Under The Banner Of Heaven: huiswerk voor liefhebbers van True Detective
Under The Banner Of Heaven
True crime-serie over het ontstaan van de mormoonse kerk en hoe de leer werd misbruikt om twee gruwelijke moorden te plegen.
Waargebeurd verhaal over een bloederige dubbele moord binnen de mormoonse geloofsgemeenschap.
Een paar jaar geleden gooide FX hoge ogen met een stemmige true crime-serie, waarin de kleinzoon van oliemagnaat John Paul Getty op een nogal creatieve manier aan een flinke smak geld probeert te komen. Trust – gemaakt door de man achter Trainspotting en Slumdog Millionaire – smaakte naar meer, maar het bleef slechts bij één seizoen. Jammer. In haar zoektocht naar een waardige opvolger voor dit duistere misdaadverhaal, struikelde FX afgelopen jaar over een boek van Jon Krakauer. De auteur – eerder al verantwoordelijk voor het verpletterende Into The Wild – beschrijft in zijn non-fictieboek Under The Banner Of Heaven niet alleen de ontstaansgeschiedenis van de mormoonse kerk, maar ook hoe deze kerkleer kon leiden tot een gruwelijke dubbele moord. FX ging met het verhaal aan de slag en dat heeft geresulteerd in een serie die fanboys en -girls van True Detective sowieso niet links mogen laten liggen.
God betert
Detective Jeb Pyre wordt gedwongen om zijn overtuigingen tegen het licht te houden, wanneer binnen de mormoonse geloofsgemeenschap – waar hij zelf onderdeel van uitmaakt – een weerzinwekkende dubbele moord wordt gepleegd. Hoe kan een geloof – waar hij zoveel liefde en kracht uithaalt – tegelijkertijd de aanjager zijn voor zoiets verschrikkelijks? Brenda Lafferty en haar vijftien maanden oude dochter Erica worden op bloederige wijze om het leven gebracht en het is aan Jeb – en zijn stoïcijnse partner Bill Taba – om te achterhalen wie de dader is. In eerste instantie richten de pijlen zich op de man des huizes – Allen Lafferty – maar uit zijn getuigenissen blijkt dat meerdere mannen binnen het Lafferty-patriarchaat onzeker en labiel werden van de geëmancipeerde en eigengereide Brenda. God beschikt dan wel over ongekende krachten, maar blijkbaar kan ook hij niet voorkomen dat menig man zich gedraagt als een fragiele snowflake. En we weten allemaal waar gepikeerde mannen met een uiterst breekbaar ego toe in staat zijn…
Het is alsof Willem Engel zijn eigen kerk is begonnen.
Zwaarmoedige slow burner
Met zijn sudderende traagheid is Under The Banner Of Heaven het schoolvoorbeeld van een lekkere slow burner. Het is dan ook geen binger, maar een serie die zich het beste leent voor maximaal twee afleveringen per keer. Gecombineerd met zijn haast verstikkende zwaarmoedigheid is deze – als gezegd – een kolfje naar de hand van liefhebbers van series als True Detective, Mare Of Easttown en Sharp Objects. Daar waar die series schermden met grote namen als Matthew McConaughey, Kate Winslet en Amy Adams, kan Under The Banner Of Heaven leunen op het acteertalent van Andrew ‘The Amazing Spider-Man‘ Garfield. Met deze nieuwste van FX krijg je twee series voor de prijs van één. Wie wordt daar nou niet blij van? Niet alleen krijg je een sobere whodunnit voorgeschoteld, het geeft ook een inkijkje in de ontstaansgeschiedenis van een (haast) sektarisch kerkgenootschap. Een uiterst puriteinse en conservatieve geloofsgemeenschap die – ingefluisterd door haar dubieuze leiders – argwanend staat tegenover overheden en andere democratische instanties. Het is zeg maar net alsof Willem Engel zijn eigen kerk is begonnen. Daar kan natuurlijk alleen maar gezeik van komen en dat zie je allemaal terug in een beklemmende miniserie die met zeven afleveringen precies lang genoeg is.
- FX (2022)
- Een soort True Detective in de mormoonse kerk
- 60 minuten per aflevering