Review: Percy Jackson and the Olympians ‘I did not choose to be a half-god’
Percy Jackson and the Olympians
Na een succesvolle boekenreeks en twee films is er nu ook een serie over je favoriete halfgod: Percy Jackson and the Olympians. In acht afleveringen gaat Percy samen met zijn mythische vrienden Annabeth en Grover op zoek naar Zeus’ gestolen bliksemschicht, maar ook naar zijn ouders.
Door: Valérie Hoffmann
In de eerste aflevering denkt Percy (Walker Scobell) nog dat hij een doodnormale jongen is. Hij mag dan een beetje een buitenbeentje zijn, maar samen met zijn beste vriend Grover (Aryan Simhadri), komt hij de horrors van de middelbare school wel door. Alles wat Percy dacht te weten over zijn leven, verandert in één klap wanneer zijn moeder vertelt dat zijn vader een Griekse god is. Dit nieuws komt helaas niet alleen met koninklijke voordelen, maar ook vooral met nieuwe gevaren en grote verantwoordelijkheden.
In Percy Jackson and the Olympians krijg je, net als Percy, in een korte tijd veel grote gebeurtenissen voorgeschoteld. Toch weet de serie een zekere kalmte te bewaren. Doordat het verhaal goed is uitgedacht en geschreven, heeft alles een duidelijke oorzaak en gevolg en voelt de hectiek natuurlijk aan. Percy, Grover en Annabeth (Leah Jeffries), belanden van de ene spannende situatie in de andere en je moet als kijker goed opletten om niet een deel van het verhaal te missen. Percy Jackson and the Olympians weet je aandacht gelukkig goed vast te houden. Toch blijft het een redelijk luchtige serie die je niet echt de doodsangsten van de personages laat voelen.
Trouw aan de boeken?
Percy Jackson & the Olympians is ook de naam van de originele boekenreeks over hetzelfde verhaal. Toen in 2010 de film Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief verscheen, was de grootste kritiek op de leeftijd van de hoofdpersonages. Deze zijn in de boeken namelijk twaalf jaar oud, maar in de film opeens rond de zestien. Deze kritiek heeft de serie waarschijnlijk meegenomen, want de personages zijn net als in de boeken rond de twaalf jaar oud. Hoewel de cast qua uiterlijk er niet iets anders uit ziet dan ze beschreven zijn in de boeken, lijken hun karakters wel erg op die van de personages in de serie. Zo is Percy echt een grappige en onhandige underdog, Annabeth een powervrouw met het hart op de goede plek en Aryan Simhadri de trouwe vriend die geen vlieg kwaad zou doen. Naast de cast is de wereld van de goden in de serie herkenbaar voor lezers van de boekenserie. De wereld is zo mooi en gedetailleerd weergegeven, dat je je als kijker daadwerkelijk rond de berg Olympus waant.
‘Not everyone who looks like a hero is a hero. Not everyone who is a monster looks like a monster’
Wat interessant is aan de serie, is dat het de traditionele weergave van goden en monsters bevraagt. Dit komt vooral naar voren in de scènes over de ontmoeting tussen de drie tieners en Medusa. Al jong heeft Percy van zijn moeder geleerd dat Medusa eerder slachtoffer was dan dader en dat monsters soms puur uit overleving zijn geworden zoals ze zijn. De serie mag dan een triggerloze versie van de mythes vertellen, het bevragen van goed en slecht is een onderwerp dat goed binnenkomt bij de kijker.
Voor fans van de boeken, liefhebbers van Griekse mythologie en fantasylovers is Percy Jackson and the Olympians een zeer geslaagde serie. Wellicht is de doelgroep een iets jonger publiek, maar ook voor volwassenen kan het een serie zijn die heerlijk wegkijkt. Soms is het ook wel fijn om naar spannende gebeurtenissen te kijken zonder zelf telkens de stress te ervaren.
Cijfer: 8.5