Spot On-volgers over je onveilig voelen op straat: ‘Iedereen bleef staren en niemand greep in’
- Artikel
- 17 apr 2024
- 3 minuten leestijd
Dat vrouwen zich onveilig voelen wanneer ze ‘s avonds over straat lopen, blijkt uit de cijfers van het CBS. Maar liefst 2 op de 3 vrouwen tussen de leeftijd van 12 en 25 jaar zijn in 2021 lastiggevallen op straat. Wij vroegen Spot On-volgers naar hun ervaringen.
‘App me als je thuis bent’ en ‘stuur me jouw locatie als je onderweg bent’ zijn twee voorbeelden van uitspraken die vrouwen vaak te horen krijgen of tegen elkaar zeggen. En dat is niet zo gek. Maar 15% van de vrouwen voelt zich wel veilig op straat. En met veilig bedoelen we zorgeloos over straat kunnen lopen en weten dat je veilig thuis aankomt. Zonder woorden of geluiden te horen die je een onveilig gevoel geven.
‘EEN VAN HEN GREEP MIJN NICHTJE BIJ DE ARM’
Yara* (33) werd voor het eerst lastiggevallen op jonge leeftijd. “Toen ik 12 was liep ik met mijn nichtjes terug van de bioscoop. Er kwam een groep oudere jongens langs. Eén van hen greep mijn nichtje bij de arm. Ik schrok hier flink van.” Yara maakt na dit incident vaker dreigende situaties mee, maar gelukkig nooit meer fysiek. Ze vertelt dat ze sindsdien grote groepen mannen zoveel mogelijk vermijdt. “Het idee dat iemand een arm uitsteekt en je grijpt, wil ik voorkomen.”
LANGZAAM LOPEN
Niet alleen in ‘s avonds, maar ook overdag voelen vrouwen zich onveilig. Faith* (36) maakte dit mee toen zij ‘s ochtends over straat liep met haar zoontje, waar ze een man tegenkwam die haar voor haar gevoel in de gaten hield. “Op een afstand zag ik een man lopen. Ik merkte op dat hij niet zo snel liep. Op een bepaald punt zouden we elkaar kruisen omdat we elkaar tegemoet liepen. Ik probeerde langzaam te lopen, want het voelde niet fijn. Op een gegeven moment kruisten we elkaar. En terwijl er op de stoep genoeg ruimte was om langs elkaar te lopen, draait hij zich naar ons waardoor hij haast tegen ons aan loopt. Ik durfde niet achterom te kijken, ik was bang dat hij ineens vlak achter ons liep.”
“Hij begon allemaal woorden te
schreeuwen zoals: h**r en t*rr*rist.”
‘NIEMAND GREEP IN’
Voor Yessica* (21) was het schrikken toen een man keihard tegen haar begon te schreeuwen. “Het was vrijdagmiddag en ik had bedekte kleding aan voor het gebed. Toen ik bij het station aankwam was er een hele rare man die constant iedereen voor zijn voeten aan het spugen was. Hij keek me heel lang aan en begon woorden te schreeuwen zoals: ‘h**r’ en ‘t*rr*rist’. Gelukkig kwam er een vrouw tussen ons beide die dreigde de politie te bellen. Er is verder niks gebeurd, maar mijn handen waren aan het trillen.” Volgens Yessica heeft ze zich nog nooit zo onveilig gevoeld in het openbaar. Het ergste vond ze dat het een aantal minuten duurde voordat iemand haar kwam helpen. “Iedereen bleef staren en niemand greep in.”
‘VERANDERT JE ALERTHEID’
Volgens Rumaila* (31) komt de angst die zij heeft ook doordat de maatschappij voor haar gevoel is veranderd. “Je weet niet waartoe mensen in staat zijn die je tegenkomt op straat. Zo vond er vorig jaar op klaarlichte dag een schietpartij plaats vlak voor mijn deur. Zulke dingen veranderen je alertheid.”
Zijn deze verhalen voor jou herkenbaar en heb je zelf te maken gehad met (seksuele) intimidatie of grensoverschrijdend gedrag? Je bent niet alleen. Bij Slachtofferhulp Nederland kun je terecht voor professionele hulp.
*De namen zijn bij de redactie bekend en zijn uit privacy redenen aangepast.