Ruveyda organiseert iftar voor jongeren met downsyndroom: "Ik wil ze laten zien dat ze geaccepteerd worden"
- Artikel
- 21 maa 2024
- 4 minuten leestijd
Vandaag, op Wereld Downsyndroom Dag, organiseert Ruveyda een iftar voor jongeren met het syndroom van Down en hun families. Haar motivatie achter dit initiatief is haar broertje Ali (10) die zelf ook het syndroom van Down heeft.
"Hij inspireert mij dagelijks en ik vind dat het tijd is om deze prachtige gemeenschap in het zonnetje te zetten. Ik wil hen laten zien dat ze volledig worden geaccepteerd."
Haar band met haar broertje doet haar inzien hoe belangrijk het is om deze groep te waarderen. "Ik zie hoeveel het met mijn broertje doet als ik tijd met hem spendeer en ik wil graag iets terugdoen voor hem en anderen in dezelfde situatie.”
“Mocht het ooit nodig zijn, dan wil ik voor mijn broertje zorgen, zelfs als mijn ouders er niet meer zijn.”
Hechte band
Ruveyda heeft een hechte band met haar broertje. "Wat ik het meest van hem leer, is om dankbaar te zijn voor het leven, te genieten van de kleine dingen en het behouden van een positieve mindset, zelfs in moeilijke tijden. Zijn gave om altijd te blijven lachen, zelfs als het tegenzit, leert me om het leven positief te bekijken. Hij handelt altijd met een pure intentie en doet niemand iets kwaad.”
“We brengen veel tijd samen door, en als mijn moeder niet beschikbaar is voor zijn afspraken, neem ik graag haar plaats in. We koken samen zijn favoriete gerechten en we maken vaak samen vlogs. Ik voel me verantwoordelijk om er altijd voor hem te zijn. Mocht het ooit nodig zijn, dan wil ik voor mijn broertje zorgen, zelfs als mijn ouders er niet meer zijn."
“In mijn jongere jaren waren er momenten waarop ik me soms schaamde, maar nu ben ik ongelooflijk trots dat ik zijn zus mag zijn.”
Van schaamte naar verrijking
"Het opgroeien met mijn broertje was een uitdagende maar uiteindelijk heel verrijkende ervaring. Als kind vond ik het heel bijzonder dat ik een broertje met het syndroom van Down zou krijgen. Toen mijn moeder zwanger was, vertelde mijn vader het mij.” Hoewel de jonge Ruveyda het moeilijk kon bevatten, was ze verrast door het nieuws. “In mijn jongere jaren waren er momenten waarop ik me soms schaamde, maar nu ben ik ongelooflijk trots dat ik zijn zus mag zijn. Mijn broertje is niet beperkt: in feite is hij slimmer dan ons allemaal."
"Helaas ben ik vaak geconfronteerd met vooroordelen over kinderen met het syndroom van Down, zoals de misvatting dat ze niet kunnen praten, dat het een ziekte is, of zelfs dat ze zielig zijn. Het is cruciaal om te begrijpen dat het syndroom van Down een beperking is en geen ziekte. Het is belangrijk om dit onderscheid te maken en de waarde en potentie van elk individu te erkennen.
“Er is een grote behoefte aan meer inclusieve evenementen voor jongeren met het syndroom van Down.”
Iftar organiseren
Ruveyda volgt momenteel een opleiding tot onderwijsassistent en hoopt in de toekomst werkzaam te kunnen zijn in het speciaal onderwijs. En ze is ook wekelijks actief betrokken bij een groep moeders en kinderen met het syndroom van Down. Door haar betrokkenheid bij deze gemeenschap ziet ze een tekort aan specifieke activiteiten buiten hun eigen kring. Ruveyda voelt de noodzaak van meer inclusieve evenementen voor jongeren met het syndroom van Down.
De Iftar die Ruveyda organiseert is bedoeld voor mensen met het syndroom van Down en hun directe familieleden. "Het is belangrijk om te benadrukken dat je geen moslim hoeft te zijn om deel te nemen aan de iftar. We hebben al verschillende aanmeldingen ontvangen, variërend van 1 jaar tot 35 jaar oud.”
“Veel ouders met kinderen die het syndroom van Down hebben, zijn erg dankbaar dat ik dit organiseer”
De reactie op Ruveyda's initiatief is overweldigend positief. Mensen uit verschillende gemeenschappen hebben hun steun aangeboden, of het nu gaat om vrijwilligerswerk, financiële bijdragen of simpelweg hun waardering uiten voor haar inzet. “Veel ouders met kinderen die het syndroom van Down hebben, zijn erg dankbaar dat ik dit organiseer.”