‘Heb je nou nog steeds geen man?’ 5 van de meest gehoorde vervelende opmerkingen tijdens de feestdagen
- Artikel
- 20 dec 2023
- 5 minuten leestijd
Het kerstdiner met familie, het blijkt elk jaar weer een uitdaging. Van vervelende opmerkingen als ‘ben je nog steeds niet afgestudeerd?’ tot verhitte politieke discussies. De countdown naar de feestdagen is begonnen en wij helpen je met de nodige mentale voorbereiding.
Terwijl december in volle gang is, ben je je vast al aan het bedenken hoe je het kerstdiner met familie straks gaat overleven. Stiekem hoop je dat je dit jaar niet naast die irritante oom hoeft te zitten. Je weet wel, degene die altijd van die vervelende opmerkingen maakt en de sfeer een beetje bederft.
Hoe kan je jezelf eigenlijk wapenen tegen deze irritante opmerkingen? We vroegen onze Instagram-volgers naar hun meest vervelende opmerkingen tijdens de feestdagen en hoe zij daarop reageren. Tel je tot tien om kalm te blijven of kom je met een slimme comeback? Lees alle ervaringen hier én ontdek ook meteen hoe anderen omgaan met deze uitdagende situaties.
Sterre: ‘Ik ben geen racist, maar…’
“Sinds de verkiezingen merk ik dat mensen in mijn omgeving hun vooroordelen, vaak gebaseerd op desinformatie, niet meer onder stoelen of banken steken. Bekenden, buren, collega’s en helaas ook familie denken dat ze - door de winst van de PVV - een vrijkaart hebben om racistische opmerkingen of grapjes te maken. De veelgebruikte disclaimer ‘ik ben geen racist, maar…’ doet niets af aan de boosheid en teleurstelling die ik voel wanneer familieleden zich negatief uitlaten over bijvoorbeeld migranten. Vooral omdat mijn familie zelf ook een migratieachtergrond heeft. Anders dan voorgaande feestdagen voel ik nu de verantwoordelijkheid om anderen aan te spreken op hun racisme. Ik voel me nu zeker genoeg om die gesprekken aan te gaan en het eventuele ongemak dat daaruit voortvloeit te dragen. Racistische opmerkingen? Not on my watch. Niet meer.”
Lisette: ‘Wanneer komt de tweede?’
“Mijn man en ik hebben een dochtertje gekregen door middel van IVF. Het was geen fijn proces, maar gelukkig wel succesvol. Toen ik 35 weken zwanger was, werd ik opgenomen in het ziekenhuis met HELLP-syndroom. Mijn organen vielen uit en mijn bloeddruk steeg enorm, waardoor ik op de 24-uursbewaking lag en mijn dochter in week 36 werd geboren. Ik heb er gelukkig niks aan overgehouden, maar blijft de kans op HELLP 20 procent bij een volgende kindje. Nu, zes jaar later wordt deze vraag wederom elke keer gesteld bij familiegelegenheden. Het is voor mij nogal een emotioneel beladen onderwerp, dus ik vind het geven van een reactie vaak lastig. Ik zeg dan vaak: “Met de wil van Allah swt.” Dit is voor mij het meest neutrale wat ik kan zeggen, zonder direct al mijn emoties naar boven te halen. Terwijl ik van binnen echt breek.”
Amy: ‘Heb je nou nog steeds geen man?’
“Als ik zo’n vraag krijg gaat er een naar gevoel door me heen. Ik ben 20 jaar en in mijn familie is het gewoonlijk om op deze leeftijd te trouwen en kinderen te krijgen. Bij mij is dit niet zo. Ik werk en studeer en wil dit blijven doen om de hoogste functie te kunnen krijgen. Ik ga niet uit en doe in het weekend niet veel meer dan een drankje met vriendinnen op het terras. Ik leer dus ook geen mannen kennen op deze manier, maar ik vind dat prima zo. Natuurlijk wil ik een man en kinderen, maar ik ga het niet forceren. Wanneer familieleden deze vraag stellen, zeg ik gewoon: “Het komt wel, laat mij maar doorleren. Het komt vanzelf op mijn pad.” En daarmee kap ik het gesprek altijd af.”
Mahtab: ‘Je valt steeds meer af, er blijft niks van je over.’
“Ik ben zelf Moslima en vier geen Kerst, maar tijdens andere feestdagen heb ik wel last van nare opmerkingen. Ik ben twee jaar geleden ongeveer 20 kilo afgevallen. Hierover krijg ik heel veel kritiek, en dat doet pijn. Nu ik ben afgevallen zie ik er opeens niet meer goed uit volgens hen. Wat ik dan vaak zeg op zo’n moment is: “Als je aankomt is het niet goed en als je afvalt ook niet, dus ik doe gewoon lekker wat ik wil.” Voorheen zei ik niks, maar nu wijs ik mensen erop dat ze altijd wel wat te klagen hebben.”
Souhaïlla: ‘Je bent zo teruggetrokken’
“Wanneer ik deze opmerking krijg, heb ik altijd het gevoel alsof ik moet verantwoorden waarom ik ben wie ik ben. Ik merk dat mensen met een spontane, drukke, extraverte houding het niet goed kunnen verdragen als er een rustige, iets stillere persoon in de ruimte zit. Ik hoor dan vaak “Wat is ze stil zeg.” Ik merk dat ik dan vaak uitleg geef waarom ik een introvert ben, maar eigenlijk hoort dat helemaal niet.”