The Woman King op Netflix: 3 redenen waarom je deze epische film wil zien
The Woman King
Kamp van Koningsbrugge is een truttige picknick vergeleken met de training van deze strijders. Damn. Vanaf 13 april te streamen op Netflix.
Je zou The Woman King alleen al willen checken om te zien hoe Viola Davis een groep kick-ass vrouwelijke strijders leidt. Maar de meeslepende actiefilm heeft nog meer te bieden. Lees hier maar. De bioscoophit staat vanaf 13 april op Netflix.
1. Epische actie met gevoel
The Woman King draait om de Agojie, een supersterke groep van vrouwelijke krijgers die het Afrikaanse koninkrijk Dahomey beschermden. Zij hebben een paar eeuwen echt bestaan tot 1904, maar de fictieve film zoomt in op een periode in 18-zoveel waarin generaal Nanisca (Davis) haar strijders klaarstoomt voor een strijd tegen meerdere vijanden. Ze moeten dealen met Europese kolonialisten, maar er zijn ook gevaarlijke gasten uit omringende Afrikaanse gebieden én er is een power struggle gaande bij de Dahomey zelf. Genoeg werk dus voor Nanisca, die in de tussentijd wordt achtervolgd door een heftig verleden. Het maakt van The Woman King een meeslepende Hollywoodfilm vol spanning, actie, waanzinnige gevechten en een flinke dosis sentiment (een beetje too much soms, iets met een saai liefdeslijntje). De film denken aan de grote filmhit The Gladiator, ook zo’n crowdpleaser met historie, diepgang en een hoog spektakelgehalte. Maar nu zijn het -zwarte- vrouwen die de show stelen. En dat is uniek.
2. Viola Davis & co: respect
Oscarwinnares Viola Davis is een van de beste actrices van onze tijd en dat laat ze ook in deze film zien. Als generaal dwingt ze niet alleen een hoop respect af bij ‘haar meiden’, de koning en de mannelijke strijders uit Dahomey, maar ook bij de kijker. Die spieren, die drive, die kracht en dat acteerwerk! Of Davis nou afschrikwekkend moet zijn of juist heel kwetsbaar, ze speelt het moeiteloos en draagt de film heel indrukwekkend. Ze wordt bijgestaan door een groep stoere vrouwen die allemaal een super intensieve training volgden voor de spectaculaire gevechten met speren, touwen en zwaarden. Lekker old school op eigen kracht en zonder CGI-poespas. Dat veel van de vrouwen al een hoop zware shit hebben doorstaan voordat ze bij de Agojie komen, maakt ze extra krachtig en gemotiveerd. Het zorgt ook voor een onderling gevoel van zusterschap. Het is mooi en bad-ass tegelijk. Om je een voorproefje te geven van de Agojie-training: denk een landmacht-parcours die begint met doornstruiken waar de meiden doorheen moeten rennen. Zonder beschermende pakjes aan.
Heftig.
3. En de boycot dan?
Naast een hoge audience score op Rotten Tomatoes en positieve recensies ontvangt The Woman King ook backlash. Het zou historisch incorrect zijn en gewelddadige veroveraars te positief afbeelden. Je moet een behoorlijke portie research doen om te kunnen zeggen of de backlash bullshit is: wat kan je als niet-deskundige zeggen over z'n complexe geschiedenis? Maar de film beweert nergens een geschiedenisles te zijn. Het laat de ‘based on a true story’ en aftiteling met archiefbeelden weg. Ook verbergt The Woman King niet dat de Dahomey deelnemen aan slavenhandel en dat ze de afgehakte hoofden en vrouwen van de tegenstanders meenemen. Geen volmaakte helden dus, verre van. Zie The Woman King vooral als een popcornfilm met inhoud die je kennis laat maken met een unieke groep van vrouwelijke vechters. Dat ze überhaupt echt hebben bestaan, is die aandacht meer dan waard.
En voor wie meer wil weten, is hier de Wikipedia-pagina.
- The Woman King (2022)
- Cijfer: 7,5
- Actie, drama, historie
- Duur: 2h, 15min
- Regie: Gina Prince-Bythewood
- Cast: Viola Davis, Thuso Mbedu, Lashana Lynch, Sheila Atim, John Boyega, Hero Fiennes Tiffin