Review Fallout: videogameserie is dreigend, bloederig en… fun! Gameserie vanaf 11 april op Amazon
Fallout
Series van (megapopulaire!) videogames blijven lastig. Leent het zich wel voor een uitgestrekt verhaal? Analyseren de fans het niet al kapot voor je er ook maar een minuut van gezien hebt? En wie zit er eigenlijk echt op te wachten? Fallout lijkt de code te kraken.
Door: Loeke de Waal
Fallout begint na een apocalyptische nucleaire oorlog in de jaren ‘50 die in een alternatieve geschiedenis de mensheid uitroeit. Overlevenden zochten echter tijdig hun toevlucht in fallout bunkers die Vaults heten en zij moeten de mensheid uiteindelijk helpen overleven. 219 jaar later verlaat een vrouw, naïef en in luxe opgegroeid, haar vault en trekt het gevaarlijke Wasteland van een verwoest Los Angeles in.
Modern en actueel
Het is al sinds de jaren ‘90 de basis van een populair spel, maar ook voor een serie is het een interessant uitgangspunt en natuurlijk heel erg actueel. Fallout bevraagt namelijk doomsday-achtige taferelen, kapitalistische uitbuiting daarvan, de verantwoordelijkheid van overheden, hoeveel macht wetenschappers zouden moeten krijgen en schuwt daar zelfs een politieke discussie over communisme/socialisme versus kapitalisme niet in. Het lijkt een hele berg thema’s, maar Fallout weet het toch allemaal begrijpelijk met elkaar te verweven.
Het is knap hoe de makers (dezelfde die ook HBO’s Westworld maakten) al deze grote maatschappelijke vragen én personages samensmelten en zelfs de kijkers die niet bekend zijn met het spel mee weten te nemen. Want bovenop de thema’s krijg je ondertussen ook Lucy, de Vaultdweller, Cooper, de ghoul, Maximus, lid van de Brotherhood of Steel, Moldaver, de New California Republic, mutant monsters, Wilzig, Vault Tec en nog veel meer voorgeschoteld. Wie ze zijn, waarom ze zijn waar ze zijn en wat hun persoonlijke missie is. En dat met een hoop flair, fun en een - zoals altijd - fantástische Walton Goggins.
De Amazonserie remake van inmiddels vier Fallout spellen vertelt niet het verhaal van één specifieke editie. Fallout de serie is een op zichzelf staande missie met een mix van alles wat spelers kunnen herkennen. In het videospel kunnen spelers namelijk altijd zelf kiezen wie hun held is en dat is moeilijk in de structuur van televisie te vatten. Één van de makers, Graham Wagner, zei daarover dat “het daarom het interessantst was om naar Fallout te kijken als ‘van ons’ en te kiezen welke richting wij op wilden.”
De makers van de serie werkten nauw samen met Bethesda Game Studios, die het videospel maken, en weten inmiddels zelfs wat spelers in het volgende, vijfde spel te wachten staat. Maar ze gaven al aan het aan niemand te zullen verklappen, ze moesten vooral weten welke onderwerpen te vermijden, omdat dat fans nog te wachten staat. De serie begint namelijk negen jaar na wat er in het Fallout 4 spel gebeurde. Betere reclame voor deel vijf kun je je dus bijna niet voorstellen.
De gevaarlijkste dreiging van allemaal
Maar Fallout is behalve strak gemaakt niet per se groundbreaking, of cultuurverschuivend. Wat dat betreft is het ogenschijnlijk “te gewoon”. Gewoon een serie van een videospel, gewoon, over een post-apocalyptisch dystopia. Toch is het jammer dat het na de eerste hype hoogstwaarschijnlijk ondergesneeuwd zal raken en zal worden weggezet als weer een serie over een videospel, omdat in de wereld van Fallout, die zo ver weg lijkt, je als kijker toch met de neus op de feiten van nu wordt gedrukt. Die van de echte wereld die wij met z’n allen gecreëerd hebben. Want in een wereld soms doodsbang voor AI en robots zijn uiteindelijk mensen en de mensen die de techniek in handen hebben toch het engst. Stiekem sluipt die boodschap erin en zal je daar na het kijken nog vaak aan terugdenken.
Begin deze week werd bekend dat als er opnames voor seizoen twee plaatsvinden dit in Californië zal zijn. Het is nog niet officieel aangekondigd, maar toch is het hoopvol nieuws, want ondanks dat er na acht afleveringen een hoop is opgehelderd - zeker voor de leken onder ons - zijn er nog veel open eindjes. En we zaten er net lekker in.
- Cijfer: 8
- Te zien op Amazon Prime
- Game, drama, actie
- 8 afleveringen
- Cast: Ella Purnell, Walton Goggins, Kyle MacLachlan, Aaron Moten en meer.