Romy (25) over cyclisch leven: ‘De eerste dag van het bloeden neem ik altijd vrij’
- Artikel
- 19 jul 2024
- 8 minuten leestijd
Wanneer Romy Michelle (25) voor het eerst hoort over cyclisch leven, is ze meteen geïnteresseerd. Ze besluit onderzoek te doen en haar leven volledig af te stemmen op haar menstruele cyclus. "Het geeft me rust en helpt me om mijn grenzen beter aan te voelen."
Misschien heb je het de laatste tijd weleens voorbij zien komen: cyclisch leven, oftewel leven volgens je menstruele cyclus. Maar wat houdt deze levensstijl precies in, en waarom zijn zoveel vrouwen* er enthousiast over? Cyclisch leven draait om het afstemmen van je activiteiten, voeding, en zelfzorg op de verschillende fases van je menstruatiecyclus: menstruatie (winter), folliculaire fase (lente), ovulatie (zomer) en luteale fase (herfst).
Elke fase brengt haar eigen energie, behoeften en stemmingen met zich mee, doordat de hormonen per fase verschillen. Hou je daar rekening mee, dan kun je je planning erop aanpassen. Tijdens de menstruatieperiode ligt de focus bijvoorbeeld vooral op rust en introspectie, terwijl de folliculaire fase juist een tijd is voor nieuwe ideeën en plannen. Ovulatie brengt vaak een piek in energie en sociale activiteiten, en de luteale fase nodigt uit tot afronding en zelfzorg.
Mensen die zich hebben verdiept in de menstruele cyclus en hoe deze werkt, zeggen dat door de verschillende fasen te erkennen en omarmen, mensen met een baarmoeder meer balans kunnen vinden in hun energie, productiviteit en beter inspelen op hun emotionele behoeften gedurende elke fase.
Vorig jaar maakte Romy ook de overstap naar cyclisch leven. We spreken haar over deze keuze en wat dit voor haar betekent.
Hoi Romy, wanneer hoorde je voor het eerst over cyclisch leven?
“Het was een onderwerp dat ik steeds vaker voorbij zag komen op sociale media en waar ik steeds vaker andere vrouwen over hoorde in mijn omgeving. Elke keer dat dit onderwerp werd aangesneden voelde ik een bepaalde aantrekkingskracht. Mijn enthousiasme bleef groeien, waardoor ik wist dat ik hier iets mee ‘moest’ gaan doen. Het moment dat ik er echt bewust naar begon te leven, was in januari 2023. Sinds een aantal jaar ervaarde ik heftige krampen tijdens mijn menstruatie. Het moment dat ik erachter kwam dat hevige pijn tijdens het bloeden niet ‘normaal’ is en juist een teken dat je lichaam uit balans is, ben ik zelf op onderzoek gegaan. Ik leerde veel over de menstruatiecyclus en cyclisch leven. Dit zijn dingen die je niet echt op school leert; wat het inhoudt om een menstruatiecyclus te hebben en wat je per fase kan doen om zo goed mogelijk voor jezelf te zorgen. Om eerlijk te zijn wist ik twee jaar geleden nog niet eens wat een eisprong was. Ik leefde altijd toe naar het bloeden, zonder te weten dat er verschillende fases in onze cyclus zijn die invloed hebben op lichaam, geest, gedachten en energie.”
Hoe ziet die overstap er voor jou uit?
“Dit is begonnen door kleine stapjes te maken om de levensstijl ‘eigen’ te maken. Vrij nemen op de eerste dag van mijn menstruatie was stap één. In de maanden erna ben ik bewust mijn menstruatiebloed op gaan vangen met een cupje. Dit doe ik nu nog steeds elke maand. Het bloed bewaar ik tot het einde van mijn menstruatie en geef het daarna terug aan de aarde op een mooie plek waartoe ik me geroepen voel. Hier maak ik een klein ritueel van met schelpjes en/of geplukte bloemen. Dit ritueel helpt me om de verbinding met mijn lichaam en mezelf te versterken. We zijn allemaal cyclische wezens. Door hier bewust naar te leven erken én omarm ik dat deel van mezelf.
Tijdens de menstruele fase (winter) schrap ik alles uit mijn agenda. De eerste dag bloeden is echt alleen voor mij. De pijn vraagt mij ook echt om volledig aanwezig te zijn in mijn lichaam zonder afleiding van buitenaf. Ik ontvang dan ook geen bezoek. De dagen erna kijk ik hoe ik me voel en plan ik zo min mogelijk. Tijdens de folliculaire fase (lente) neemt mijn energie toe. Ik vind het dan fijn om te schrijven en krijg vaak nieuwe ideeën. Tijdens de ovulatie (zomer) heb ik veel energie. Ik ga dan veel naar buiten, maak afspraken met vrienden, werk mijn ideeën uit en sport veel. In de luteale fase (herfst), de fase vóór het bloeden, voel ik me vaak wat vermoeider. Ik heb geleerd om dan minder te doen en alles op een lager pitje te zetten. Die dagen ben ik ook wat meer in mezelf gekeerd en stiller. Ik vind het fijn om meer te schrijven en reflecteer veel in deze periode.
Welke verschillen merk je sinds je cyclisch bent gaan leven?
“Ik ervaar nu meer rust in mezelf en voel mijn (lichaams)grenzen beter aan. Daarnaast voel ik nu véél beter aan wat bij mij past en wat/wie niet. Nu ik meer verbonden ben met mijn lichaam voel ik dat soort dingen veel beter aan en durf ik ook meer op mijn intuïtie en gevoelens te vertrouwen.Een andere reden om met cyclisch leven te beginnen, was dat ik me niet kon openstellen voor mijn eigen seksuele energie, laat staan voor die van een ander. In het verleden had ik onbewust heel erg de bevestiging van partners nodig om te voelen dat ik genoeg was. Hierdoor stond ik niet in verbinding met mijn eigen waarheid, wat ík wilde en wat mijn behoeftes waren. Door cyclisch te leven, ontdekte ik deze blokkades en gaf ik hier liefdevol ruimte aan. ‘Nee’ leren zeggen en het aangeven van mijn grenzen was hier ook een belangrijk onderdeel van.”
Merk je dat je sommige dingen nog lastig vindt?
“Ja, ik vind het soms nog steeds uitdagend om mijn grenzen aan te geven. Dit is vooral wanneer ik op weerstand stuit bij de ander als ik niet afwijk van wat ik aangeef. Mensen reageren vaak onbegripvol. Ik denk dat dit kan komen door het generatieverschil. Onze moeders en oma’s hebben nooit geleerd om hun grenzen aan te geven of om te leven volgens hun cyclus. Als ze aan het bloeden waren of lagen te creperen van de pijn, moesten ze gewoon door. Ze wisten niet beter en hebben nooit geleerd om begrip te hebben voor hun eigen grenzen. Ik denk dat die reacties hieruit mogelijk kunnen voortkomen. Ik probeer dan een stapje terug te nemen, diep adem te halen, en liefdevol en begripvol te reageren. Maar ik blijf wel trouw aan mijn eigen waarheid.”Heb je het gevoel dat er een stigma ligt op dit onderwerp?
“Er ligt zeker een collectieve schaamte op menstruatie en onze cyclus in het algemeen. Als meisje leer je al snel: 'Als je maar niet doorlekt, want wat als anderen het zien?' Het is belangrijk om dit taboe te doorbreken. Daarom vang ik mijn bloed op en beschilder ik mijn gezicht er soms mee om het gevoel van schaamte op ons bloed te doorbreken. Daarmee wil ik laten zien: kijk ons bloed is niet vies en je hoeft je er niet voor te schamen. Het is volkomen normaal.Dit stigma komt van vroeger, toen vrouwen werden onderdrukt en hun stemmen werden gesmoord. We moesten ons klein houden. Sindsdien is onze maatschappij gebouwd op masculiene waarden, met het idee dat vrouwen moeten (over)leven zoals mannen dat doen. Nu leren we weer om het feminiene, dat 'slowing down', te omarmen. En ik denk dat niet alleen vrouwen, maar ook mannen hier veel winst uit kunnen halen.”
Welk advies zou je anderen geven die geïnteresseerd zijn in cyclisch leven?
“Een van de belangrijkste dingen die vrouwen mogen leren is ‘slowing down’ en verbinding zoeken met je emoties en eigen gevoel. Wij vrouwen kunnen heel productief zijn, maar het is niet realistisch om dat van jezelf te verwachten gedurende je gehele cyclus. Daarnaast heeft elke vrouw denk ik baat bij het onderzoeken en in kaart brengen van haar eigen cyclus. Als cyclisch leven een te grote stap lijkt, kun je beginnen door elke dag even stil te staan, rustig te ademen, en bij jezelf in te checken: hoe voel ik me nu eigenlijk? Wat heb ik nodig?Ik denk dat bijna elke vrouw een onderliggende behoefte en verlangen heeft om erover te praten. Het kan eng zijn, maar zoek in je omgeving naar vrouwengroepen of vrouwencirkels. Daar komt dit onderwerp zeker ter sprake. Op die manier heb ik mijn beste vriendinnen ontmoet.”
*Ook al spreken wij over vrouwen, is de redactie van Spot On zich ervan bewust dat niet iedereen die menstrueert zich identificeert als vrouw, en niet elke vrouw menstrueert
Foto credits: Wilder Mind Studio