Als je zoekt naar rijptijden van kaas kom je verschillende cijfers tegen. Zijn daar dan geen regels voor? Het antwoord is nee.
De
Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit verklaart dat de
termen ‘oud’, ‘jong’ en ‘belegen’ niet wettelijk zijn vastgesteld wat betreft
periode van rijping. Deze termen hangen meer samen met de eigenschappen van de
kaas. Er zijn geen regels, dus kaasverkopers vertrouwen de boeren. Zij kiezen kazen op bijvoorbeeld de
beurs op basis van smaak –zoals ook de consument doet.
Een speciaal zuursel of een warmere ruimte kunnen het rijpproces
versnellen waardoor een kaas van 50 weken net zo goed een ‘oud’ etiket als een
kaas van 60 weken kan hebben. Het is óók niet verplicht om op de verpakking te melden hoe lang een
kaas heeft gerijpt, maar als het erop staat moet het wel waar zijn. In grote
lijnen zijn dit de rijptijden:
Benaming
|
Rijpingstijd
|
Jonge kaas
|
4 weken
|
Jong belegen
|
8–10 weken
|
Belegen
|
16–18 weken
|
Extra belegen
|
7–8 maanden
|
Oude kaas
|
10–12 maanden
|
Overjarig
|
12 maanden of meer
|
Bron: wikipedia.nl