Warrior: Bruce Lee's erfgoed
Warrior
Bruce Lee + de maker van Banshee + een overdaad aan geweld + een heleboel boobies. Is Warrior de perfecte cocktail?
Als we de overleveringen moeten geloven dan heeft Halle Barry aan iedere voet zes tenen.
Over beroemdheden gaan de meest bizarre verhalen in de rondte. Als we de overleveringen moeten geloven dan heeft Halle Barry aan iedere voet zes tenen, zijn er bij Pamela Anderson twee ribben verwijderd omdat ze anders niet in dat rode niemendalletje van Baywatch zou passen en heeft Walt Disney zijn lichaam laten invriezen in een geheime kamer onder één van zijn themaparken. Tuurlijk, joh. Anders nog iets? Nou… Ook Bruce Lee is al decennialang het lijdend voorwerp in een nogal hardnekkige mythe. De grootste vechter ooit zou namelijk het script hebben geschreven voor een nooit uitgebrachte martial arts-serie. Velen kwalificeerden dit als een broodjeaapverhaal, maar regisseur Justin Lin ging op onderzoek uit en wat bleek: ergens op de zolder van Bruce Lee’s dochter lag inderdaad een verfomfaaid schriftje vol met aantekeningen. Over mooie vondsten gesproken.
Ondanks het succes van zijn films – Fist Of Fury en Way Of The Dragon – durfden Amerikaanse zendermanagers begin jaren ’70 niet met Bruce Lee in zee te gaan. Een Aziatische Amerikaan in de hoofdrol van een serie was veel te ‘exotisch’, daar was Amerika toch nog helemaal niet klaar voor? Het schriftje verdween in een doos, de doos verdween op zolder en na het overlijden van de meester leek zijn idee te stikken onder een dikke laag stof. Leek, want samen met Jonathan Tropper – het geniale brein dat ons Banshee bracht – greep Justin Lin het nalatenschap van Bruce Lee bij de kladden en kunnen we nu de vingers aflikken bij de allernieuwste van Cinemax: Warrior. Lekker gewerkt, Justin!
Chinese vechtmachine met familie-issues
Na een lange reis stapt Ah Sahm van de boot in het San Francisco van eind negentiende eeuw. De stad lijkt nog het meest op de set van een gemiddelde Western, maar dan aangevuld met de eerste contouren van een opkomend Chinatown. Het is het San Francisco waar Ierse en Chinese migranten elkaar naar het leven staan en het San Francisco waar rivaliserende Chinese bendes vechten om het grootste marktaandeel in de opiumhandel. Ah Sahm – naar Amerika gekomen om zijn verloren zus te vinden – blijkt met zijn kungfuskills de ideale vechtmachine voor één van de meest beruchte gangs in Chinatown. Terwijl hij zijn knokkels stukslaat op de kaken van de concurrentie probeert hij terloops ook nog even te achterhalen waar zijn zus precies uithangt. En dan zijn er nog vrouwen die durven te beweren dat mannen niet kunnen multitasken.
Meer krakende botten dan een potje voetbal tussen osteoporose patiënten.
Banshee: tha China edition
Warrior is niet per se goed, maar het is wel verdomde lekker. Het is een beetje als Anton Aus Tirol tijdens de après-ski: zó slecht, dat het vanzelf leuk wordt. Je kijkt deze niet voor de diepzinnige dialogen en de verborgen metaforen, maar voor een overdaad aan geweld en onfunctioneel naakt. Wat dat betreft heeft het wel wat weg van Banshee. Net als die andere van Jonathan Tropper komt Warrior met meer krakende botten dan een potje voetbal tussen osteoporose patiënten en meer onnodige seksscènes dan de gemiddelde Nederlandse jaren ’80 film. Zelfs een 25-jarige Paul Verhoeven zou in verlegenheid worden gebracht door het aantal tieten in deze ode aan Bruce Lee, want een ode is het. Deze ‘wantan western’ zit – voor de goede verstaander – vol met verwijzingen naar het leven én de moves van de meester. Voor diegene die niet helemaal op de hoogte zijn van Bruce Lee’s erfgoed heeft Cinemax met Becoming Warrior voor het gemak ook nog even een mini-docutje in elkaar geflanst. Leuk om de boel in een wat breder perspectief te zien. Vond ik dan. Jij wellicht ook.
- Cinemax (2019)
- Bruce Lee's hersenspinsels verwerkt tot serie
- 50 minuten per aflevering