Beschadigd haar? Dan moet je nodig aan het keratine-infuus. Tenminste, dat beweert de shampoo-industrie.
De marketing-spin is: keratine is een lichaamseigen eiwit, het zit in onze haren, huid en nagels. Door dit vertrouwde stofje aan shampoo toe te voegen, krijgt je haar een ‘totale reparatie’. Maar waar komt het wonderstofje in ons flesje eigenlijk vandaan?
Schapen- of geitenwol
Net als ons eigen haar is ook het haar van schapen en geiten opgebouwd uit keratine. Ongewilde en verspilde wol wordt gebruikt om de keratine uit te winnen. Het is noodzakelijk om de wol in een vloeibare vorm te veranderen. Op deze manier kan het eiwit worden toegevoegd aan de shampoo.
Gemalen runder- of varkenshoeven
Naast wol zijn de hoeven van runderen en varkens ook rijk aan keratine die je eruit kan halen, en kan hydroliseren. Deze term slaat op het proces waarbij het eiwit wordt onttrokken aan het varkenspootje. Dit kan bijvoorbeeld met een sterk zuur, of met een enzym uit de alvleesklier. Op de ingrediëntenlijst van de shampoo is terug te vinden welke soort keratine is gebruikt.
Vissenschubben
Vissenschubben zitten ook boordevol keratine en geven de vis bescherming. Dit eiwit zorgt ervoor dat water wordt afgestoten. Keratine uit de schubben van bijvoorbeeld de tilapia, komt voornamelijk uit Azië, waar slimme Chinesen nog wat geld voor dit restproduct van de visverwerking weten te krijgen.
Menselijk haar
Keratine zit van nature in menselijk haar. Menselijk haar is een belangrijke bron voor keratine. In Europa is het gebruik van menselijke materialen in cosmetische producten verboden, maar in de rest van de wereld zijn er shampoofabrikanten die trots keratine uit menselijk haar door hun flesje roeren.