Review G20: Viola Davis maakt álles beter in Amazon actiefilm Vanaf 10 april op Amazon Prime


G20
Viola Davis bewijst maar weer haar sterrenstatus in Amazon Prime’s politieke actiefilm G20. Want net wanneer je denkt dat je het op wil geven, trekt ze je er toch weer bij de haren bij. En ze mag ook even lekker de held uithangen.
Door: Loeke de Waal
De Amerikaanse presidente Danielle Sutton (Davis) vertrekt met haar gezin naar Kaapstad voor de G20-top. Waar ze probeert een plan voor financiële zekerheid voor Afrikaanse burgers van de grond te krijgen, maar net wanneer de onderhandelingen moeten beginnen, nemen terroristen de summit over. Als president Sutton de ruimte weet te ontglippen, moet ze haar politieke en militaire ervaring inzetten om ook haar familie, andere politici en de wereld te verdedigen. En natuurlijk uit de klauwen van de terroristen te blijven.
Bad guy probleempje?
Maar waar te beginnen met die bad guys? Neem een cryptowallet, geblondeerd slickback-haar, te perfect geplaatste littekens en heel onduidelijke motivatie en je hebt de G20-terroristen. Ze duiken er in de film wel meteen lekker in, want al na twee minuten wordt de eerste vaas over een hoofd kapotgeslagen. Compleet met zwiepende dronebeelden en meeslepende camerashots in een achtervolging. Maar hun redenen voor de brute inval zijn all over the place.
Het zijn individuen vóór de burgers en hun land (Amerika), maar ze willen ondertussen ook miljardairs worden en alles en iedereen achter zich laten. Dus, erg moreel zijn ze wat dat betreft ook al niet bezig. Met AI en deepfakes willen ze de wereldbevolking achter zich krijgen, maar hoe goed dat lukt, wordt alleen via verslag vanaf een computerscherm duidelijk. Het monetaire systeem moet gereset worden, de valuta’s moeten allemaal zakken, en dan nemen de miljarden in hun cryptowallet langzaam toe? Ok.
Als je niet uitkijkt beginnen je vingers in de eerste 30 tot 40 minuten te jeuken om G20 af te zetten. Maar dan komt Viola Davis écht in actie en na haar eerste all-out gevecht ben je hooked. Davis steelt elk shot en in haar vendetta, waarin ze iederéén in veiligheid wil brengen, niet alleen zichzelf, wordt de film beetje bij beetje sterker. Ze bewijst maar weer dat ze de beste is door ook na een moeizame start toch adrenaline, gebalde vuisten en zelfs een paar tranen bij de kijker op te roepen. Haar personage, vol familiegevoel, rechtvaardigheid en de wil om ook haar fouten uit te wissen, is ijzersterk.
We zagen Viola Davis natuurlijk eerder al fysiek in The Woman King (2022) en Widows (2018), dus dat ze ass kan kicken is geen verrassing. Maar zo? Hallo! Timothée Chalamet noemde haar natuurlijk al één van de GOAT’s, toen hij zijn SAG award voor A Complete Unknown in ontvangst nam, en daar had hij helemaal gelijk in. Viola Davis speelt niet alleen de hoofdrol, maar produceerde de film ook.
Moeder-dochterhart
Het gebeurt vaak dat je je bij dit soort projecten stiekem afvraagt hoe iemand van zulk kaliber ‘ja’ kan zeggen. Maar deze keer vervaagt dat halverwege. Want Davis kan haar fantastische fysieke krachten tonen en als je diep genoeg graaft heeft G20 ook een groot hart. Suttons dochter Serena (Marsai Martin) is een rebelse tiener die zich opgesloten voelt in het Witte Huis-leven en haar moeder slechts als haar moeder en ‘gevangenissbewaker’ kan zien. Niet als die badass Zwarte (!), vrouwelijke (!) presidente die het dagelijks ook nog tegen seksisme en racisme opneemt. Ze moeten elkaar in de loop van de film dus leren zien en accepteren zoals ze zijn. Als ze dan, na alle doodsbedreigingen en bijna-dood-ervaringen, hun momentje krijgen, wellen je ogen tóch op.
Natuurlijk eindigt ook deze klassieke actiefilm in wat lekkere over-the-top clichés, met een laatste - bij vlagen te letterlijke - showdown met de hoofd-terrorist, opgeluchte glimlachen, veel en aanhoudend applaus en consequenties voor de verantwoordelijken, maar fuck it. Ook dat heeft Viola Davis hard verdiend. “She’s really something special”.
- G20 (2025)
- Cijfer: 7
- Actiethriller
- Duur: 1u, 48min
- Regie: Patricia Riggen
- Cast: Viola Davis, Anthony Anderson, Marsai Martin, Ramón Rodríguez en meer.