7x tips van Zakia Picolina over wat je kunt doen als je gepest wordt als volwassene
- Artikel
- 29 sep 2023
- 4 minuten leestijd
Pesten onder volwassenen gebeurt vaker dan je denkt. Hoe herken je het? En hoe zorg je ervoor dat het stopt? Zakia Picolina geeft zeven tips om af te rekenen met pesters. Gebaseerd op haar eigen ervaringen als coach en met online pesters.
Pesten is geen grap. En guess what, het blijft ons achtervolgen. Zelfs als we denken dat we die schooljaren achter ons hebben gelaten. Het sluipt ons volwassen leven binnen op de gekste plekken: op het werk, in onze vriendengroepen, op online platforms, en ja, zelfs in families. En het ergste is dat het allemaal verborgen blijft, terwijl het wel serieuze emotionele en psychologische impact kan hebben voor degenen die eronder lijden.
Maar hé, geen zorgen! We duiken erin, ontleden wat het nou eigenlijk is, waarom het gebeurt, en nog belangrijker, hoe we er iets aan kunnen doen. Onthoud: pesten is nooit gerechtvaardigd.
Wat is pesten onder volwassenen?
Pesten onder volwassenen komt in allerlei vormen voor. Van stiekem roddelen bij het koffiezetapparaat tot online pesterijen. Het draait allemaal om mensen die expres anderen pijn doen, vernederen of voor schut zetten.
Maar WAAROM?!
Soms willen pesters macht over anderen hebben. Anderen pesten om zichzelf beter te voelen of ze worden beïnvloed door groepsdruk. Soms hebben ze zelf pijnlijke ervaringen gehad of kunnen ze moeilijk begrijpen hoe anderen zich voelen.
De impact
Pesten onder volwassenen is geen grap. Het kan serieuze gevolgen hebben Je kunt er flinke emotionele stress door ervaren, je lichamelijke gezondheid beïnvloeden, je zelfbeeld een deuk geven, relaties onder druk zetten, je werkprestaties belemmeren en zelfs langdurig trauma veroorzaken.
Als iemand die influencer, ondernemer en presentator is, weet dat (online) pesten ook een deel van mijn realiteit is. Mensen hebben commentaar op van alles, van hoe je eruitziet tot hoe je praat, en soms zelfs op wie je bent als persoon. Het is niet altijd even makkelijk om daarmee om te gaan.
Maar hier komt het goede nieuws: de tips die ik je hieronder geef hebben niet alleen mij geholpen, ze kunnen ook jou helpen. Of je nu binnen een online omgeving gepest wordt of in een andere context. Ze hebben me geholpen om weerbaar te worden tegen online pesterijen en een positieve sfeer te behouden in mijn online gemeenschap.
1. Herken pesten
Laten we eerlijk zijn, niemand wil een detective worden voor pestgedrag, maar het is belangrijk om te weten hoe je het kunt herkennen. Als je steeds hetzelfde negatieve gedrag ziet, dan is het duidelijk: er is pesten aan de gang..
2. Praat erover
Het delen van je ervaringen kan opluchten en je het gevoel geven dat je er niet alleen voor staat. Het kan je ook helpen bij het vinden van mogelijke oplossingen en strategieën om met pesten om te gaan. Onthoud dat er altijd mensen zijn die bereid zijn om naar je te luisteren en je te ondersteunen tijdens deze uitdaging. Je bent niet alleen.
3. Beheers je emoties
Het omgaan met je emoties en stress is geen fluitje van een cent, maar met wat oefening en doorzettingsvermogen kun je sterker worden en beter omgaan met de hele pest-ellende onder volwassenen.
4. Blijf kalm
Pesters hopen vaak dat je emotioneel reageert, maar als je rustig blijft, ontneem je hen die voldoening. Bovendien behoud je daarmee controle over jezelf en de situatie, waardoor je betere beslissingen kunt nemen over hoe je met de pestkoppen omgaat.
5. Stel grenzen
Grenzen stellen is een krachtige manier om aan pesters te laten zien dat hun gedrag niet wordt geaccepteerd. Het is een daad van zelfrespect en verhoogt je zelfvertrouwen, omdat je laat zien dat je de controle hebt over wat je accepteert en wat niet.
6. Blokkeer pesters op sociale media
Online pesten kan net zo schadelijk zijn als persoonlijk pesten en kan 24/7 doorgaan, met langdurige gevolgen. Bescherm jezelf door pesters te blokkeren op sociale media en het gedrag te melden aan platformbeheerders die maatregelen kunnen nemen.
7. Zoek hulp
Als pesten op de werkplek je werkprestaties en kansen beïnvloedt, overweeg dan juridische stappen zoals een klacht in te dienen bij je werkgever.
Door onze bewustwording te vergroten, onze weerbaarheid te versterken en de juiste stappen te ondernemen, kunnen we niet alleen onszelf beschermen, maar ook bijdragen aan het stoppen van pesten onder volwassenen. Het begint bij ons, en met elkaar kunnen we de wereld vriendelijker maken voor ons allemaal. You got this, sis!
Foto header: Yara Photography