Over deze maker
Anna maakte deel uit van de Mediapool ‘23 - ‘24 waarbij ze een jaar lang heeft gewerkt op verschillende redacties binnen KRO-NCRV. Bij Spot On, een platform wat haar als bi-culturele vrouw erg dierbaar is, was zij werkzaam als redacteur. Ze neemt jullie graag mee in de verhalen en onderwerpen die belangrijk zijn binnen de community en in haar eigen leven.
Van deze maker
Therapeut Appu over familieopstellingen: 'Vooral voor mensen van kleur kan dit helend zijn'
Misschien heb je de term 'familieopstelling' weleens voorbij zien komen. Deze therapievorm helpt verborgen familiepatronen en trauma's zichtbaar te maken en te verwerken. Appu: “Vooral voor mensen van kleur kan dit een diepgaande helende ervaring zijn.”
Luka (30) verloor haar beste vriendin: ‘Het voelde alsof een deel van mijn ziel was weggerukt’
Twee jaar geleden verliest Luka van den Bos (30) haar beste vriendin Natalia aan leukemie. Het heeft een enorme impact op haar leven, maar rouwen om een vriendin krijgt vaak niet de aandacht die het verdient.
Romy (25) over cyclisch leven: ‘De eerste dag van het bloeden neem ik altijd vrij’
Wanneer Romy Michelle (25) voor het eerst hoort over cyclisch leven, is ze meteen geïnteresseerd. Ze besluit onderzoek te doen en haar leven volledig af te stemmen op haar menstruele cyclus. "Het geeft me rust en helpt me om mijn grenzen beter aan te voelen."
Tenicia (25) over jong moederschap van kleur: 'Positieve representatie is zo belangrijk'
Wanneer Tenicia de Jong (25) op jonge leeftijd trouwt en moeder wordt, wordt ze geconfronteerd met vervelende opmerkingen en stereotypen. Mensen vragen of ze is uitgehuwelijkt en gaan ervan uit dat haar dochter ‘een ongelukje’ was. “Jong moederschap van kleur verdient betere representatie.”
Mojdeh Feili (35) is Iraans, queer en moslim: 'Alleen God mag jou vertellen hoe jij dit invult'
In een samenleving waar identiteit vaak in strakke hokjes wordt geplaatst, kan het voelen alsof je tussen je verschillende identiteiten moet kiezen. Mojdeh Feili (35) is Iraans, queer en moslim en heeft daar lang mee geworsteld, totdat ze leerde dat ze niet hoeft te kiezen.
Aylin (25) over drugsverslaafde moeder: 'Ben ik het niet waard voor jou om af te kicken?'
Aylin Fakili (25), ook bekend van TikTok, groeit op met een bipolaire en drugsverslaafde moeder. Van haar moeder’s stemmingswisselingen en dealers voor de deur tot ziekenhuisopnames, Aylin krijgt er op jonge leeftijd al mee te maken. “Ik voelde me heel verantwoordelijk voor haar”
Mahi en Fraasie vertellen bij Spot On over Gelukkig Gevlucht: ‘Het maken van de documentaire voelde als therapie’
Dat vluchtelingen slechts luie gelukszoekers zijn en zielig gevonden willen worden, zijn vooroordelen die Mahi en Fraasie graag ontkrachten. In de documentaire Gelukkig Gevlucht delen ze de invloed van hun vluchtverleden op hun carrière en persoonlijke leven.
Youssra kwam tijdens een aanrijding onder de bus terecht: ‘Ik zag mijn been tot op het bot open liggen’
Bijna twee jaar geleden werd Youssra Aarab (20) aangereden door een bus toen ze met haar scooter door Utrecht reed. Toen ze haar been onder de bus vandaan trok, zag ze haar been en voet tot op het bot open liggen. “Ik dacht dat ik nooit meer zou kunnen lopen.”
Çiğdem maakt een fotoboek over de eerste generatie Turkse vrouwen in Nederland: ‘Het stereotype beeld klopt niet’
Niet alleen waren ze moedig genoeg om naar een ander land te verhuizen, ze voedden hun kinderen op, werkten in fabrieken en ziekenhuizen, reden in felrode auto's, lachten en vierden feest, maar al die dingen zien we niet of nauwelijks terug in de media en in onze archieven. Zonde, vindt fotograaf Çiğdem Yüksel. Zij maakt een fotoboek om de kleurrijke ervaringen van de eerste generatie Turkse vrouwen eindelijk een podium te geven.
Krullenkapster Farida van Get Curly over het leren omarmen van haar krullen: “Ik kreeg brandwonden door het stijlen van mijn haar”
Farida Choukoud (36), ook bekend als de krullenkapster achter Get Curly, weet als geen ander hoe belangrijk het is om je natuurlijke krullen te omarmen. Deze zelfacceptatie kwam echter niet vanzelf, Farida worstelde jarenlang met schaamte rondom haar krullen. "Ik wilde steil haar, net zoals andere meiden om me heen."
Nieuw jaar, geen nieuwe voornemens: Instagram-accounts die je eraan herinneren jezelf te omarmen
Nu het nieuwe jaar is aangebroken, komen - zoals gewoonlijk - de goede voornemens ons om de oren vliegen. Het lijkt wel alsof we allemaal in één klap een betere versie van onszelf moeten worden. De druk om mee te doen aan deze jaarlijkse race naar zelfverbetering kan soms overweldigend zijn. Daarom hier zes accounts die laten zien dat het ook anders kan én mag.
TikTokker Dilara Selfinaz over het ongeluk dat haar leven veranderde: “Ik had geen hartslag meer”
In 2016 maakte Dilara Selfinaz (25) een ernstig fietsongeluk mee, waarbij ze gereanimeerd moest worden. Ze hield hier fysieke en mentale klachten aan over, waarvoor ze besloot in therapie te gaan. Hier ontdekte ze waar haar verlatingsangst vandaan kwam: “Mijn vader was afwezig in mijn leven.”
Oumaima werd ontslagen vanwege haar hijab: ‘Helaas ben ik niet de enige die dit meemaakt’
Vorig jaar werd Oumaima (20) ontslagen toen ze ervoor koos een hijab te dragen. Na haar ontslag besloot ze voor zichzelf te beginnen, maar het incident blijft knagen: “Wat is mijn waarde als moslim in deze samenleving?”
Feestdagen in donkere tijden: ‘Een deel van ons cadeaubudget doneren we’
Hoewel de feestdagen een mooie gelegenheid bieden om samen met familie stil te staan bij de mooie momenten van het afgelopen jaar, voelt december voor veel mensen een stuk minder feestelijk dit jaar. Met alles wat er op dit moment gebeurt in de wereld, kiezen sommigen ervoor de feestdagen dit jaar niet te vieren.
‘Heb je nou nog steeds geen man?’ 5 van de meest gehoorde vervelende opmerkingen tijdens de feestdagen
Het kerstdiner met familie, het blijkt elk jaar weer een uitdaging. Van vervelende opmerkingen als ‘ben je nog steeds niet afgestudeerd?’ tot verhitte politieke discussies. De countdown naar de feestdagen is begonnen en wij helpen je met de nodige mentale voorbereiding.
Waarom hebben biculturele vrouwen baat bij een psycholoog van kleur? Psycholoog Eneida legt het uit
Voor biculturele vrouwen is het vaak een zoektocht om een psycholoog te vinden die hun persoonlijke en vaak unieke uitdagingen begrijpt. Psycholoog Eneida Delgado Silva (45) benadrukt het belang van een psycholoog van kleur in dit proces.
Debi over haar leven als tradwife: “De man moet zorgen voor zijn vrouw en kinderen”
Op social media zie je steeds meer vrouwen die kiezen voor een leven als ‘tradwife’, oftewel een ‘traditionele vrouw’. Deze vrouwen willen niets liever dan voor het huishouden, hun man en kinderen zorgen. Zo ook Debi Afriyie, die over haar leven als tradwife vertelt bij Spot On.
Zijn de feestdagen een moeilijke periode? 10 tips om er doorheen te komen
Terwijl veel mensen vol verwachting uitkijken naar de feestdagen, voelt lang niet iedereen diezelfde vreugde. Achter lachende gezichten en feestelijke versieringen schuilt soms een stille strijd. In die momenten van eenzaamheid, verdriet of stress ben je niet alleen. Hier delen we tien tips om december door te komen.
Antiracistisch opvoeden, hoe doe je dat? Pedagoog Jillian geeft 5 tips
Maak kennis met Jillian Emanuels (33), ook wel bekend als @deinstantpedagoog. Op haar platform deelt ze content over opvoeden en ouderschap vanuit een antiracistische aanpak. Bijvoorbeeld: hoe begeleid je kinderen die te maken krijgen met racisme en hoe ga je dit gesprek met ze aan? Jillian zet vijf tips op een rijtje.
Gurjot’s ouders kwamen achter haar geheime relatie: “Mijn vader zei dat hij me wilde doodschieten”
Tot vorig jaar zat Gurjot Kaur (33) in een geheime relatie, omdat haar familie dit niet goedkeurde. Toen haar ouders erachter kwamen, dwongen zij Gurjot met hem te trouwen, anders zou ze verstoten worden.
Nora Akachar over de online haat die ze ontvangt: “Het voelt alsof iemand een mes in je rug steekt en wegrent”
Actrice, presentator en filmmaker Nora Akachar (38) is één van de vele Marokkaanse-Nederlandse vrouwen die te maken krijgt met online haat. Van haatcomments en ongevraagde meningen tot bedreigingen en haatcampagnes, Nora krijgt het allemaal over zich heen. “Wat je ook doet, je kan het nooit goed doen.”
Politiekpraat met Aalâa Alrubey (DENK): “Beslissingen moeten niet langer meer over ons, maar met ons worden gemaakt”
In de aanloop naar de verkiezingen zetten we vijf biculturele vrouwen in de politiek in de schijnwerpers. In deze serie “Politiekpraat”, gaan we dieper in op de verhalen, uitdagingen en successen van deze inspirerende vrouwen in hun strijd voor een betere samenleving. Deze week in de spotlight: Aalâa Alrubey van DENK.
De Oekraïens-Palestijnse Masha over het dubbele verdriet dat zij voelt: “Ik wacht elke dag op een appje of mijn familie nog leeft”
Hoe is het wanneer je familie hebt in twee verschillende oorlogsgebieden, maar vooral steun ontvangt voor één kant? Masha (27) is half Oekraïens en half Palestijns en ervaart verdriet en zorgen aan beide kanten, maar ervaart verschillen in solidariteit: “Het voelt als een dubbele standaard.”
“Als je niet stemt, zal er niks veranderen en blijft de status quo hetzelfde” 5x waarom zou jij wel of niet stemmen?
Stemmen: de ultieme kans om samen de koers van de toekomst te bepalen. Toch voelt niet iedereen deze drang. Waarom zou je immers je waardevolle tijd in het stemhokje doorbrengen? Maar misschien nog belangrijker: waarom zou je het niet doen? We vroegen op Instagram waarom je wel of niet gaat stemmen. Dit zijn een aantal van jullie antwoorden.
Politiekpraat met Milka Yemane (GroenLinks): “De systeemverandering die plaats moet vinden gaat van een hele lange adem zijn. Maar juist daarom mogen we niet opgeven”
In de aanloop naar de verkiezingen zetten we vijf biculturele vrouwen in de politiek in de schijnwerpers. In deze serie “Politiekpraat”, gaan we dieper in op de verhalen, uitdagingen en successen van deze inspirerende vrouwen in hun strijd voor een betere samenleving. Deze week in de spotlight: Milka Yemane van GroenLinks.
“Ik dacht dat niemand van mij kon houden” actrice Sarah Janneh over de impact van discriminatie en fatshaming
Actrice Sarah Janneh (29) kreeg op jonge leeftijd al te maken met discriminatie en fatshaming. Hierdoor groeide ze op met de gedachte dat niemand van haar lichaam kon houden en dat liefde niet voor haar bestemd was. Nu zet ze zich in voor representatie die ze zelf destijds heeft gemist.
Politiekpraat met Hülya Kat (D66): “We kunnen blijven klagen, maar als je echt verandering wil, moet je stemmen”
In de aanloop naar de verkiezingen zetten we vijf biculturele vrouwen in de politiek in de schijnwerpers. In deze serie “Politiekpraat”, gaan we dieper in op de verhalen, uitdagingen en successen van deze inspirerende vrouwen in hun strijd voor een betere samenleving. Deze week in de spotlight: Hülya Kat van D66.
Politiekpraat met Liyah Park (BIJ1): “Als mensen zoals ik niet de politiek in gaan, dan blijft alles zoals het altijd al was”
In de aanloop naar de verkiezingen zetten we vijf biculturele vrouwen in de politiek in de schijnwerpers. In deze serie “Politiekpraat”, gaan we dieper in op de verhalen, uitdagingen en successen van deze inspirerende vrouwen in hun strijd voor een betere samenleving. Deze week in de spotlight: Liyah Park van BIJ1.
Meera werd ontmaagd door haar verkrachter: “Uit schaamte heb ik het niemand verteld”
Toen Meera Nankoe (33) negentien jaar oud was, werd ze het slachtoffer van verkrachting door een zogenaamde ‘vriend’. Uit schaamte en door het taboe rondom seks in haar gezin, heeft ze dit lange tijd voor zichzelf gehouden. “Ik was bang dat ik hier de schuld van zou krijgen.”
Who run the world? GIRLS! 5x wat jullie zouden doen als je in de politiek zat
Stel je een wereld voor waarin vrouwen aan de macht staan: van gelijke beloning en het bestrijden van gendergerelateerd geweld tot het afschaffen van die vervelende ‘pink tax’ op producten voor vrouwen... We vroegen jullie welke moves je zou maken als jij in de politiek zat. Dit zijn een paar van jullie antwoorden.
Politiekpraat met Fatihya Abdi (PvdA): “Door gebrek aan representatie worden bepaalde problemen niet gezien”
In de aanloop naar de verkiezingen zetten we vijf biculturele vrouwen in de politiek in de schijnwerpers. In deze serie “Politiekpraat”, gaan we dieper in op de verhalen, uitdagingen en successen van deze inspirerende vrouwen in hun strijd voor een betere samenleving. Deze week in de spotlight: Fatihya Abdi van de PvdA.
Saviera: “Na mijn maagverkleining kwamen alle trauma’s omhoog”
Er wordt vaak gezegd dat een maagverkleining de easy way out is wanneer je wil afvallen, echter worden de gevolgen vaak onderschat en kan het mentaal erg zwaar zijn. Saviera Davids (25) weet er alles van. Na haar maagverkleining kwamen alle trauma’s uit het verleden ineens omhoog.
Je naam wijzigen als deze herinnert aan het slavernijverleden? Sabrina en Irene helpen hierbij
Wist je dat je jouw achternaam kan laten wijzigen als die herinnert aan het pijnlijke slavernijverleden? Sinds kort is dit ook in Rotterdam mogelijk. Het proces kan erg emotioneel zijn, daarom bieden Sabrina Starke en Irene Agyeman Hin bij het naamswijziging loket emotionele steun en begeleiding.
Lisayra’s zoontje overleed aan de gevolgen van vroeggeboorte: “Ik had echt de hoop dat hij het zou halen”
Na een zwangerschap van 24 weken werd Lisayra van Doorn’s (28) zoontje Kyan te vroeg geboren. Ze hadden slechts een maand samen, waarna Lisayra afscheid van hem moest nemen. Bij Spot On vertelt zij over de emotionele weken na haar bevalling.
Saffa verloor haar moeder aan kanker: “Ik ren deze marathon voor haar”
Zo’n zes jaar geleden verloor Saffa Farzkenary (25) haar moeder aan kanker na een strijd van slechts twee maanden en tien dagen. Het hardlopen gaf Saffa de kans om haar leven weer op te pakken. Morgen gaat ze de uitdaging aan tijdens de marathon in Amsterdam. “Namens KWF ren ik voor mama.”
Upcoming artiest Andrea Rafaella en haar moeder Deborah over leven met een chronisch zieke moeder: “Ik was bang om mijn moeder te verliezen”
Andrea Rafaella (18) en haar moeder Deborah (41) zijn razend populair op TikTok, vanwege hun grappige filmpjes. Wat velen niet weten is dat Deborah al jaren chronisch ziek is. Deborah: “Ik was onder behandeling van kanker toen ik zwanger werd van Andrea.”
“Ik vind mijn Balenciaga’s nu spuuglelijk”, 5x jullie duurste spijtaankoop
Je kent het wel: je staat voor een schap vol verleidelijke, schitterende spullen tijdens een van je zogenaamde ‘therapeutische winkelsessies’. Je innerlijke shopaholic begint te fluisteren, en voor je het weet, heb je een aankoop gedaan waar je later enorme spijt van hebt. We vroegen jullie via Instagram om je meest pijnlijke spijt-aankoop te delen. Dit zijn een paar van jullie reacties.
“Mijn moeder pleegde euthanasie vlak voor mijn bevalling”, influencer Jørney over hoe de Islam troost biedt
Wanneer influencer Jørney Hendrikx (26) hoogzwanger op bezoek gaat bij haar moeder, hoort ze totaal onverwachts dat haar moeder euthanasie heeft gepleegd. Het nieuws komt als een shock, maar tijd om het te beseffen is er niet. “Een paar uur later braken mijn vliezen en moest ik bevallen.”
“Als adoptiekind voelde ik me vaak eenzaam”, Alka over hoe yoga haar hielp in de zoektocht naar haar Indiase roots
Alka Kumbhar (37) was negen maanden oud toen ze door haar Nederlandse ouders werd geadopteerd uit India. Ze groeide op in Veldhoven, waar ze door haar witte omgeving al gauw voelde dat ze anders was. Tijdens de zoektocht naar haar Indiase roots vond ze zichzelf én haar liefde voor yoga: “Het hielp me mijn roots te omarmen.”
“Ik werd vroeger gepest om mijn snor”, waarom Zainab een film maakte over geïnternaliseerd racisme
Wanneer Zainab Goelaman (31) als klein meisje van een klasgenoot te horen krijgt dat ze een snor heeft, begint haar afkeer tegen haar niet-Westerse uiterlijk: “Ik wilde bij de witte kinderen horen.” Nu heeft ze er een film over gemaakt, genaamd SNOR, die deze week te zien is op het Nederlands Film Festival.
“Je rouwt om het leven dat je had kunnen hebben”, Anniek over haar reuma
Wat als tijdens de bloei van je leven, je ineens weer heel veel last krijgt van je chronische ziekte en het je hele leven op z’n kop zet? We spreken Anniek van Dijk (25) over haar reuma en de impact hiervan op haar mentale gezondheid, vriendschappen en relatie. “Het is vooral mentaal erg zwaar.”
“Cultuur is geen issue, maar religie wel”, 5x jullie mening over daten buiten je eigen cultuur
Liefde kent geen grenzen, maar daten buiten je eigen culturele kaders kan soms unieke uitdagingen en ervaringen met zich meebrengen. We vroegen op Instagram of jullie iemand zouden daten buiten je eigen cultuur en dit waren jullie antwoorden.
“Ik ben in één klap elf familieleden verloren”, Zakia spreekt twee betrokkenen van de aardbeving in Marokko
Spot On staat stil bij de aardbeving in Marokko om meer aandacht te vragen voor de slachtoffers. Zakia spreekt Mina el Kadiri en Kaoutar Ait el Bachir, die allebei familieleden hebben in het getroffen gebied.