Zijn de feestdagen een moeilijke periode? 10 tips om er doorheen te komen
- Artikel
- 06 dec 2023
- 5 minuten leestijd
Terwijl veel mensen vol verwachting uitkijken naar de feestdagen, voelt lang niet iedereen diezelfde vreugde. Achter lachende gezichten en feestelijke versieringen schuilt soms een stille strijd. In die momenten van eenzaamheid, verdriet of stress ben je niet alleen. Hier delen we tien tips om december door te komen.
'It's tiiiiime', en hoewel het geluid van Mariah Carey of de geur van een dennenboom bij sommige meteen warme gevoelens met zich meebrengen is dit lang niet voor iedereen het geval. Voor sommigen is de aanloop naar de feestdagen eerder een periode van eenzaamheid, verdriet of stress. Zo kun je in deze periode worden geconfronteerd met verlies en rouw, financiële zorgen, eenzaamheid, herinneringen aan trauma, mentale gezondheid, sociale druk of gedwongen vrolijkheid.
Het is daarom belangrijk dat we ons ervan bewust zijn dat de feestdagen niet vanzelfsprekend leuk zijn voor iedereen, en ruimte creëren voor compassie en begrip wanneer deze periode voor iemand in onze omgeving uitdagend is. Spot On wil benadrukken dat je niet alleen bent in deze gevoelens. Het is oké om uit te spreken hoe je je voelt en om hulp te vragen. Je hoeft niet verplicht ‘gezellig’ te doen en de feestdagen hoeven niet op een bepaalde manier te verlopen. Het belangrijkste is dat jij je comfortabel voelt.
Hier zijn tien tips om je tijdens de feestdagen minder alleen te voelen:
1. Vrijwilligerswerk
Meld je aan voor vrijwilligerswerk bij een lokale organisatie of ga aan de slag bij liefdadigheidsevenementen. Het geeft je niet alleen een gevoel van betrokkenheid bij de gemeenschap, maar biedt ook de mogelijkheid nieuwe mensen te ontmoeten. Bij NL Voor Elkaar kan je bijvoorbeeld eenmalig vrijwilligerswerk doen en je handen uit de mouwen steken.
2. Potluck
Organiseer een kook- of bakuitwisseling (potluck) waarbij je gerechten deelt met vrienden, familie, studiegenoten, collega’s of buren. Maak je favoriete gerecht en deel deze met de mensen om je heen. Dit zorgt voor samenhorigheid, maar brengt je ook in aanraking met nieuwe smaken en recepten. Hoe je een succesvolle potluck organiseert lees je hier.
3. Online gemeenschappen
Sluit je aan bij een online gemeenschap, waar je nieuwe mensen ontmoet of terecht kan voor vragen en verbinding. Kijk bijvoorbeeld naar Comfy Community, een collectief dat zich inzet voor het welzijn van jongvolwassenen (18-35 jaar). Zij organiseren vaak evenementen en safe spaces waar de focus ligt op mentale gezondheid, identiteitsvorming, het versterken van het sociale vangnet en het bevorderen van zelfontwikkeling.
4. Creatieve workshops
Meld je aan voor een creatieve workshop, zoals schilderen, handwerken of koken. Het kan als afleiding dienen, maar is ook een kans om iets nieuws te leren. In Nederland worden bijvoorbeeld het hele jaar door verschillende Sip & Paint workshops georganiseerd, waar je kan schilderen, lachen en borrelen. Voor de curly girls onder ons is er bijvoorbeeld de Sip & Paint workshop van The Natural Hair Club.
5. Film- of seriemarathon
Kies je favoriete films of series, sla al je lievelings-snacks in en maak er een gezellige marathon van. Denk bijvoorbeeld aan een Harry Potter, Disney, Twilight of 90’s filmmarathon.
6. Culturele evenementen
Maak van je extra vrije dagen gebruik om een cultureel evenement, tentoonstelling of voorstelling te bezoeken. Als je andere roots hebt of je familie ver weg woont, kunnen de feestdagen extra eenzaam voelen. Het opzoeken van je eigen culturele roots kan het gevoel van gemeenschap dan versterken. Zo wordt er op 22 december een Arabische avond georganiseerd in Paradiso, met muziek vanuit de gehele MENA-regio. En zo worden er landelijk vaak nog veel meer tentoonstellingen en evenementen georganiseerd gericht op verschillende culturen.
7. Digitale bijeenkomsten
Als persoonlijke ontmoetingen niet mogelijk zijn, bijvoorbeeld wanneer je vrienden en familie ver weg wonen, kan je een digitale bijeenkomst met hen organiseren. Zoals een online kerstbrunch of nieuwjaarsborrel. Het is misschien niet net zo leuk als elkaarin het echt zien, maar het kan alsnog een gezellige avond worden.
8. Boekenclub
Als het koud is buiten, is elk excuus om je lekker op de bank te nestelen een goede. Klaar met bingen? Overweeg dan om een boekenclub te beginnen met mensen die net als jij geïnteresseerd zijn in literatuur en cultuur. Vind je dit iets te hoogdrempelig? Dan kan je je ook aansluiten bij een bestaande boekenclub bij jou in de buurt.
9. Brief schrijven
Heb je meer last van eenzaamheid of sombere gevoelens dan normaal? Probeer dan eens een lief kaartje of lange brief te schrijven aan een vriend, familielid of aan jezelf. Soms kan het erg zwaar voelen om al je emoties en gedachten in je eentje te dragen. Schrijf het van je af, om weer ruimte te creëren in je hoofd. Bovendien is het einde van het kalenderjaar voor veel mensen een mooi moment om te reflecteren.
10. Hulp vragen
Aarzel niet om hulp te vragen wanneer je je eenzaam voelt of er zelf even niet uit komt. Praat met vrienden, familie, een vertrouwenspersoon of zoek professionele ondersteuning als dat nodig is. Je verdient het om de hulp te ontvangen die je nodig hebt. Dat is niks om je voor te schamen.
En vergeet niet, je bent niet alleen. Je hoeft het ook niet alleen te doen. Samen kunnen we elkaar door deze periode heen helpen. Een lief gebaar of een reikende hand in deze periode kan de pijn van een ander verzachten. Verspreid dat extra beetje liefde. Ook naar jezelf.