Influencer Whitney Valerie over haar bekering naar de Islam: “Ik ben gezegend met ouders die vooropstellen dat mijn geluk het belangrijkste is”
- Artikel
- 15 maa 2024
- 7 minuten leestijd
Whitney Valerie (32) voelt zich al sinds haar vijftiende aangetrokken tot de islam omdat het iedere keer op haar pad kwam. Jarenlang heeft ze deze interesse meegedragen totdat ze drie jaar geleden besloot om zich officieel te bekeren. “Ik had nooit gedacht dat ik ooit een hoofddoek zou dragen, dat was geen optie in mijn ogen.”
Hoe ben je in aanraking gekomen met het geloof?
“Ik ben zelf niet opgevoed met een religieuze achtergrond. Ik ben wel gedoopt in mijn geboorteland, Duitsland. Mijn familie daar is rooms-katholiek. Op mijn derde verhuisde ik naar Nederland. Sindsdien heb ik niets meer met het geloof gedaan, want mijn ouders gaven mij geen geloof mee. Ondanks deze achtergrond voelde ik altijd dat er één God is, maar ik wist niet precies hoe dat geloof eruitzag. Op mijn vijftiende kwam ik voor het eerst in aanraking met de islam. Ik heb zelfs weleens een paar dagen met de ramadan meegedaan, wat ik een prachtige ervaring vond. Daarna ben ik er niet meer actief mee bezig geweest, omdat ik me met andere dingen bezig hield dan verdiepen in het geloof.
Wat was het moment dat je je bent gaan verdiepen in de Islam?
“Een aantal jaar later ontmoette ik mijn huidige partner, een man van Somalische afkomst. We wilden graag volgens de islam trouwen, want dat is ook gebruikelijk in zijn cultuur. Ik voelde me ongemakkelijk bij het idee dat ik voor een geloof zou trouwen waar ik eigenlijk niet veel van afwist. Dit motiveerde me om mezelf meer te verdiepen in de islam, samen met mijn partner. We gingen samen op zoek naar kennis en groeiden steeds meer in ons geloof. Ik besloot om lessen te volgen aan de Vrije Universiteit, waar ik de cursus ‘islam voor beginners’ volgde. Door logische redeneringen en heldere uitleg werd ik meegenomen in de basisprincipes van de islam en kon ik me hier volledig in vinden. Ik ervoer bevestiging op alle vlakken en voelde een diepe verbondenheid met het geloof. Alles waar ik vragen over had, werd helder. Mijn man en ik groeiden vervolgens tegelijkertijd in ons geloof. We stelden elkaar vragen, deelden inzichten en deden samen meer kennis op over de islam.”
Wanneer besloot je om je officieel te bekeren?
“Drie jaar geleden besloot ik vol liefde bewust als moslima te gaan leven. Ik voelde de drang om de shahada, de islamitische geloofsgetuigenis, af te leggen in de moskee. Helaas door de beperkingen vanwege de coronapandemie was dit niet mogelijk. Daarom sprak ik de shahada thuis uit. Pas recentelijk heb ik dit officieel in de moskee gedaan, omdat ik een certificaat nodig had voor mijn Umrah reis naar Mekka en Medina. Deze reis samen met mijn partner en zoontje heeft mijn geloof een enorme impuls gegeven. Het was een prachtige ervaring.”
Welke dingen vind je moeilijk na je bekering?
“De feestdagen zoals kerst vind ik moeilijk. Met mijn vrienden en familie komen we jaarlijks samen om het te vieren. Ik voel me sinds het afgelopen jaar er niet meer lekker bij. Uiteindelijk heb ik het besluit genomen om kerst niet meer te vieren. Ik heb dit verteld aan mijn familie en vrienden en ze hadden alle begrip. We hebben besloten om andere dagen bij elkaar te komen en geen kerstactiviteiten meer te doen, maar gewoon gezellig bij elkaar. Wij willen ook als ouders het goede voorbeeld geven aan onze kinderen en ze meegeven dat we in de islam maar twee belangrijke feestdagen hebben en dat zijn Eid-al-Fitr en Eid-al-Adha. Dan pakken we echt uit.”
Je draagt ook een hijab , hoe heb je deze stap gemaakt?
“Het dragen van een hoofddoek leek voor mij aanvankelijk geen optie. Ik was me er niet eens van bewust dat het een verplichting was binnen de islam, omdat ik veel verschillende meningen hoorde over dit onderwerp. Echter, naarmate ik meer kennis opdeed, besefte ik dat het dragen van een hoofddoek wel degelijk een verplichting is in de islam. Dit bracht me tot nadenken: als ik wel bid en andere religieuze verplichtingen naleef, waarom draag ik dan geen hoofddoek zoals voorgeschreven is door het geloof? Tijdens mijn reis naar Mekka en Medina droeg ik dagelijks een hijab. Het voelde natuurlijk en vertrouwd om hem te dragen. Bij terugkomst voelde het goed om de hijab te blijven dragen en sindsdien heb ik ervoor gekozen om hem te houden. In de loop der jaren heb ik al mijn kledingstijl geleidelijk aangepast en ben ik me meer bedekt gaan kleden. Hierdoor voelde de overgang naar het dragen van de hijab niet als een moeilijke stap.”
Hoe reageerde je omgeving op je bekering?
“Ik heb buitengewoon positieve reacties ontvangen op mijn bekering van vrijwel iedereen in mijn omgeving. Het was werkelijk een unieke ervaring. Mijn ouders zeiden letterlijk: ‘Als jij gelukkig bent dan zijn wij dat ook. Zolang je niks doet wat schadelijk voor je is, zullen we altijd achter je staan en je nooit een bepaalde kant op duwen.’ Mijn vader moest wel even wennen toen hij mij voor het eerst zag in gebedskleding. Echter, na een open gesprek over de betekenis ervan binnen mijn geloof, was hij al snel gewend. Ik ben gezegend met ouders die vooropstellen dat mijn geluk het belangrijkste is en dat maakt het voor mij des te makkelijker om keuzes te maken.”
Hoe reageerde jouw schoonfamilie?
“Voordat ze me hadden ontmoet hadden ze wel een bepaald beeld of angst denk ik, omdat ik niet Somalisch ben. Maar na de eerste ontmoeting hebben ze me heel erg warm ontvangen.”
Wat heeft de Islam jou gebracht?
“De islam heeft me innerlijke rust gegeven. Hoewel ik van nature een erg gestrest persoon ben - en nog steeds ben - heb ik van binnen wel een gevoel van kalmte gevonden. Het biedt me troost om een vastigheid te hebben en te weten wat er na het sterven zal gebeuren. Voorheen had ik veel vraagtekens hierover, maar binnen de islam is alles duidelijk en is er altijd een logisch antwoord te vinden. Deze helderheid en antwoorden brengen me rust.”
Heb je tips voor bekeerlingen, die zich nu misschien alleen voelen tijdens deze tijd van het jaar?
“Mijn tip is om een moskee te bezoeken. De meeste moskeeën hebben een zustercommissie. De mensen in de moskee zijn heel open, hartelijk en warm. Je kan daar terecht voor iftar zodat je niet alleen het vasten verbreekt, kennis opdoet en echt deel uitmaakt van een community.”
Het is nu ramadan, wat wil je onze volgers meegeven deze maand?
“Ik wil alle moslims graag aanmoedigen om deze heilige maand ten volle te benutten. Het is een tijd van reflectie, spiritualiteit en verbondenheid. Dus, ik hoop dat jullie allemaal een diepere verbinding zullen vinden met zowel jezelf als met Allah. Gebruik deze tijd om jezelf te versterken, niet alleen spiritueel, maar ook op persoonlijk vlak. Probeer nieuwe, goede gewoontes aan te leren die niet alleen tijdens de ramadan gelden, maar die je ook na deze maand zult behouden. Door deze positieve veranderingen in je leven door te voeren, zul je merken dat je niet alleen spiritueel groeit, maar ook emotioneel en mentaal sterker wordt. Dus laten we samen streven naar een betere versie van onszelf, en moge deze ramadan ons allen zegenen met innerlijke vrede, vreugde en verlichting. En voor de niet-moslims: hoewel je misschien niet dezelfde religieuze overtuigingen deelt, kun je de essentie van de ramadan omarmen door jezelf uit te dagen naar meer compassie, liefdadigheid en vergevingsgezindheid te tonen naar andere en jezelf. Het is een tijd van reflectie en groei, ongeacht religie.”