In de aflevering over Sambal heeft Marijn Frank samen met Peter Cress van Warun Harapan drie verschillende sambals gemaakt: Sambal Kecap, Sambal Peteh en Sambal Terong. Maak deze verrukkelijke sambals zelf.
Was de pepers van tevoren. Je kan zelf bepalen of je de
pitjes er in laat of uit haalt. Laat na bereiding elke sambal afkoelen. Peter
Cress adviseert om het uiteindelijk in een sambalglaasje te serveren.
Sambal Kecap
Ingrediënten:
20 rode lomboks (spaanse pepers)
20 cabe rawit (kleine groene pepertjes)
6 knoflook teentjes
½ rode ui
½ citroen
Koriander
Klein stukje laos (1cm)
Kecap Manis (zoete kecap)
Bereiding:
-
Snijd de pepers zo fijn mogelijk en snijd de
knoflook en ui in dunne plakjes.
-
Chop 2 verse koriander bladeren fijn.
-
Snijd tenslotte de laos in kleine stukjes
fijn.
-
Doe in een cobek (vijlsel) en wrijf met de
ulukan (stamper) fijn tot een brei.
-
Verhit een bodempje olie in een koekenpan en
doe de fijn gewreven ingrediënten er in en bak het tot het glazig is.
-
Doe het in een gewenste kom, doe naar
behoeven kecap manis erbij, roer dit mengsel goed en doe dan als laatste
een paar schijfjes citroensap er door.
-
Sambal Kecap is klaar voor gebruik. Deze kecap leent
zich goed voor vele doeleinden. Als toevoeging bij kip kecap bijvoorbeeld.
Of als satésaus over de saté. Ook is het heerlijk bij het eten van chips.
Selamat makan!
Sambal Peteh
Ingrediënten:
20 rode lombok
20 cabe rawit
½ ui
2 teentjes knoflook
1 ons petehbonen, vers of bevroren
Vingertopje trassi (deze trassi is al geroosterd)
1 blad salam
2 Citroen purut bladeren
½ theelepel asem (tamarinde)
Klein stukje laos (2cm)
Bereiding:
-
Snijd de pepers zo fijn mogelijk en de uien
en knoflook in dunne plakjes.
-
Doe dit met de trassi in de cobek en wrijf
het tot een brei.
-
Doe wat lauw water in een kommetje samen
met de asem en laat het wellen tot er een papje overblijft.
-
Spoel de petehbonen met water af en halveer
ze.
-
Doe dit in een pannetje met wat water (½
kopje) en laat het geheel met de petehbonen, salam en citroen purut
bladeren ongeveer een kwartiertje sudderen.
-
Verhit in een koekenpan een bodempje olie
(Peter gebruikt meestal zonnebloemolie), doe de brei erin en bak het
lichtjes.
-
Voeg daarna de petehbonen toe en roerbak tot
het glazig is.
-
Hutsel alles door elkaar en klaar is de
sambal.
-
Sambal Peteh is heerlijk bij nasi Kuning.
Selamat makan!
Sambal Terong (Thaise kleine
aubergine)
Ingrediënten:
20 rode lomboks
15 cabe rawit
3 knoflookteentjes
½ rode ui
30 kleine oberciens (aubergine)
Bereiding:
-
Snijd de pepers zo fijn mogelijk en de uien
en knoflook in dunne plakjes
-
Halveer de kleine oberciens.
-
Doe alles in de cobek en wrijf dit fijn tot
een brei.
-
Verhit een bodempje olie in een braadpan en
bak deze brei tot glazig.
-
Sambal Terong is heerlijk bij simpel witte rijst met
bijvoorbeeld babi kecap, groenten en sambal goreng tempeh. De witte rijst
en de zoete babi kecap zorgen voor een balans van pittig en zoet. Dit
geeft een verrukkelijke eindsmaak.
Selamat makan!