Cynthirella (29) ontsnapte aan femicide: ‘Hij kneep mijn keel zo lang dicht, dat ik er bijna niet meer was.’
- Artikel
- 08 mei 2024
- 8 minuten leestijd
Cynthirella Wentzel groeit op in een onveilige omgeving met huiselijk geweld. Ze krijgt een relatie met een oudere man, maar na een tijdje verandert de liefde in een hel. Haar vriend wordt extreem gewelddadig en bedreigt haar met de dood: “Het zal wel aan mij liggen.”
Cynthirella is niet de enige. Eén op de drie vrouwen heeft te maken heeft met fysiek of seksueel geweld. Sterker nog: in Nederland sterft elke 8 dagen een vrouw aan geweld. In het merendeel van de gevallen plegen (ex)-partners de meeste moorden op vrouwen en is er een geschiedenis aan huiselijk geweld vooraf.
Onveilige jeugd
“Ik groeide op in een pleeggezin waarbij mijn pleegmoeder een alcoholverslaving had. Het was een groot gezin met in totaal acht kinderen. Mijn pleegmoeder was erg agressief en gewelddadig naar mij. Ik groeide op in een huis met veel huiselijk geweld. Mijn pleegzussen probeerden voor mij op te komen en gingen naar mijn pleegvader met de boodschap dat dit echt moest stoppen. Maar mijn pleegvader gaf geen reactie. Ik kreeg dus als kind geen liefde of aandacht op een positieve manier van mijn ouders en voelde mij niet veilig. Daardoor werd ik steeds agressiever. Ik voelde mij eenzaam, begon met stelen en werd onhandelbaar.”
Opname in een psychiatrische jeugdinstelling
“Op mijn negende werd ik klinisch opgenomen in een psychiatrische jeugdinstelling. Je wordt dan ter observatie in een behandelgroep geplaatst vanwege gedragsproblemen. Je woont hier ook. Deze plek heeft me toen stabiliteit geboden, waardoor ik me veiliger voelde. Ik ben gediagnosticeerd met van alles, zoals ODD en ADHD. Maar het kwam uiteindelijk allemaal neer op dat ik trauma’s had die ik moest verwerken. Op mijn dertiende besloot ik om terug te keren naar mijn biologische ouders en ben ik weggelopen van de jeugdinstelling. Maar mijn biologische ouders waren verslaafd aan drugs, dus dat mooie plaatje viel al snel weg. Mijn vader verkocht mijn spullen om drugs te kunnen kopen. Mijn moeder deed vaak de deur niet open als ik thuis wilde komen waardoor ik in de portiek moest slapen.”
Gewelddadige relatie
“Ik was in deze periode vaak op straat en kwam niet meer opdagen op school. Mijn ouders en school hadden geen grip meer op mij. Op mijn 14e werd ik verliefd op een man in de 40 die ik op straat had leren kennen. Hij had mij op straat zien staan en nodigde mij een keer uit om bij zijn huis naar binnen te komen. Ik voelde mij veilig bij hem. Hij leek om mij te geven, dus kregen we een relatie. Hij was er voor mij door aandacht te geven. Hij kookte voor mij, praatte met me, kocht kleding voor mij en bood mij zelfs een huis aan. Ik voelde mij gezien door hem.”
“Ik werd na een tijdje weer opgenomen in een jeugdinstelling en dan mocht ik op verlof naar hem toe, omdat we beiden zeiden dat hij mijn oom was. Aan de ene kant had ik zelf diep van binnen een gevoel van ‘dit klopt niet’. Maar aan de andere kant was ik mij er niet van bewust dat ik gebruikt werd. Ik dacht echt: deze persoon houdt van mij. Maar langzamerhand veranderde de relatie. Op mijn 16e wilde ik meer vrijheid door bijvoorbeeld uit te gaan, maar dat vond hij niks. Hij begon steeds meer te drinken en werd snel jaloers. We belandden in een vicieuze cirkel. Hij sloeg mij bont en blauw, kreeg daarna veel spijt en het was weer goed. Ook gaf ik mijzelf de schuld. Het zal wel aan mij liggen, dacht ik. Mijn referentiekaders als kind waren zo slecht. Ik heb nooit liefde gekend, dus dan is het lastig om in te zien dat controle en geweld geen liefde is. Ik was geweld namelijk gewend, maar voelde mij alsnog wanhopig, angstig en onzeker.”
“Op een gegeven moment begon hij controlerend te worden en mij te stalken. Ik zat toen op kamertraining (dan leef je samen met andere jongeren in een huis zodat je leert om zelfstandig te wonen). Hij vond het niks dat ik daar zat met allemaal jongeren. Daarom kwam hij onverwachts langs bij mij of wachtte hij mij buiten de instelling op. Ik werd hier bang van, waardoor ik uiteindelijk ben overgeplaatst naar een andere instelling waar hij niet kon komen.”
Toxic relatie
“Op een gegeven moment overleden mijn pleegvader en mijn biologische moeder waardoor ik naar Curaçao vertrok, omdat ik daar nog familie had. Op Curaçao leerde ik een twintig jaar oudere man kennen waar ik verliefd op werd. Wij kregen een relatie en alles leek goed te gaan. Totdat zijn gedrag ook langzaam begon te veranderen. Hij werd steeds agressiever en snel jaloers. 's Nachts zette hij mij op straat en bedreigde hij mij met een kapmes om drugs voor hem te halen. Ik raakte hierdoor zelf ook verslaafd aan cocaïne. Ik voelde me dood van binnen, verdrietig en hopeloos. Ik wilde niet meer leven en zag geen uitweg meer. Het werd zo erg dat hij mij een keer op het bed duwde en mijn keel zo lang dichtkneep dat ik er bijna niet meer was. Ik kon uiteindelijk wel wegkomen. Na twee jaar durfde ik voor het eerst over deze situatie te praten met mijn pleegzussen. Ik schaamde mij voor de situatie, waardoor ik alles een lange tijd voor mezelf heb gehouden.”
“Mijn pleegzussen zeiden tegen mij dat ik terug naar Nederland moest komen. Zij zouden een ticket voor mij kopen en in de tussentijd verbleef ik bij mijn tante. Maar de thuissituatie bij mijn tante was niet veel beter, omdat mijn tante mij letterlijk had verkocht aan een mannelijk familielid. Hij wilde mij als zijn vrouw hebben. Ze had 50 gulden aangenomen van hem waardoor ik een nacht met hem zou moeten uitgaan. Ik zei dat ik dit niet ging doen, maar toen is hij naar mij toegekomen en bedreigde hij mij met een pistool. Hij zei dat hij mij dood zou maken. De volgende dag ben ik gevlucht naar mijn oma en na een week ben ik naar Nederland gegaan.”
Geweld tegen vrouwen
Elk uur worden 5 vrouwen vermoord door een (ex)-partner of familielid.
Jaarlijks worden er in Nederland meer dan 40 vrouwen slachtoffer van femicide.
-
Wereldwijd heeft 1 op de 3 vrouwen te maken met fysiek/seksueel geweld.
Keerpunt
“Mijn keerpunt kwam op het moment dat ik terugkeerde naar Nederland. Ik had geen huis en kon nergens terecht. Ik heb de hele dag op Schiphol zitten bellen om een plek te vinden waar ik kon verblijven. Uiteindelijk kon ik even intrekken bij mijn biologische zusje en na een tijdje ging ik een opvang in. Veilig Thuis Utrecht heeft mij uiteindelijk erg goed geholpen. Ik voelde mij gezien en gehoord. Ik kreeg weer vertrouwen. Ik had in deze periode wel last van mijn trauma’s en ik had niet door dat ik PTSS had. Vaak kreeg ik nachtmerries en herbelevingen. Dus, na een jaar begon ik met therapie en werkte ik aan mijn trauma’s met behulp van EMDR en exposure therapie, wat mij erg geholpen heeft. Die woede die ik altijd voelde, voel ik nu niet meer en mijn klachten zijn minder geworden. Ik stopte ook met drugs. Tijdens therapie ben ik er achter gekomen dat ik ontsnapt ben aan femicide. Ik ben een aantal keer dicht bij de dood geweest door het geweld dat ik allemaal heb meegemaakt en de situaties waarin ik heb gezeten. Ik zou niet weten wat er gebeurd zou zijn als ik was gebleven in de gewelddadige situaties waarin ik zat.”
“Door de traumabehandeling nu kan ik nu veel beter inzien wat mijn eigenwaarde is, maar ik blijf het lastig vinden soms. Het is een proces. Alleen de mensen waarmee ik vooruit kan komen, zitten nu nog in mijn leven. Mijn netwerk is daardoor heel klein geworden. Ik heb mijn verleden helemaal achter mij gelaten en werk momenteel voor Samen Veilig Midden-Nederland. Ik werk nu hier als cliënt ambassadeur en ervaringsdeskundige. Aan iedereen wil ik meegeven dat je echt niet alleen bent. Er zijn plekken waar je veilig kunt wonen en jij bent het waard om je veilig te voelen. Hoe moeilijk het ook is om eruit te komen: er is altijd een uitweg.”
Ben of ken jij iemand die te maken heeft met huiselijk geweld en maak je je zorgen? Neem contact op met Veilig Thuis: 0800-2000.
Bronnen cijfers en statistieken:
Amnesty International, https://www.amnesty.nl/encyclopedie/femicide
Atria, Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis, https://atria.nl/nieuws-publicaties/geweld-tegen-vrouwen/wat-is-femicide/
Openbaar ministerie, https://www.om.nl/onderwerpen/femicide