Oumaima werd ontslagen vanwege haar hijab: ‘Helaas ben ik niet de enige die dit meemaakt’
- Artikel
- 29 dec 2023
- 6 minuten leestijd
Vorig jaar werd Oumaima (20) ontslagen toen ze ervoor koos een hijab te dragen. Na haar ontslag besloot ze voor zichzelf te beginnen, maar het incident blijft knagen: “Wat is mijn waarde als moslim in deze samenleving?”
Volgens het Europese Hof mag een werkgever een werknemer niet zomaar verbieden om een hoofddoek te dragen. Werkgevers mogen ernaar streven neutraliteit uit te stralen, maar ze moeten wel bewijzen dat het dragen van de hoofddoek schade aanbrengt bij hun onderneming. Toch overkwam het Oumaima, zonder duidelijke rechtvaardiging van haar werkgever. We spreken haar over de impact van deze gebeurtenis en hoe ze hier sterker uit is gekomen.
Hoi Oumaima, kan je vertellen wat er destijds is gebeurd?
“Het gebeurde bij mijn baan als horecamedewerker in een all you can eat sushirestaurant. Ik werkte er al twee jaar en toen ik besloot de hoofddoek te gaan dragen, ben ik me mentaal al gaan voorbereiden op mijn eerste werkdag met hijab. Ik had namelijk al verhalen gehoord over een meisje dat was weggestuurd toen ze met de hijab kwam solliciteren. Eenmaal op werk zei mijn baas dat ik mijn hoofddoek af moest doen. En toen ik vroeg waarom, kwam ze met allerlei smoesjes. Het zou niet mogen van haar geloof en het zou volgens haar niet goed zijn voor de klanten. Toen ik zei dat dit mijn keuze was en dat ik vanaf nu de hoofddoek zou blijven dragen, drong het pas tot haar door dat ik hem niet af ging doen. Ze zei dat ik wel in de bezorging mocht werken omdat mensen mij dan niet zouden zien. Maar voor mij was het snel klaar. Als iemand mij niet wil accepteren, dan ga ik daar niet mijn best voor doen.”
Wat ging er door je heen toen dit gebeurde?
“Ik had het stiekem al een beetje verwacht, dus dat verzachtte de klap een beetje. Maar ik was wel echt boos. Ik kan het enigszins begrijpen wanneer mensen door onwetendheid een vooroordeel hebben over mensen met een hoofddoek, maar zij kende mij al twee jaar. Ik ben gewoon dezelfde Oumaima, alleen zie je mijn haar niet meer. Die twee jaar aan loyaliteit betekende dus niets voor haar. Ik heb netjes mijn shift afgemaakt, ook in de hoop dat ze naar me toe zou komen en het gesprek aan zou gaan. Ik wilde gewoon begrijpen waar haar haat vandaan kwam. Het gaat in toch om een stukje stof? Je ziet het steeds meer gebeuren. Niet alleen hier in Nederland, maar ook in Frankrijk. Daar worden de abaya (lange wijde jurk) en hijab zelfs op bepaalde plekken verboden. Dat maakt me echt boos. Waarom maken mensen zich druk om een jurk of een stuk stof? Sommige mensen willen zich gewoon graag bedekken, ook niet-moslims. Mensen zeggen dat er in Nederland geen discriminatie is, maar die is er zeker wel. Toen dit gebeurde was het voor mij een bevestiging daarvan. Ik vind het pijnlijk dat we niet volledig geaccepteerd worden.”
Heb je daarna nog actie ondernomen?
“Doordat ik was voorbereid op haar reactie, heb ik van te voren de voice recording op mijn mobiel aangezet. Het hele gesprek is dus opgenomen. Toen ik mijn verhaal achteraf deelde op Snapchat, zei iemand dat ik het Bureau van Discriminatie terecht kon, dus dat heb ik gedaan. Na een paar telefoontjes was de conclusie dat ze niet veel voor me konden betekenen. Ze zeiden dat ze de zaak een waarschuwing konden geven, maar zelfs dat wisten ze niet zeker. Wanneer het nog meerdere malen zou voortkomen, dan pas zouden ze kunnen ingrijpen. Het was best veel gedoe voor mij, je moest veel dingen invullen en indienen. Voor alleen een waarschuwing vond ik dat te veel werk. Het voelde alsof ik niet serieus werd genomen, ondanks dat ik iets heftigs heb meegemaakt. Ik voelde wel: wat is mijn waarde als moslim in deze samenleving?”
Voelde dit als een tegenslag in je nieuwe journey als hijabi?
“Voor mij was het altijd al duidelijk dat ik de hijab zou gaan dragen, het was alleen een kwestie van wanneer. Ik wilde wachten tot ik er echt klaar voor was en heb er stap voor stap naartoe gewerkt. Ik ging me steeds bedekter kleden, heb me goed ingelezen over de Islamitische betekenis van de hijab en wachtte tot het juiste moment om officieel de overstap te maken. Ik ben er dus juist alleen maar trots op. Dit incident voelt daarom alleen maar als een beproeving voor mij. Mijn favoriete quote is niet voor niets: what doesn’t kill you makes you stronger. Wanneer er vervelende dingen gebeuren in mijn leven, zeg ik altijd: ik ben hierdoor sterker geworden. In combinatie met het vers uit de Koran: ‘Allah doesn’t burden a soul beyond that it can bear’, voel ik mij dan gesterkt. Elke beproeving op mijn pad kan ik aan, ook als ik soms denk dat het me niet lukt.”
Hoe ben je hier sterker uit gekomen?
“Het heeft ervoor gezorgd dat ik voor mezelf ben begonnen. Vanaf kleins af aan wilde ik al iets voor mezelf opbouwen. Toen ik werd ontslagen, maakte het mijn keuze makkelijker. Nu ik voor mezelf werk, kan ik zelf kiezen wat ik doe en draag. Ik kan gewoon helemaal mezelf zijn. Terugkijkend op de situatie had ik haar misschien wel willen bedanken. Als ze me niet had ontslagen, was ik nooit voor mezelf gestart. Ik weet ook dat ze er nu misschien mee weg is gekomen, maar niet voor altijd. Gerechtigheid komt vanzelf, maar ik ben gelukkig verder gegaan met mijn leven. Dit betekent overigens niet dat het bij elk bedrijf zo zou gaan. Er zijn plekken en bedrijven die jou accepteren. Het is misschien soms wat lastiger, maar er is altijd wel een manier om het te laten werken. Laat het je in ieder geval niet weerhouden om de hijab te dragen wanneer jij dit graag wil.”