Nathalie is hoogsensitief: “Soms denk ik: had de wereld maar een volumeknop”
- Artikel
- 24 maa 2023
- 7 minuten leestijd
Word je vaak overweldigd door geluid, licht en emoties? En heb je veel behoefte aan me-time na een drukke dag? Het zou goed kunnen dat je, net als ongeveer één op de vijf mensen, hoogsensitief bent. Nathalie Meertens (26) vertelt hoe ze eindelijk ruimte maakt voor haar sensitiviteit zonder schaamte. “Ik accepteer mijn hoogsensitiviteit nu volledig en dat lost al zoveel op.”
Al op jonge leeftijd voelde Nathalie Meertens zich ‘anders’ dan de rest. In haar podcast Buiten Zinnen deelt ze onder meer haar ervaringen als hoogsensitieve vrouw in een wereld vol overprikkeling.
Hi Nathalie, hoogsensitiviteit is de laatste jaren haast een modewoord geworden. Wanneer kwam je erachter dat je hoogsensitief (HSP) bent? En kan je uitleggen wat het precies inhoudt?
“Ik weet niet beter dan dat ik me ‘anders’ voel dan de rest. Tijdens mijn tienertijd voelde het echt alsof er wat ‘mis’ met me was, bijvoorbeeld wanneer ik mezelf vergeleek met niet-HSP vrienden. Toen ik ging stappen met vrienden merkte ik hoe vermoeiend het voor me was. Ik durfde niet te zeggen dat ik overprikkeld was, uit angst dat ze raar zouden opkijken. Ik was continu bezig met mezelf aanpassen aan deze niet-HSP vrienden waardoor mijn eigen behoeften op de laatste plek kwamen. Als ik echt overprikkeld was en niet mee kon, verzon ik zelfs smoesjes om er onderuit te komen.
Als je HSP bent, is het alsof je door een extra scherpe bril naar de wereld kijk en alle details in full HD ziet. Als hoogsensitief persoon ben je extra gevoelig voor geuren, kleuren, geluiden, stemmingen (van jezelf of anderen) en ervaar je gebeurtenissen intenser. Wel hoor je vaak dat hoogsensitieve mensen één of twee zintuigen hebben die extra gevoelig zijn. Ik ben zelf bijvoorbeeld heel gevoelig voor geluid, maar minder voor geuren. Hoogsensitiviteit is dus geen knop die je kan aan of uitzetten. Het gaat over de werking van je zenuwstelsel, iets waar je niets aan kunt doen en wat dus ook erfelijk bepaald is.”
“Het is geen knop die je kan aan of uitzetten”
Wat zijn de grootste verschillen tussen jou als een hoogsensitief persoon en iemand die niet HSP is? En welk effect heeft dit op jouw leven?
“Details komen zonder filter tegelijk bij me binnen, terwijl een niet HSP-persoon zich vaak beter op één ding kan focussen. Uit onderzoek is ook gebleken dat er bij HSP's meer hersenactiviteit is in gebieden die gaan over waarneming en aandacht.Toen ik me ging verdiepen in hoogsensitiviteit, herkende ik zoveel van mezelf en dat was een enorme opluchting.
Als ik bijvoorbeeld in een drukke winkelstraat loop, zie ik niet de mensenmassa als één geheel maar alle kleine stukjes ervan. Een verdrietig persoon die voorbij loopt, weer iemand anders die ruziënd aan het bellen is, een lachende vriendengroep, een hond die wegrent, een auto die voorbij raast. Ik vind het vooral lastig op praktisch niveau, omdat ik er continu rekening mee moet houden.
Uit eten gaan vind ik bijvoorbeeld heel leuk, maar het is vervelend dat er vaak veel lawaai is in restaurants terwijl ik gevoelig ben voor geluid. Gedurende mijn leven heb ik geleerd me aan te passen, maar het vergt veel energie. Soms denk ik: had de wereld maar een volumeknop die ik kon aanpassen. Daarentegen vind ik een positief aspect dat ik zo’n rijke innerlijke belevingswereld heb. Mijn leven is allesbehalve saai, ik verveel me nooit.”
“Mijn leven is allesbehalve saai, ik verveel me nooit”
Hoe verhoud je je als HSP-persoon, als onderdeel van een minderheidsgroep, tot de samenleving?
“Behoren tot een minderheidsgroep betekent vaak dat je je op verschillende manieren gaat aanpassen. Voor een hoogsensitief persoon kan aanpassingsgedrag, als het te lang aanhoudt, zowel fysieke als mentale gezondheidsproblemen veroorzaken. Bovendien heb ik gemerkt dat je als HSP-persoon schaamte kan voelen rondom je hoogsensitiviteit, vooral als je niet opgroeit met hoogsensitieve rolmodellen om je heen.
Acceptatie, vanuit de HSP zelf en vanuit de omgeving, biedt een HSP de kans diens grenzen te bewaken en zo een gezonder en gelukkiger leven te leiden. Daarnaast is het belangrijk om te beseffen dat hoogsensitiviteit een spectrum is. Als ik een andere HSP ontmoet, ga ik er niet vanuit dat ik meteen alles van diegene begrijp. We moeten nieuwsgierig blijven naar elkaars gevoeligheden.”
In jouw podcast Buiten Zinnen deel je jouw gedachten over alles wat te maken heeft met mentale gezondheid, traumaheling en persoonlijke groei. Je vertelt ook jouw ervaringen over trauma en hoogsensitief zijn, die kunnen overlappen met elkaar. Kun je uitleggen hoe dat precies zit? En waarom besloot je dat in een podcast te delen?
“Door een onveilige hechtingsstijl en seksueel misbruik in het verleden had ik veel struggles met mijn mental health, waardoor ik lange tijd in een overlevingsstand leefde. Als je hoogsensitief bent, kan dat je gevoeliger maken voor trauma en tegelijkertijd kan trauma ervoor zorgen dat je zenuwstelsel veel alerter wordt. Toen ik mijn hoogsensitiviteit ging onderzoeken, bleef de vraag daarom vaak: word ik nu getriggerd door eerder trauma of hoort dit bij hoogsensitiviteit? Het blijft moeilijk om dat uit elkaar te halen, omdat de realiteit voor mij is dat trauma healing ook heel erg samenhangt met acceptatie van HSP zijn.
Trauma en hoogsensitiviteit kunnen dus op allerlei manieren invloed uitoefenen op elkaar. Nadat ik mijn healing journey begon, leerde ik eindelijk mijn eigen grenzen aangeven. Een voordeel hiervan is dat dit mij ook enorm hielp om als HSP mijn grenzen te bewaken.
Omdat ik graag taboes rondom trauma en mentale gezondheid wil doorbreken, besloot ik om mijn ervaringen te delen. Hiermee wil ik mensen steunen die ook mental healthstruggles hebben door inzichten te delen. Een podcast biedt meer ruimte dan bijvoorbeeld een Instagram post om op een genuanceerde manier je verhaal te delen. Door de vele reacties besef ik me dat ik niet de enige ben met bepaalde struggles.”
“Maak ook liefdevolle afspraken met jezelf”
Last but not least: hoe kan je het beste omgaan met hoogsensitiviteit in een wereld vol prikkels?
“Ten eerste: own it! Ik ben zo blij dat ik eindelijk op een punt ben waarop ik zonder schaamte ruimte maak voor mijn hoogsensitiviteit, ook bij mensen die zelf geen HSP zijn. Ik kan bijvoorbeeld steeds makkelijker zeggen dat ik overprikkeld ben of mijn grenzen aangeven. Ik omarm mijn hoogsensitiviteit nu als een belangrijk onderdeel van wie ik ben.
Verder heb ik geleerd dat het belangrijk is om je goed voor te bereiden op situaties waarvan je weet dat ze veel prikkels met zich meebrengen. Maak ook liefdevolle afspraken met jezelf over bijvoorbeeld je schermtijd of dingen die je heel leuk vindt, maar je tegelijk met veel prikkels belasten. Op een gegeven moment leer je als HSP dat niemand er wat aan heeft als jij overprikkeld bent en dat voorkomen écht beter is dan genezen. Zodra je je eigen hoogsensitiviteit serieus neemt en accepteert dat je brein nou eenmaal op een andere manier werkt, zullen anderen je ook sneller serieus nemen. Hoe meer zelfverzekerd jij bent over je hoogsensitiviteit, hoe meer jouw omgeving dat zal spiegelen."
Tip van Nathalie: “Als je meer wilt weten over alle kenmerken van hoogsensitiviteit, is het interessant om naar de test van wetenschapper Elaine Aron te kijken.” |