Biculturele vrouwen hebben er meer kans op: 5x wat je nog niet wist over PTSS
- Artikel
- 14 apr 2023
- 2 minuten leestijd
Een posttraumatische stressstoornis (PTSS) is vaak het gevolg van een traumatische ervaring, bijvoorbeeld huiselijk geweld. Maar wist je dat niet iedereen deze stoornis ontwikkelt na zo’n heftige ervaring? We zetten hieronder nog een paar verrassende feiten voor jou op een rij.
1. Meest voorkomende aandoening in Nederland
Ongeveer acht procent van de Nederlandse bevolking is gediagnosticeerd met PTSS, wat neerkomt op bijna 1,3 miljoen. PTSS komt dus vaker voor dan je denkt.
2. Let’s (not) talk about it
Ondanks dat een groot gedeelte van de bevolking deze aandoening heeft, wordt het bespreken van PTSS nog steeds gezien als taboe. Mensen met PTSS schamen zich ervoor of zijn bang dat ze niet serieus worden genomen. Vaak is dit ook de reden dat mensen geen hulp zoeken.
3. Verhoogd risico voor biculturele vrouwen
Uit onderzoek blijkt dat biculturele vrouwen die uit landen komen waar oorlog of geweld heerst vaker traumatische ervaringen meemaken zoals misbruik of huiselijk geweld. En daardoor ook meer kans hebben op het ontwikkelen van PTSS. Daarnaast is het vaak een taboe om op zoek te gaan naar hulp doordat de aandoening in sommige culturen gezien wordt als een teken van zwakte of omdat het simpelweg (nog) onbekend is.
4. Verhoogd risico voor überhaupt vrouwen
Daarnaast hebben vrouwen überhaupt al een hoger risico op het ontwikkelen van PTSS in tegenstelling tot mannen, maar liefst twee keer (!!) zo veel. Volgens onderzoek zouden vrouwen meer worden blootgesteld aan verschillende soorten trauma’s. Wist je dat elke vrouw op z’n minst één keer in haar leven een traumatische ervaring meemaakt? Well, do the math…
5. Steeds meer aandacht
In Nederland is er steeds meer aandacht voor het behandelen van PTSS en het voorkomen ervan. Zo zijn er verschillende programma’s die helpen om veerkracht te vergroten en symptomen van PTSS te verminderen.
Ken jij of ben jij iemand die worstelt met psychische problemen? Praat erover met iemand die je vertrouwt of met iemand die wellicht hetzelfde heeft meegemaakt. Toch op zoek naar professionele hulp? Neem dan contact op met je huisarts, zij kunnen je verder helpen.