The Plot Against America: beangstigend urgent en actueel
The Plot Against America
Wat als Amerika - aan de hand van de antisemitische avonturier Charles Lindbergh - was meegegaan in de nazi-ideologie van Adolf Hitler?
Precies de serie waar je op hoopte toen je hoorde dat de geestelijk vader van The Wire voor HBO aan de haal ging met een door de Tweede Wereldoorlog geïnspireerd boek van Philip Roth.
Rechts-extremistische onderbuik
Het is 1940 en terwijl Hitler in Europa is begonnen aan zijn grote meesterplan, bereidt Amerika zich voor op nieuwe verkiezingen. De Republikeinen hebben Charles Lindbergh naar voren geschoven om het op te nemen tegen de zittende president Franklin D. Roosevelt. Lindbergh bereikt in 1927 een heldenstatus door als eerste piloot – solo – een trans-Atlantische vlucht van New York naar Parijs te maken, maar er kleven ook wat donkerbruine, antisemitische kanttekeningen aan de nieuwe ideale schoonzoon. Hij blijkt de katalysator te zijn die de rechts-extremistische onderbuik van Amerika nodig had om haar ware gezicht te laten zien. Door de verkiezing van Lindbergh – openlijk aanhanger van de filosofieën van nazi-Duitsland – voelt iedere nationaal-socialistische engnek zich opeens vrij om zijn verderfelijke gedachtegoed van de daken te schreeuwen. Terwijl de naïeve, ietwat hooghartige rabbijn Lionel Bengelsdorf zich voor het karretje van Lindbergh laat spannen, kan de Joodse Herman Levin zich maar niet voorstellen dat Amerika daadwerkelijk zal zwichten voor onversneden nazipropaganda. Komen zij even bedrogen uit.
Het houdt onze samenleving een spiegel voor en de reflectie is niet altijd even fantastisch.
Actueel
Het sterke van The Plot Against America is niet zozeer het acteerwerk van John Turturro & co. of de geweldige cinematografie en styling, dat zit bij HBO namelijk altijd wel goed. Het sterke aan deze nieuwste van David Simon is het feit dat hij een verhaal – wat zich afspeelt in de jaren ’40 van de vorige eeuw – zó actueel en urgent kan laten voelen. In een tijd waarin antisemitisme steeds vaker zichtbaar is en carnavalsgangers verkleed als Joden en nazi-officieren door de straten paraderen, wordt maar weer eens duidelijk hoe dun het laagje vernis over onze hedendaagse beschaving soms kan zijn. In een tijd waarin menig ‘ontwikkeld’ land een rechts-extremistische populist in haar politieke bestel heeft, lijken de mechanismen van angst en haat – zoals te zien in The Plot Against America – opeens helemaal niet zo ver weg. Simon en Roth schotelen je een alternatieve realiteit voor die dichter bij ons ligt dan velen wellicht willen toegeven. Je hoeft alleen maar naar de volkerenmoord op de Rohingya in Myanmar of – meest recentelijk – naar de situatie van Moslims in India te kijken om te zien dat het monster in de mens nooit slaapt. Dát maakt The Plot Against America zo’n goeie serie. Het houdt onze samenleving een spiegel voor en de reflectie is niet altijd even fantastisch. Integendeel.
- HBO (2020)
- Wat als de antisemitische Charles Lindbergh president van Amerika was geworden?
- 60 minuten per aflevering