten mij in ieder geval aangenaam te verrassen met Impulse en het zeer geslaagde Cobra Kai. Met name die laatste – een knipoog naar de eighties classic The Karate Kid – had alles in zich om een tenenkrommende puinhoop te worden, maar bleek een melancholische triomftocht. Geen uitgekauwde herhaling van zetten met uitgebluste used-to-be’s, maar een heerlijk tragische komedie met een originele invalshoek en respect voor het verleden. Lekker gewerkt, YouTube!
Het was dan ook met hooggespannen verwachtingen, dat ik uitkeek naar de nieuwste liefdesbaby van de nieuwbakken streamingsdienst. Hoog gespannen verwachtingen die eigenlijk al na een half uur in de prullenbak konden, want Origin doe je zelfs je grootste vijand niet aan. Zelfs in de Abu Ghraib verkiezen ze waterboarden boven Origin, omdat ze dat een humanere manier van informatievergaring vinden. Er is een tijd en plaats voor series als deze en die tijd is nooit en die plaats is nergens. Dus. Dan weet je dat.
Verstekeling
Een stuk of tien onbekenden – met ieder een ietwat dubieus verleden – zijn gezamenlijk onderweg naar de planeet Thea om daar een nieuw leven te beginnen. Over vluchten voor je problemen gesproken… De trip gaat niet over rozen, want in het zicht van de finish komt het ruimteveer opeens abrupt tot stilstand. Er is stront aan de knikker. Naast de afvaardiging van Moeder Aarde is er namelijk ook iets aan boord gekropen wat zorgt voor blinde paniek onder de passagiers. Om te overleven moeten de ruimtevaarders de handen ineenslaan, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan als je elkaar voor geen meter vertrouwt.
Ik heb Origin gekeken, zodat jullie het niet meer hoeven te doen.
Hemeltergende matigheid
Ondanks dat mijn hart over het algemeen niet sneller gaat kloppen van scifi’s, heeft 2018 met Altered Carbon en Lost In Space toch een paar geslaagde futuristische series afgeleverd. Vind ik dan. Het was mooi geweest om Origin aan dat rijtje toe te voegen, maar helaas… Als je tijdens het kijken van een serie besluit om ondertussen ook even een schuurspons door je aangekoekte oven te halen, dan is er iets niet helemaal in orde. Dat ‘iets’ is in dit geval Origin. Wat een opeenstapeling van hemeltergende matigheid. Waar te beginnen?! Misschien bij de acteurs die zó slecht zijn, dat ze zelfs niet door de casting voor die gekmakende wijkopenautos.nl-spot waren gekomen? Of wat te denken van de gekozen soundtrack? Het is alsof de regisseur op AliExpress een Jostibandversie van die bombastische Champions League-hymne heeft besteld om die vervolgens onder iedere scène te plakken. Of gaan we het eerst hebben over de belachelijke sets? Wie vond het een goed idee om één of andere nachtclub vol te hangen met TL-buizen en flatscreens om zo het controlecentrum van een ruimteschip na te bootsen? Wie?! En breek me de bek niet open over het schrijfwerk… Een gast die – gekleed in een trainingsbroek en t-shirt – in deep space even de deur van het ruimteschip openzet om een verdwaalde astronaut binnen te laten. Really? REALLY?! Wie verzint zoiets?! Het is een pure belediging van onze intelligentie, dat is wat het is. Nee, Origin kun je lekker links laten liggen. Ik heb hem gekeken, zodat jullie het niet meer hoeven te doen. Graag gedaan. Nou ja, graag. Dit betekent overigens niet dat we onze hoop in YouTube Premium meteen weer moeten verliezen. Met de zwarte komedie Wayne staat de volgende Original namelijk alweer op de rol en afgaand op de trailer zou dit zomaar de verbeterde versie van The End Of The F***ing World kunnen zijn. Interessant!
- YouTube Premium (2018)
- Scifi zoals scifi niet bedoeld is
- 50 minuten per aflevering, die aanvoelen als 120