Politiekpraat met Aalâa Alrubey (DENK): “Beslissingen moeten niet langer meer over ons, maar met ons worden gemaakt”
- Artikel
- 20 nov 2023
- 6 minuten leestijd
In de aanloop naar de verkiezingen zetten we vijf biculturele vrouwen in de politiek in de schijnwerpers. In deze serie “Politiekpraat”, gaan we dieper in op de verhalen, uitdagingen en successen van deze inspirerende vrouwen in hun strijd voor een betere samenleving. Deze week in de spotlight: Aalâa Alrubey van DENK.
Naam: Aalâa Alrubey
Leeftijd: 19 jaar
Kandidaat: #4 op kieslijst DENK
Als er één ding is waar Aalâa niet tegen kan is het onrecht. Ze wil onder andere een stem zijn voor studenten, jongeren en vrouwen met een hijab die hun dromen waar willen maken. We spreken Aalâa over haar drijfveren binnen de politiek.
Hoi Aalâa, waar begon jouw interesse in de politiek?
“Ik ben opgegroeid in een nieuws gezin. Vanaf kleins af aan zaten we elke ochtend voor de tv ons ontbijt te eten. We hadden dan vaak RTL Nieuws of Al Jazeera aan staan. In de avond gingen we dan aan de eettafel het nieuws bespreken en praatten we over alles wat er gebeurde in de wereld. Dan hadden we wel eens discussies aan tafel en vormde zich een soort debat. Ik had daarin altijd hele sterke meningen. Het viel me al op jonge leeftijd op dat er veel onrechtvaardigheid leeft in de wereld. Dat er veel minderheden zijn in Nederland die ondervertegenwoordigd worden in de politiek en veel keuzes die over ons worden gemaakt, zonder dat we zelf aan tafel zitten.”
“Momenteel zijn er maar vijf mensen in de Tweede Kamer onder de 30 jaar”
“Mijn moeder is Marokkaans, mijn vader Irakees en ik heb drie zussen. In de Arabische cultuur is het de norm om anderen te helpen en voor anderen op te komen. Mijn familie is dan ook echt een familie die zich altijd heeft ingezet voor anderen. Mijn ouders zijn bijvoorbeeld bekenden bij AZC’s in de buurt, waar ze werken als tolk. Dus dat heeft altijd al een beetje in me gezeten. Nu wil ik er een extra stapje bovenop doen en de politiek in gaan, zodat ik me echt kan bezighouden met wetten en regelgeving.”
Waarom vind je juist dát zo belangrijk?
“Omdat ik niet van onrecht hou. Ik wist daarom altijd al dat ik graag rechten wilde studeren. Toen een paar jaar geleden de toeslagenmisdaad naar voren kwam, hield ik me daar heel erg mee bezig. Ik keek het nieuws en volgde alle debatten, waardoor ik me ging beseffen: de belastingdienst heeft aan het einde van de dag zoveel invloed op ons allemaal. Daar moeten goede en eerlijke wetten en regelgeving voor komen. Ik heb toen besloten Fiscaal Recht te gaan studeren, zodat ik me op dat gebied kan specialiseren. Maar ook in de politiek vind ik het belangrijk om hier mijn stem over te laten horen.”
Waar wil je nog meer allemaal je stem over laten horen?
“Ik merk dat er een aantal groepen zijn die sterk ondervertegenwoordigd worden in de politiek, en daar moet verandering in komen. Er worden beslissingen gemaakt die heel veel invloed op ons hebben. Daarom vind ik het belangrijk dat iedereen aan tafel zit om die besluiten te maken. Denk bijvoorbeeld aan jongeren. Zij hebben ongelofelijk veel te verduren, maar hebben veel te weinig zeggenschap wanneer het over deze problemen gaat. Ik wil me daarom inzetten om de stemgerechtigde leeftijd te verlagen naar zestien jaar. Momenteel zijn er ook maar vijf kamerleden in de Tweede Kamer onder de 30 jaar. Ik hoop dat met mijn aanwezigheid te veranderen.”
“De obstakels die anderen bij me zien, zie ik zelf juist als mijn kracht”
“Maar ik wil ook op andere vlakken representatie bieden binnen de Tweede Kamer, bijvoorbeeld voor biculturele vrouwen, moslims en vrouwen met hijab. Vooral dat laatste vind ik heel belangrijk, want vrouwen met een hijab worden momenteel in hun dagelijkse activiteiten beperkt en de angst dat die beperkingen groeien, leeft enorm. In Frankrijk mag je niet meer met een abaya (lange losvallende jurk) of hijab naar school. Ook in Nederland werd een tijd geleden een werknemer van de NS de trein uitgezet vanwege haar abaya. Ik hoop dat ik voor meer representatie voor deze vrouwen in de Tweede Kamer kan zorgen, zodat we zulke kwesties bespreekbaar kunnen maken.”
Je stelt je nu voor het eerst verkiesbaar, dat lijkt me spannend. Hoe sta je er in?
“Natuurlijk vind ik het best spannend, maar ik kijk er vooral heel erg naar uit. Ik denk dat ik als jonge vrouw een heel nieuw perspectief kan brengen in de kamer en als bicultureel persoon kan ik een hele grote groep mensen vertegenwoordigen. Ik denk dat er veel mensen zullen zijn die denken: zij is jong, wat doet zij daar? Maar de obstakels die anderen bij mij zien, zie ik zelf juist als een kracht. Ik ben degene die het beste kan opkomen voor de rechten van jongeren. Degene die kan opkomen voor minderheden. Degene die kan meebeslissen over de wetten en regels die over ons worden gemaakt.’
“Beslissingen moeten niet langer meer over ons, maar met ons worden gemaakt”
‘Mijn ouders vonden het eerst wel spannend dat ik me verkiesbaar stelde. Ze zeiden: denk er goed over na, weet waar je aan begint. Maar ik zei: ik ga dit gewoon doen. We hebben meer vrouwen van kleur nodig in de politiek, dus ik weet waar ik het voor doe. Dit is iets waar ik echt voor sta. Nu mijn ouders dat doorhebben, steunen ze me onvoorwaardelijk.”
Waarom is het belangrijk om 22 november te gaan stemmen?
“Ik begrijp dat mensen hun vertrouwen zijn verloren in de politiek wanneer je kijkt naar hoe het de afgelopen dertien jaar is gegaan. Dus ik begrijp dat mensen niet willen stemmen. Maar mensen moeten zich beseffen dat dit andere verkiezingen zijn. We gaan een nieuwe premier krijgen. De koers kan deze keer een hele andere kant op gaan. Het is tijd voor een nieuw geluid. Een geluid dat die van de minderheden laat horen. Beslissingen moeten niet langer meer over ons, maar met ons worden gemaakt. Als je dit ook wil, dan is het belangrijk om te gaan stemmen.”