De Spaghetti Bolognese die wij in Nederland kennen, is niet hetzelfde als het traditionele Italiaanse gerecht. De ‘Ragú alla Bolognese’ is voornamelijk een vleessaus.
Het originele recept hieronder is in
1982 geregistreerd bij de Kamer van Koophandel van Bologna door de Accademia
Italiana della Cucina. De academie wil de tradities van de Italiaanse keuken
beschermen. Het oorspronkelijke recept zal hierdoor altijd bewaard blijven.
Deze ragout wordt nooit met spaghetti geserveerd. In Italië eet je dit met
tagliatelle of een andere eierpasta.
Voor 6 personen
Ingrediënten
300g rundvlees
150g varkensbuik spek (pancetta)
50g gele wortel
50g selderij
50g ui
300g gepureerde of gepelde tomaten
½ kopje droge witte wijn (of rode wijn)
½ kopje volle melk
Een beetje bouillon
Olijfolie of boter
Zout en peper
Bereiding:
-
Snijd het rundvlees en het spek in fijne
stukjes. Ook de wortel, selderij en ui moet fijn worden gesneden.
-
Smelt het spek in een grote (liefst
aardewerken of aluminium) pan.
-
Voeg 3 eetlepels olijfolie of 50g boter toe
en vervolgens de fijngesneden groenten.
-
Doe het rundvlees erbij en roer goed met
een houten lepel. Laat het een tijdje “sissen” tot het bruin wordt.
-
Voeg de wijn toe en roer voorzichtig tot
deze volledig is verdampt.
-
Doe tenslotte de gepureerde tomaten in de
pan en doe de deksel erop. Laat het langzaam sudderen voor ongeveer 2 uur.
Indien nodig, voeg een beetje bouillon toe. Voeg aan het einde de melk toe
om de zuurheid van de tomaat te verzachten.
-
Breng op smaak met zout en peper.
-
Serveer deze saus met tagliatelle om in de
Italiaanse sfeer te blijven.
Buon appetito!
Bron: Accademia Italiana
della Cucina