Review How to Have Sex: een sterke en rake must-see over hoe het vooral NIET moet
How to Have Sex
Vanaf 15 februari in de bioscoop
Zon, zuipen, neuken: voor veel jongeren de heilige driehoek wanneer ze na hun examens met hun BFF’s zomervakantie gaan vieren. Maar niet voor de 16-jarige maagd Tara in de realistische en confronterende must-see How to Have Sex, een film die iedereen (écht iedereen) moet zien.
let op: deze review behandelt het thema seksueel grensoverschrijdend gedrag.
Je wil eigenlijk nooit roepen dat iedereen een film MOET zien. Smaken verschillen nou eenmaal en het woord ‘moeten’ heeft eerder een averechts effect dan een teasende. Maar het is wel je eerste gevoel wanneer de aftiteling van How to Have Sex over het bioscoopscherm rolt. De jonge Britse regisseur Molly Manning Walker (29) krijgt het met haar sterke filmdebuut namelijk voor elkaar om de soms abstracte onderwerpen ‘consent’ en ‘grensoverschrijding’ heel concreet te maken. Ze brengt empathisch, genuanceerd en pijnlijk raak in beeld waarom ‘ja’ zeggen niet hetzelfde is als zin hebben in seks. En hoe dat, mede dankzij een shitload aan alcohol, onzekerheid, groepsdruk en grijze gebieden, leidt tot spijt en kutgevoelens achteraf. Dus ja, dan hoop je van een film als deze dat iedereen hem gaat zien: van kwetsbare hormonale tieners die nog aan het begin staan van hun seksuele ontdekkingstocht, tot de volwassenen die het nog steeds niet snappen én ouders (of docenten) die zoeken naar handvatten voor een ongemakkelijk maar oh zo belangrijk gesprek.
Best Holiday Ever (Not)
Je volgt in How to Have Sex de 16-jarige Tara (een geweldige Mia McKenna-Bruce) die na haar examens met haar BFF’s naar het zonnige Kreta reist. Ze bezoeken feestjes, dansen veel, drinken nog meer en flirten en kotsen erop los. Tara is de enige maagd, tot groot ‘vermaak’ van haar dominante en manipulatieve vriendin Skye die heel graag wil scoren (‘niemand van ons wordt geneukt als we de hele tijd met z’n drietjes zijn’). En Tara ‘ik wil niet als maagd sterven’ is daar ook wel voor in, vooral wanneer ze chillen met de nieuwe buurjongens Badger (lieve guy) en fuckboy Paddy (red flags).
Ze zegt toch geen nee?
Met Badger krijgt Tara een echte klik, maar ze knapt totaal op hem af wanneer hij op een feest meedoet aan het classy podiumspel ‘wie krijgt als eerst een stijve?’. Ze komt op weg naar huis Paddy tegen die haar ervan overtuigt om samen nog even naar het strand te gaan. Hij wil skinny dippen, Tara niet. Hij pakt haar meerdere keren vast, zij zegt meerdere keren stop. Pushy Paddy manipuleert haar met zinnen als ‘ik dacht dat je cool was’ en ‘waarom moet alles gaan zoals jij het wil’. En ja hoor, dat helpt, want niet veel later heeft Paddy z’n zin en ligt hij op Tara. Hij vraagt voor de vorm wel nog twee keer ‘ja?’ voordat hij in haar komt en ze antwoordt bevestigend. Maar haar lichaamshouding, ogen en samengeknepen vuisten schreeuwen overduidelijk ‘nee’. Wat een memorabele eerste keer had moeten worden (zo eentje waar je je vriendinnen giechelend over vertelt) is een ervaring die Tara het liefst wegspoelt met nog meer shotjes Uzo. En wat een Best Holiday Ever moest worden, is vanaf dat moment een eenzame bezopen trip tussen haar argeloze dronken ‘besties’ die niet snel genoeg kan eindigen. Hoe kan ze hier ook over uithuilen bij iemand? Ze zei toch zelf ‘ja’?...
Uit het (seks)leven gegrepen
Regisseur Molly Manning Walker is zelf op veel van dit soort feestvakanties geweest en baseerde How to Have Sex op een combinatie van eigen ervaringen en de research die ze deed op de huidige party hotspots van Kreta. Ze besefte door gesprekken en reacties op de film hoe universeel en belangrijk het thema is. En hoopt dat hij helpt om gesprekken op gang te krijgen over goede seks. Of specifieker: over vrouwelijk genot, consent, non-verbaal gedrag én hoe je leert ‘nee’ te zeggen. Missie geslaagd. Wat How to Have Sex zo goed en zo indrukwekkend maakt, is de realistische en herkenbare vibe, vol personages en situaties die iedereen wel (her)kent. Van de hilarische dronken stapavonden, fantaseren over de toekomst terwijl je je kaasfrietjes eruit kotst en de passief-agressieve vriendschappen, tot de jongens die denken zich stoer voor te moeten doen en de vele, vele grijze gebieden rondom sekservaringen. Maar vooral ook de genuanceerde manier waarop Walker het seksuele geweld in beeld brengt. Hoe ze laat zien welke stappen voorafgaan aan het welbekende moment van bevriezing. Én hoe groepsdynamiek en groepsdruk ook impact hebben op Tara’s tegenstrijdige gedrag: het een voelen, maar het ander uiten. Ja zeggen, maar nee bedoelen.
Een hard nodige les
Hoewel de film niemand veroordeelt, is How to Have Sex wel een confronterende spiegel. Voor ons allemaal, niet alleen de huidige generatie hormonale tieners die deze film volgt. Maar voor iedereen die bang is een loeizware film te gaan kijken die je compleet depressief achterlaat: dat valt door de genuanceerde en bruisende manier waarop How to Have Sex geschoten is, en de (gelukkig ook) aanstekelijke momenten verrassend mee. Al zal per kijker natuurlijk verschillen wat het verhaal op persoonlijk vlak triggert. Hopelijk levert hij voor degenen met een traumatische ervaring een stukje erkenning en verwerking op. En voor de rest een hard nodige les.
- How to Have Sex (2023)
- Cijfer: 8
- Drama
- Duur: 1h, 31min
- Regie: Molly Manning Walker
- Cast: Shaun Thomas, Mia McKenna-Bruce, Lara Peake