Een lekkere, gezonde boterham en boter. Voor de meeste mensen zijn deze twee onafscheidelijk. En wat drinken we daarbij? Karnemelk natuurlijk. Wie deze twee romige heerlijkheden wil maken valt met zijn neus in de boter. Het is namelijk helemaal niet zo moeilijk om zelf boter en karnemelk te maken. En dat alles met slechts één recept.
Wat heb je nodig?
Voor het
maken van boter en karnemelk kan je rauwe melk gebruiken, dat is melk die niet
gepasteuriseerd of gekookt is. Maar voor deze uitleg gebruiken we volle room. Daarnaast
heb je een schone pot nodig die afgesloten kan worden, een theedoek (kaasdoek),
een zeef, een kom, wat ijswater en eventueel nog wat zout.
Karnen
Als eerste doe
je de volle room in de pot en voeg je een snufje zout toe. Hiermee kan je eigenlijk
al aan de slag. Het is een kwestie van flink roeren, schudden of mixen. Ga hier
net zo lang mee door totdat het geheel geschift lijkt en er flinke, gelige
klonten ontstaan die in de witte vloeistof drijven. Het witte spul is
karnemelk, zelf gekarnd en zo vers als maar zijn kan. De klonten die in de
karnemelk drijven zijn daarentegen de boter.
Lees hier waarom we bacteriën in ons voedsel stoppen.
Gezeefd en geknepen
Na het
schiften komt het zeven. Dit kan je het beste doen door de theedoek of kaasdoek
in een zeef te leggen en het karnemelk-boter mengsel hierin te gieten. Als je
de karnemelk hebt opgevangen is het lekker om deze in de koelkast af te laten
koelen. Je hoeft hier verder niets meer aan te doen. Voor de boter is het
belangrijk dat je het resterende vocht er uit knijpt.
Wassen?
Het is nu
zaak dat je de boter in de kom doet en hier wat ijswater (of zo koud mogelijk
water) bij gooit. Hierna kan je de boter beginnen te ‘wassen’, hiermee wordt
bedoeld dat je de boter net zo lang kneedt, totdat het ijswater troebel begint
te worden. Gooi op dat moment het water weg en vul de kom met nieuw ijswater en
de boter. Herhaal dit proces net zo lang totdat het water helder blijft.
Zacht uitgedrukt
Gefeliciteerd!
Je hebt nu je eigen boter gemaakt. Kneed eventueel zachtjes het laatste restje
water uit de boter. Voeg naar smaak nog extra zout of kruiden toe en zet je
boter in de koelkast om ietsje harder te worden. In de tijd dat je wacht kan je
genieten van wat zelfgemaakte karnemelk.
Geschreven door: Jesse Busser
Volg ons nu ook op Instagram!