‘Ik heb geen zin meer in mijn dag’: 5 keer jullie ervaringen met de winterdip
- Artikel
- 15 dec 2023
- 5 minuten leestijd
Nu de winter voor de deur staat en de dagen korter worden, kruipen veel mensen lekker onder warme dekens en genieten van knusse avonden. Maar voor sommigen brengt deze tijd van het jaar juist een schaduw met zich mee.
Jaarlijks hebben zo’n 1,4 miljoen mensen last van een winterdip en maar liefst 500.000 Nederlanders ervaren een winterdepressie. Bij een winterdip heb je vaak last van een slecht humeur, ben je minder actief of heb je minder zin om leuke dingen te doen.
Wanneer deze symptomen echt invloed beginnen te krijgen op je gemoedstoestand en dagelijkse leven, dan spreken we van een winterdepressie. Bij een winterdepressie ervaar je heftigere symptomen, zoals somberheid, verlies van interesse, energie of plezier. Maar ook kan je last hebben van vermoeidheid, slaapproblemen, slechte eetlust, laag zelfbeeld en depressieve tot soms wel suïcidale gedachten. Een winterdepressie is anders dan andere vormen van depressie en is echt seizoensgebonden.
We zijn benieuwd hoe jullie omgaan met deze winterse blues. Hoe ervaren jullie de winterdip of depressie en welke trucjes hebben jullie ontdekt om lichtpuntjes te vinden in deze donkere dagen?
Joyce: ‘Ik probeer leuke dingen te doen die binnen zijn’
“In de ochtend ga ik in het donker naar mijn werk en in de avond kom ik weer in het donker terug. Daar word ik niet vrolijk van. In de ochtend sta ik ook niet vol energie op als het buiten donker is. Door het slechte weer kom ik ook veel minder buiten en beweeg ik daarom ook minder. Ik probeer ermee om te gaan door zoveel mogelijk leuke dingen te doen die binnen zijn, zoals concerten, uitgaan, etentjes, op visite gaan. Als het buiten droog is, probeer ik zeker te wandelen. Het is belangrijk om enigszins actief te blijven om te voorkomen dat ik in een neerwaartse spiraal beland."
Ayce: ‘In de winter heb ik structuur nodig’
“Een paar jaar geleden zat ik in een zware burn-out. Toen begon ik heel erg last van de winterdip te krijgen. In de winterperiode voelde ik me dan nog somberder dan ik al was. Daarnaast overleed mijn vader, wat voor veel rouw, angst en paniek zorgde. Ik kwam nauwelijks meer buiten. De winterdagen waren zwaar, donker, somber, saai en ik was helemaal alleen. Nu jaren later, doen de winters me altijd denken aan die periode. Ik zit nu al vijf jaar in behandeling, wat de winterperiode wat makkelijker maakt. Ik heb geleerd dat ik in de winter structuur nodig heb. Vroeg wakker worden, douchen, fris de dag opstarten, een goede planning maken. Het liefste ga ik ook nog vroeg naar bed, maar dat lukt me helaas nog niet altijd.”
Lisa: ‘Begin maart ga ik me weer beter voelen’
“Het maakt niet uit hoelaat ik ga slapen, ik blijf de volgende ochtend tot laat in bed liggen. Het zetten van een wekker heeft geen zin, want ik blijf meestal toch nog drie uur langer in bed liggen. Als student heb ik vaak hoorcolleges in de ochtend, maar deze sla ik door mijn winterdepressie over, waardoor ik belangrijke stof mis en zak voor mijn tentamens. Ik wil er wel graag iets aan doen, maar ik vind het moeilijk om uit bed te komen. Ik heb de oplossing nog niet gevonden, wel weet ik dat ik me begin maart altijd weer beter ga voelen.”
Sarah: ‘Ik heb de winter geaccepteerd en maak er het beste van’
“Ik merkte mijn winterdip op doordat ik normaal gesproken een ochtendmens ben en het mij ineens opviel dat ik langer in bed wilde blijven liggen. Ik miste colleges in de ochtend en de hele dag lang voelde ik me somber. Ik had geen zin meer in mijn dag en keek telkens uit naar de lente. Ook voelt mijn huid dof en grauw en voel ik me daardoor nog slechter. Inmiddels heb ik de winter geaccepteerd en maak ik er het beste van. Ik heb geïnvesteerd in betere huidproducten, heb een vast tijdstip om te slapen zodat ik voldoende slaap krijg. Verder eet ik veel warme en gezonde soepen en probeer ik weinig te snoepen en voedzaam te eten om al mijn vitaminen binnen te krijgen. Ook slik ik extra vitamines zoals ijzertabletten en vitamine C pillen.”
Angelique: ‘Het helpt om mijn cocon zo fijn mogelijk te maken’
“Ik ben chronisch ziek (niet-aangeboren-hersenletsel) en heb daarbij een depressie gekregen, zoals dat helaas bij veel chronisch zieke mensen gebeurt. In de winter wordt mijn depressie versterkt door het gebrek aan zonlicht en naar buiten gaan. De wereld is donkerder en somberder in de winter en zo voelt mijn depressie dan ook. Ik kruip dan altijd in mijn cocon. Wat mij dan helpt is om die cocon zo fijn mogelijk te maken, terug te vallen op routines en gewoontes die me normaliter helpen met mijn depressie en me vast te klampen aan de kleine dingen die me vrolijk kunnen maken.”